Vi se pare cumva ciudat titlul acestui articol? Aflaţi că el acoperă întru totul realitatea de pe teren. După cum ştiţi, în ciuda unor campanii de screening şi declaraţii răsunătoare, la noi nu prea se face prevenţie în sănătate.
Trei tipuri de prevenţie cunoaştem: prevenţia primară – evitarea apariţiei bolii, prevenţia secundară – detectarea precoce a bolii şi prevenţia terţiară – prevenirea complicaţiilor. Din cauza resurselor materiale limitate ale bugetului pentru sănătate, în loc de practicarea celor trei tipuri de prevenţii, ne rezumăm la păstrarea unui echilibru între prevenţie şi tratament. Un om sănătos odată la doi-trei ani se întâlneşte cu nevoia unor analize de laborator ce fac parte din prevenţia primară. Dar, dacă se îmbolnăveşte, cetăţeanul ajunge automat în situaţia de a descoperi ce înseamnă cu adevărat răbdarea de cămilă, mai ales dacă nu are un portofel gras!
Investigaţii paraclinice
Sau mai pe înţelesul tuturor, analize medicale. Ne punem în situaţia unui cetăţean asigurat, sfătuit de medicul său de familie ca să-şi facă mai întâi programarea la un laborator de analize medicale, apoi să revină după biletul de trimitere, valabil 30 de zile. Graţie Internetului, în doi timpi şi patru mişcări avem şi adresa şi localizarea pe hartă a tuturor laboratoarelor din oraş.
Şi începem să dăm telefoane
Voci de doamne şi domnişoare blonde sau brunete ne răspund cu foarte mare amabilitate sau mai oficial, în funcţie de cât de aglomerată e sala de aşteptare. Suntem în 26 mai, anul de graţie 2017. „Aveţi bilet de trimitere sau doriţi contra cost?”. Mă spovedesc: Nu am încă bilet de trimitere, dar nu aş vrea să plătesc. Cred că am dreptul la nişte analize gratuite. Aş vrea o programare ca apoi să vin cu biletul de trimitere de la medicul de familie. „Nicio problemă, reveniţi cu un telefon”, mi se explică şi primesc date tehnice. De preferinţă în 15 iunie, de dimineaţă. Dar pot încerca şi după ora 15, cel târziu până la ora 16. „Ca să vă programaţi pentru luna iulie. Da, aţi înţeles corect. Iulie. Pentru iunie nu mai avem fonduri!” Explicaţiile sună la fel, „fondurile nu ajung mai mult de trei zile”. Asta înseamnă că atât decontează Casa de Asigurări de Sănătate.
Ce spune Casa?
Povestesc păţania la Casa de Asigurări de Sănătate Mureș. Purtătoarea de cuvânt a instituţiei, Alina-Aurora Aldea îmi explică din fir a păr cum stă treaba, neînţelegând cum de nu ajung fondurile decât trei zile. „Casa de Asigurări de Sănătate Mureș a încheiat contracte cu furnizori de servicii paraclinice (numele generic pentru laboratoarele de analize medicale și investigații radiologice), care au depus dosare și au îndeplinit criteriile prevăzute de legislația în vigoare pentru a intra în contract. A fost constituită o comisie care a hotărât numărul necesar de investigaţii medicale paraclinice pe judeţ și repartizarea fondului alocat pentru servicii paraclinice pe tipuri de investigații. Din 1.424.000 de investigații medicale paraclinice pentru anul în curs, 1.400.000 sunt analize de laborator și restul analize de anatomie patologică. De asemenea, 127.000 de investigații de imagistică și explorări funcționale, din care: 98.000 de radiologie – imagistică, 7.000 de radiologie dentară şi 22.000 de ecografii. Astea însemnând 1.551.000 de investigaţii în total”, explică Alina Aldea.
www.casan.ro/casamures
În continuare, Alina Aldea adaugă: „Fondul alocat pentru servicii medicale paraclinice a fost repartizat după cum urmează: 60% pentru analize de laborator (din care 5% anatomie patologică), 40% investigații de radiologie și imagistică (2% radiologie dentară și 18% ecografii). Valorile de contract și deconturile lunare pot fi consultate pe site-ul CAS Mureș: www.casan.ro/casamures la secțiunea Informații pentru furnizori/Furnizori de servicii medicale/Paraclinic/Modalități de calcul valoare contract paraclinic. La aceeași secțiune poate fi consultată și lista furnizorilor de servicii paraclinice aflați în relații contractuale cu Casa de Asigurări de Sănătate Mureș”. Nu vreau să fac pe inspectorul, aşa o fi.
Există o explicaţie
S-au făcut servicii peste valoarea de contract, consideră Alina Aldea: „Adresabilitatea crescută la nivelul centrului universitar Tîrgu-Mureș nu este susținută prin alocarea bugetară acordată de C.N.A.S., având în vedere că, pe categorii de asistență medicală foarte importante (spitale, laboratoare de analize medicale și imagistică, recuperare medicală, transport neasistat), s-au realizat servicii mult peste valoarea de contract. De asemenea, alocarea bugetară pentru servicii paraclinice nu va reduce lista de așteptare a bolnavilor cronici și (nu va creşte nota red. ) numărul redus de zile (4 – 5 zile) de acordare a serviciilor paraclinice gratuite. În acest sens, Casa de Asigurări de Sănătate Mureș face demersuri continue pentru suplimentarea fondurilor necesare în vederea creșterii accesului populației la servicii medicale”, am încheiat citatul.
