Încă din octombrie 2018, rectorii UPM și UMF anunțau că cele două universități s-ar putea uni. Apoi, în aprilie 2018, senatele celor două instituții au decis să fuzioneze, prin absorbția UPM în cadrul UMF.
Conducerea celor două universități prezintă fuziunea ca fiind sigură și benefică, după model european.
Însă, împotrivirile și reacțiile negative nu au întârziat să apară, mai ales din partea UDMR. „Intenţia de a unifica Universitatea de Medicină şi Farmacie cu Universitatea „Petru Maior” înseamnă, practic, subminarea caracterului multicultural al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Tîrgu Mureş şi o încercare de a diminua rolul şi calitatea actului educaţional maghiar din România. Este în interesul cadrelor universitare şi al studenţilor maghiari care studiază în această Universitate să nu fie periclitată educaţia medicală în limba maternă”, a declarat Kelemen Hunor, președintele UDMR, la momentul hotărârii fuziunii.
În ce stadiu se află fuziunea…
În prezent, fuziunea se află în desfășurare, trebuind parcurse anumite etape legale. În ce stadiu este fuziunea după aproape patru luni de la votul celor două senate, ce probleme există și care sunt avantajele unificării puteți afla dintr-un interviu cu rectorul UMF, Leondard Azamfirei.
Reporter: În ce stadiu se află procedura de unificare?
Leondard Azamfirei: Întreaga documentație se află la MEN în așteptarea HG de modificare a structurii MEN care include modificarea structurii universităților. Sunt necesare o serie de avize din partea mai multor ministere.
Rep.: Ce etape din cadrul unificării au fost realizate până în prezent?
L.A.: Deciziile celor două senate care consfințesc voința celor două universități. În temeiul autonomiei universitare, aceste decizii sunt suverane astfel încât MEN nu trebuie decât să constate o stare de fapt asupra căreia nu ar putea interveni în nicio situație.
Rep.: Care sunt etapele unificării care urmează să fie realizate până la unificarea deplină? Când vor fi implementate aceste etape?
L.A.: După emiterea HG se vor începe procedurile administrative de predare/preluare a patrimoniului și, în paralel, armonizarea principalelor reglementări interne care asigură funcționarea universității. Activitatea didactică propriu-zisă va începe în anul universitar 2019/2020.
„Nu este o opoziție a secției maghiare”
Rep.: Care este părerea conducerii UMF Tîrgu Mureș față de opoziția secției maghiară în privința unificării cu UPM Tîrgu Mureș? Ar pierde UMF statutul de universitate multiculturală?
L.A.: Nu este o opoziție a secției maghiare, în ansamblul ei, ci doar a câtorva cadre didactice maghiare care vorbesc în numele tuturor. Am spus de fiecare dată și așa rezultă și din decizia Senatului, că UMF nu își va schimba nimic din caracterul său multicultural, din preocuparea pentru susținerea și dezvoltarea programelor de studii în limba maghiară, alături de cele în limba română și în limba engleză. Nu doar că nu sunt motive de îngrijorare ci, mai mult, de optimism pentru că vom putea aborda domenii noi. Evaluarea făcută UMF de către EUA – European University Association în 2017 recomandă în Raportul final luarea în considerare a obiectivului de a crea în Tîrgu Mureș o universitate metropolitană. De altfel, în Europa, în ultima sută de ani, în 47 de țări au fuzionat 100 de universități. Printre cele mai importante: Ecole Polytechique din Paris cu Universitatea Paris-Sud, Karlsruhe University din Germania cu Karlsruhe Research Center, Universitatea din Tallin cu toate celelalte universități din capitala Estoniei, inclusiv unificarea universităților de medicină cu celelalte universități, la Pecs și Debrecen, în Ungaria. Ideea unificării universităților este foarte bine fundamentată la nivel internațional, în numeroase studii. Din aceste motive cred că anumite poziții diferite au la bază, fie necunoașterea a ceea ce se întâmplă la nivel internațional în spațiul academic, fie încercarea de a face din nou politică în interiorul universității, fapt pe care îl voi respinge de fiecare dată. Decizia luată este una corectă managerial și academic, benefică pentru oraș și cred că astfel UMF Tîrgu Mureș are șansa să devină cea mai puternică universitate de medicină din România.
