În fiecare an, națiunile nordice sunt în fruntea topului celor mai fericite țări din lume. Care este mai exact secretul fericirii? Câteva idei FAR & WIDE despre ce anume produce bucurie locuitorilor acestor țări – și cum puteți reproduce acest sentiment la voi acasă.
Finlanda
Finlanda este din 2018 pe primul loc în rândul celor mai fericite țări din lume. În timp ce speranța medie de viață din întreaga lume este de 64,2 ani, locuitorii țării care se învecinează cu Suedia și Rusia trăiesc cu aproape opt ani mai mult, cu niveluri ridicate de libertate, sprijin social și, da, bani. Acest lucru se datorează oare iernilor în care soarele strălucește mai puțin de șase ore pe zi (unele zone în întuneric total!)? Sau poate datorită modului în care finlandezii se bucură de viața lor, indiferent dacă soarele strălucește sau nu.
Ce trebuie să învățăm de la ei
Înainte de pandemie, o mare parte a lumii nu era familiarizată cu petrecerea unui timp atât de îndelungat petrecut cu familia. Însă una dintre cheile fericirii pentru finlandezi este timpul de calitate pe care îl petrec cu cei dragi – uneori singurul lucru de care se bucură cu adevărat în timpul celor șase luni de întuneric. Socializarea sporește sentimentele de bunăstare, siguranță și fericire. Pentru a fi fericit, petrece timp cu cei dragi.
Danemarca
Pentru danezi, banii nu contează. Chiar și cei considerați săraci găsesc mult mai multă fericire decât cei care au același statut social în alte țări. Două orașe daneze, Copenhaga și Aarhus, se află în top 10 cele mai fericite orașe!
Ce trebuie să învățăm de la ei
A trăi mulțumit până la punctul în care nici nu îți dai seama cât de fericit ești cu adevărat este un cadou. Bucuria lucrurilor simple, practicarea recunoștinței și trăirea momentului sunt modalități de a cultiva mulțumirea. Încercați să țineți un jurnal în care să scrieți lucrurile pentru care sunteți recunoscători în fiecare zi; vă va reaminti că există o luminiță chiar și în cele mai proaste zile.
Elveția
Este una dintre cele mai bogate 10 țări din lume din punct de vedere financiar, dar și una dintre cele mai bogate țări din punct de vedere al fericirii. Țara munților alpini și a lacurilor glaciare unde oamenii sunt complet mulțumiți de viața lor.
Ce trebuie să învățăm de la ei
Se spune că banii nu pot cumpăra fericirea, dar nici rău nu fac. Deși Elveția este o țară bogată, oamenii săi se bucură să petreacă timpul la munte, ceea ce nu necesită nimic mai mult decât o pereche bună de ghete de drumeție și o sticlă cu apă. Elvețienii se bucură de natură indiferent de anotimp. Mergeți pe dealuri, așa cum fac elvețienii, și profitați de endorfinele date de exerciții fizice, aer curat și soare. S-a descoperit că drumețiile cresc creativitatea și întăresc relațiile.
Islanda
Islandezii sunt și ei printre cei mai mulțumiți oameni din lume. Sunt mulțumiți prentru că, din nou, există o balanță între viața profesională și cea personală, care include relații, romantism, sănătate și wellness.
Ce trebuie să învățăm de la ei
Fericirea este definită ca o „experiență imediată, în momentul de față” iar satisfacția vieții ca „mai stabilă, mai largă și de lungă durată”. Pentru ambele este recomandat să încercați lucruri noi, să ieșiți din rutină, mai ales cu alte persoane. În Islanda, încercarea de lucruri noi implică aventuri în aer liber. Drumețiile pe ghețari, scufundările în peșteri și rafting-ul reprezintă noi experiențe, dincolo de zona de confort.
Norvegia
Top cinci cele mai fericite națiuni sunt nordice. Norvegia este recunoscută pentru satisfacția vieții, socializare și libertate. Orașele Bergen și Oslo sunt orașele oamenilor sănătoși și fericiți.
