Aproximativ 15-20% din producţia de cartofi este încă nevândută în Harghita, unii producători sperând că preţul va mai creşte în perioada următoare.
Directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Harghita, Török Jenó, a declarat că în depozitele producătorilor de cartofi din judeţ se află între 15 şi 20 la sută din recolta anului trecut, dar cu diferenţe mari de la un producător la altul. ,,Unii producători au vândut aproape tot, dar sunt şi producători mai mici care mai au în stoc chiar şi jumătate din recoltă”, a explicat Török Jenó.
Cartofii se vând la producător cu 1-1.1 lei pe kilogram, existând situaţii când coboară până la 90 bani, după ce în toamnă s-a înregistrat cel mai bun preţ din ultimii cinci ani. În noiembrie, un kilogram de cartofi se vindea, în Harghita, şi cu 1.5 lei.
Török Jenó a explicat că, în urma unor declaraţii făcute în toamnă de reprezentanţi ai asociaţiilor din domeniu, potrivit cărora preţul urma să crească foarte mult, există producători care au riscat şi care acum au o cantitate mai mare de cartofi în depozite.
Şeful DADR Harghita consideră că atitudinea producătorilor, mai ale a celor mici, este de înţeles, ţinând cont că anii 2011 şi 2012 au fost foarte slabi, cu preţuri mici. Cu toate acestea, el recomandă producătorilor să înceapă să vândă treptat, ‘pentru că 1 leu pe kilogram nu este un preţ rău’, iar cei care au depozite bune pot risca, în speranţa creşterii preţului.
,,Ar trebui încet, încet să înceapă să vândă, dar nici să nu intre în panică. (…) Cine are depozit foarte bun, controlabil, aerisit, să mai ţină pentru că s-ar putea ca în jurul Paştelui, în aprilie-mai, să crească preţul”, a precizat Török Jenó.
Cartoful este cultura de bază în Harghita, dar în ultimii ani a început să scadă suprafaţa cultivată, din cauză că producătorii au întâmpinat dificultăţi în valorificarea recoltei. În anul 2011, în judeţ a fost supraproducţie şi recolta nu a putut fi vândută în totalitate, iar în 2012 producţia a fost una redusă, iar piaţa a fost slabă. Anul trecut, pentru prima dată în istoria judeţului, suprafaţa cultivată cu cartofi a scăzut sub 10.000 de hectare, producătorii orientându-se şi spre culturi alternative.