Unificare deplină
Rep.: Când va avea loc unificarea deplină? Ce schimbări esențiale va aduce această unificare față de situația actuală a celor două universități (în ceea ce privește studenții, cadrele didactice, baza materială etc.)?
L.A.: Estimez data de 1 octombrie 2019. Schimbările preconizate: Apropierea de a intra în categoria universităților de gradul I cu un număr de peste 10.000 de studenți și a peste 700 de cadre didactice, asigurând creșterea capacității instituționale prin valorificarea patrimoniului comun;
Capacitatea de a oferi studenților un parcurs de pregătire profesională mai flexibil pe baza acumulării și a transferului de credite;
Identificarea domeniilor de excelență în cercetare și susținerea logistică și financiară a centrelor de cercetare rezultate din conjugarea resurselor;
Creșterea nivelului de finanțare, inclusiv obținerea de fonduri suplimentare pentru procesul de fuziune;
Creșterea diversității ofertei educaționale prin posibilitatea de a crea noi programe de studii inter și trans-disciplinare;
Creșterea numărului domeniilor fundamentale care asigură ciclul complet din structura procesului Bologna (licență – master – doctorat);
Dezvoltarea cercetării de excelență prin identificarea de noi idei de cercetare prin colaborare inter și trans-disciplinare;
Optimizarea cheltuielilor generale şi administrative prin: utilizarea în comun a infrastructurii didactice și de cercetare (a spațiilor didactice și de cazare, a bazelor sportive și a altor facilități), precum și printr-o politică unitară de achiziții;
Eficientizarea serviciilor administrative din punct de vedere funcțional și financiar.
Istoricul celor două universități
Cele două universități târgumureșene au deja o istorie de mai multe decenii.
Învățământul medical târgumureșean a început în 1945, în cadrul Facultății de Medicină a Universității Bolyai din Cluj. După înființarea acestei Universități, prin Decretul nr. 407/1945, Facultățile de Filologie-Filozofie, Drept-Economie și Științele naturii și-au început activitatea la Cluj, iar Facultatea de Medicină a fost strămutată la Tîrgu Mureș, unde a funcționat între 1945-1948.
În 1948, după Reforma Învățământului, se înființează Institutul Medico-Farmaceutic, un Institut de sine stătător, cu următoarele Facultăți: Medicină Generală, Pediatrie, Igienă, Stomatologie și Farmacie. Între 1951 și 1958 a avut trei Facultăți: Medicină Generală, Pediatrie și Farmacie. În anul 1958-1959 Facultatea de Pediatrie se transformă în secție, iar începând din anul 1960-l961 funcționează din nou secția de Stomatologie, care este transformată în Facultate în anul universitar 1965-1966.
Facultatea de Farmacie și-a încetat activitatea între 1986-1990.
În anul 1991, Institutului i se atribuie denumirea de Universitate de Medicină și Farmacie.
Referitor la UPM, pe siteul universității apar următoarele informații: În anul 1960, la Tîrgu Mureș, ia ființă Institutul Pedagogic din Tîrgu Mureș, cu secții de filologie, istorie, geografie, matematică, muzică, educație fizică. Ulterior, Institutul Pedagogic s-a transformat în Institutul de Învățământ Superior din Tîrgu Mureș (1977-1984), Institutul de Subingineri (1984-1990), Institutul de Învățământ Superior din Tîrgu Mureș (1990-1991), Universitatea Tehnică (1991-1995), Universitatea din Tîrgu Mureș (1995-1996) și, din anul 1996, Universitatea „Petru Maior”.
Titi Dălălău
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.