Un număr de 140 de persoane din Germania, Austria, Belgia, Cehia, Franţa, Olanda, Polonia, Ungaria, Italia, Spania, Slovenia şi România vor participa, în perioada 6 – 9 iunie, la Şumuleu Ciuc, la cea de-a 40-a ediţie a Congresului Europassion, care reuneşte grupurile din Europa ce pun în scenă reprezentarea patimilor lui Isus Hristos.
Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că este o onoare că acest eveniment important pentru comunitate are loc în Harghita, întrucât va creşte atractivitatea zonei.
„Este o onoare pentru noi să fim gazda acestui eveniment şi cred că viaţa culturală din judeţul Harghita este vie şi merită să fie pusă pe harta europeană. Realizarea acestui eveniment ne arată că mergem în direcţia bună, prin această colaborare aducând beneficii regiunii, crescându-i atractivitatea”, a spus Borboly Csaba.
La rândul său, primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, şi-a exprimat bucuria că acest congres itinerant va fi organizat în Şumuleu Ciuc şi că municipalitatea este parteneră în organizarea evenimentului.
„Faptul că, săptămâna viitoare, comunităţile care fac aceste reprezentări ale Patimilor lui Isus Hristos vor veni la Şumuleu Ciuc este o valoare imensă pentru noi”, a declarat Korodi Attila.
La rândul său, viceprimarul municipiului, Soror Eniko, a vorbit despre importanţa cauzelor sociale pe care le îmbrăţişează comunităţile, menţionând faptul că acest eveniment vorbeşte despre păstrarea şi promovarea tradiţiilor şi despre existenţa creştină a comunităţii.
Reprezentanta Fundaţiei „Csiksomlyoi Passio”, Svella Adél, organizator principal al evenimentului, a precizat că acesta are scopul de a prezenta calea experienţei religioase, ospitalitatea localnicilor, valorile culturale şi frumuseţile zonei.
Ea şi-a exprimat speranţa că membrii grupurilor care vor lua parte la cea de-a 40-a ediţie a Congresului Europassion vor reveni în judeţ, în calitate de turişti, în următorii ani.
În programul congresului sunt incluse prezentări ale pieselor cu Patimile lui Isus, slujbe religioase, spectacole folclorice, expoziţii de artă populară, prezentarea drumului Via Mariae sau proiecţii de filme.
La conferinţa de presă a participat şi managerul Centrului Cultural Judeţean Harghita, Ferencz Angéla, care a opinat că evenimentul de la Şumuleu Ciuc este unul de diplomaţie culturală, rezultat din munca perseverentă.
Potrivit informaţiilor prezentate de organizatori, în Şumuleu Ciuc, tradiţia prezentării pieselor cu patimile lui Isus Hristos datează de secole, dar regimul comunist a interzis prezentarea acestora.
După 1990, s-au făcut demersuri pentru reînvierea tradiţiei, iar din 1996, la Şumuleu Ciuc se prezintă, în fiecare an, în Duminica Floriilor, reprezentarea Patimilor lui Isus, în curtea bisericii franciscane.
Din grupul care pune în scenă Drumul Crucii fac parte 60 de persoane, despre care Svella Adél spune că „sunt o mare familie”.
Congresul Europassion se desfăşoară anual în altă comunitate de unde provin grupurile care pun în scenă Patimile, în 2025 urmând să aibă loc în Germania.
Organizatorii au mai precizat că din Asociaţia Europeană Europassion fac parte 87 de grupuri, reprezentând din 16 ţări, care prezintă piese cu patimile lui Hristos. AGERPRES