Ce spune medicul de familie
Toată lumea ştie din auzite măcar, că orice asigurat are dreptul la nişte analize de laborator gratuite.
”Este un număr de 15 analize care se pot face anual, în mod gratuit, care include un pachet destul de larg de investigaţii, sigur că în funcţie de patologie, în funcţie de starea pacientului, în funcţie de nevoile lui reale, medicul de familie selectează din multitudinea de investigaţii posibile pe cele 15 de laborator. Acestea sunt gratuite. Chiar şi fără simptome. Un pachet de bază care se poate oferi omului sănătos de fapt, ca să facem şi un pic de prevenţie, că asta ne mănâncă. În România nu se poate face prevenţie din cauza faptului că oamenii nu sunt educaţi în acest sens, că nu este aderenţă la pachetele de prevenţie şi că se discută inclusiv în mas-media despre orice numai despre prevenţie nu”, a explicat recent, într-o emisiune radiofonică, Ileana Greta Mihăescu, vicepreşedinta medicilor de familie din judeţul Mureş.
Sunt atâtea laboratoare!
Pacienții asigurați care prezintă un bilet de trimitere de la medicul de familie sau de la un specialist vor beneficia de analize medicale gratuite. Medicii care oferă aceste bilete trebuie să fie în relaţie contractuală cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Mureş, iar analizele gratuite sunt disponibile în limita unui plafon lunar acordat de CJAS Mureş. Celor care se plâng că nu reuşesc să se programeze, dr. Mihăescu transmite: “Sunt atâtea laboratoare! Sigur este o adresabilitate mai mare către unele laboratoare a căror renume a crescut foarte mult în ultima perioadă şi toată lumea doreşte să facă analize numai în două-trei laboratoare în Tîrgu Mureş! În interval de două luni cu biletul de laborator reuşiţi să vă programaţi!”
Portofelul gros
Orice pacient neasigurat, fără bilet de trimitere, sau doar nerăbdător, poate solicita efectuarea unor analize contra cost, fără o programare în prealabil. După epuizarea fondului alocat de CJAS Mureş pentru luna în curs şi chiar şi pentru luna următoare, pacienții care nu doresc să aștepte fondurile disponibile abia peste două luni, pot opta pentru plata integrală a investigațiilor medicale efectuate. Aceste analize costă între 130-150 de lei, dacă ne referim la cele 15 analize din pachetul de bază.
Listă de aşteptare la RMN
Rezonanţa magnetică nucleară, cunoscută ca RMN, este o investigaţie imagistică de ultimă generaţie, neiradiantă şi non-invazivă, care costă multe sute de lei. Trimiterea pentru acest tip de investigaţie o dă medicul specialist şi el decide dacă investigaţia trebuie efectuată în regim de urgenţă. În acest caz, pacientul va fi spitalizat pentru efectuarea unor investigaţii complete. Dacă nu cumva e defect aparatul din dotare. Durata unei examinări RMN variază de la 15 la 120 de minute. Dacă la Computer Tomograf (CT) poate fi remarcat un aspect aproape normal, la Rezonanţă Magnetică leziunile se văd foarte clar. Pentru acest tip de examinare peste tot în lume se fac programări, dar la noi sunt pacienţi care aşteaptă chiar şi şapte luni până la examinare. După cum afirmă cititorul nostru G.I. „în februarie am fost programat pentru RMN pe 22 iunie”, considerându-se încă norocos.
O cititoare, AR, ne-a relatat calvarul prin care a trecut având nevoie urgentă de o examinare RMN, fiind programată la o operaţie complicată. „Mi-a luat o zi întreagă. Am dat 7-8 telefoane, am ascultat şi muzică vreo zece minute în timp ce aşteptam să mi se dea legătura la serviciul de imagistică. E un campus medical în oraş, am sunat şi acolo. Am expus problema, că e urgent, mi-au zis să aştept că mă vor anunţa. După câteva ore de stres au sunat că au programat-o pentru a doua zi. 450 de lei a costat investigaţia. Neurochirurgul de aici a refuzat operaţia, a trimis-o la Cluj. Şi acolo sunt liste de aşteptare 4-5 luni, dar un medic, TM a acceptat s-o opereze pe prietena mea, de 48 de ani”, conchide cititoarea noastră.
Cu bilet de trimitere, pe lista de aşteptare, vă trebuie răbdare. Dacă vă grăbiţi, deschideţi portofelul!
Erika Mărginean
Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate ar avea obligația să lucreze transparent, și să ceară și laboratoarelor acest lucru. Altfel ei distribuie banii noștrii fără să dea socoteală nimănui. În cel mai bun caz, încep – și nu mai termină- să-ți explice cât de grea este situația lor, și cât de mulți oameni au ajutat. Dar pe tine nu pot….nu mai sunt fonduri. Dar s-a întâmplat, ca medicul să nu-mi dea bilet de trimitere gratuit pentru CT, deși aveam dreptul, până când nu m-am prezentat cu plicul obișnuit. Se face acelaș lucru- de multe ori- și la acordarea compensațiilor protezelor medicale. Acești oameni mai au oare respect pentru propria lor persoană ?