Mesajul directorului Colegiul Național Pedagogic „Mihai Eminescu” Târgu Mureș Prof. LOBONȚ Dorin, cu prilejul aniversării centenarului școlii.
Octavian Paler spunea că „orice evocare devine în mod fatal o istorie şoptită a momentului în care amintirea începe să vorbească”. Iată-ne deci astăzi, alături, pentru a evoca împreună istoria învățământului pedagogic în județul Mureș sau existență a școlii noastre ca liceu și actualmente Colegiu Național Pedagogic. Nu în ultimul rând sunt 30 de ani de când purtăm numele poetului nepereche … Mihai Eminescu.
În tot acest timp, care pentru noi, cei de azi, se pierde în negura timpului, învățători, profesori, elevi și părinți au stat alături, umăr la umăr, pentru a croi drum bun în viață absolvenților școlii noastre. De aceea, și astăzi, ca și odinioară, ne mândrim cu elevii noștri, cu absolvenții noștri, cu profesorii noștri, care an de an duc mai departe renumele câștigat de școala noastră în ani de muncă statornică și serioasă.
Faptul că această muncă a fost eficientă; dăruirea, eforturile şi convingerile noastre n-au fost în zadar, ne-o arată sala plină din fața mea și atenția ce s-a acordat astăzi aniversării colegiului nostru şi pe care am primit-o cu mare bucurie. Suntem convinşi că această apreciere este, în fapt, recunoaşterea unei munci făcute cu dăruire şi responsabilitate, cu o mare investiţie afectivă, cu răbdarea şi puterea de a lua lucrurile din nou și din nou de la capăt, până la reuşită.
Toate demersurile întreprinse de școala noastră pedagogică în numele educației, care cu dăruire şi competenţă le-au desfăşurat în tot acest timp colegii noştri din alte generații (pe care-i salutăm cu emoție), profesorii de azi, şi nu numai, elevi şi părinţi, autorităţi locale şi comunitare, au avut o unică finalitate: o bună pregătire a celor ce ne vor urma. Se cuvine, de aceea, ca şi pe această cale să le mulţumim tuturor!
Deci, vă mulțumim călduros tuturor celor care ați participat activ, de-a lungul timpului, la îndeplinirea misiunii școlii, un lucru departe de a fi ușor. Ceea ce ne-a însufleţit pe toţi a fost spiritul de echipă şi, ceva ce a devenit vizibil doar prin actele noastre: o trăire permanentă care înaripează gândul, dar care şi consumă. Deci, dragi invitați, lumea emoţiilor şi a trăirilor dă substanţă fiinţei umane, înnobilându-i faptele. De aceea, vă invit să ne bucurăm împreună, cu emoție, la acest moment de sărbătoare pentru școala noastră.
Acum, când unii cred că şcoala nu mai este far şi că lumea în care trăim dezvoltă şi încurajează doar nonvalorile, noi, profesorii Colegiului Național Pedagogic ,,Mihai Eminescu”, părinţi, elevi, reprezentanţi ai autorităţii locale, susținem laolaltă că, dacă vom continua să cultivăm valori precum profesionalism, respect, solidaritate, umanism, atunci colegiul nostru va continua să formeze personalităţi umane de valoare.