Ce trebuie să învățăm de la ei
Norvegienii au un cuvânt special: koselig, care nu are o traducere exactă. Acest cuvânt special ar putea fi descris ca un confort de tip zen și se concentrează pe scăderea stresului și găsirea unui sentiment de calm. Această practică este extrem de bună pentru sănătate, scăzând nivelurile de cortizol care contribuie la anxietate, depresie, creșterea tensiunii arteriale, iritabilitate, somn slab și creștere în greutate. Koselig face acest lucru punând accent pe natură. Pentru a regăsi acest nivel de calm, lăsați-vă telefonul deoparte și ieșiți în aer liber, lăsați-vă înconjurați de natură.
Olanda
Pentru olandezi, fericirea provine din calitatea vieții oferite de una dintre cele mai stabile țări din lume. Zonele rurale sunt mai fericite decât orașele, ceea ce sfidează noțiunea potrivit căreia cu cât este mai densă populația, cu atât mai bine.
Ce trebuie să învățăm de la ei
Copiii olandezi sunt deosebit de fericiți și acest lucru se poate datora faptului că sunt încurajate foarte mult joaca și socializarea. Temele pentru acasă sunt limitate pentru a le oferi copiilor o pauză atunci când nu sunt la școală. Joaca provoacă fericire și este benefică pentru sănătate. Duce la o dezvoltare sănătoasă la copii, iar la adulți la eliberarea de endorfine care ameliorează durerea, reduc stresul și îmbunătățesc funcția creierului.
Suedia
Pentru suedezi este foarte important să facă ceea ce le place și să petreacă timpul liber cu cei dragi iar acest lucru se vede în balanța viața personală-profesională. Vacanțele de trei săptămâni sunt frecvente, angajatorii asigurând în medie 25 de zile libere plătite în fiecare an. Ați devenit părinți? Mama poate avea nouă luni de concediu plătit, iar tatăl, trei luni. Bineînțeles, acest lucru are un preț: impozitele reprezintă în medie peste 50% din venituri. Totuși, acești bani sunt rambursați în educație gratuită, asistență medicală și pensii, astfel încât cetățenii nu trebuie să se streseze aproape deloc.
Ce trebuie să învățăm de la ei
Echilibrul între viața profesională și cea personală face bine oamenilor. Cu toate acestea foarte mulți nu își iau vacanță sau nu își folosesc vacanțele pentru relaxare. Studiile arată că vacanțele reduc stresul și anxietatea, care la rândul lor pot reduce riscul unui atac de cord. Oamenii de știință au descoperit că timpul liber îmbunătățește satisfacția vieții, sănătatea fizică, sănătatea mintală și productivitatea. Deci, este în regulă să vă luați din când în când câte o zi liberă!
Noua Zeelandă
Singura țară non-europeană care figurează în primele 10 cele mai fericite țări din lume este Noua Zeelandă. Locuitorii ei sunt fericiți doar pentru că trăiesc într-un paradis insular care se mândrește cu soluții durabile și un stil de viață activ în aer liber. Socializarea este unul dintre principalele motive.
Ce trebuie să învățăm de la ei
Oamenii Maori din Noua Zeelandă folosesc cuvintele „hoa” și „kare” pentru prieten. Prietenii buni reprezintă o influență pozitivă asupra sănătății individului. Potrivit unui studiu din 2010, relațiile strânse de prietenie reduc la jumătate riscul de deces prematur din toate cauzele! Dacă simți că socializarea s-a diminuat pe măsură ce ai îmbătrânit, nu este niciodată prea târziu să-ți refaci cercul de prieteni. Înscrie-te în cluburi în care poți întâlni oameni cu interese comune!
Austria
Speranța de viață ridicată a Austriei a contribuit la includerea sa în primele 10 cele mai fericite țări, chiar deasupra Australiei pline de soare și nisip. Femeile din Austria au în medie 84 de ani, în timp ce bărbații au în medie 79, iar 99,9% dintre oameni beneficiază de asistență medicală pentru a avea grijă de sănătatea lor.
Ce trebuie să învățăm de la ei
Cu munții care îi înconjoară la fiecare pas, austriecii se bucură de drumeții în lunile calde și de schi iarna. Activitatea fizică furnizează oxigen și substanțe nutritive atât de necesare țesuturilor, îmbunătățește funcția inimii și a plămânilor dar și forța musculară și duce la crearea substanțelor care provoacă fericirea.
Luxemburg
Luxemburgul este cea mai bogată (și cea mai mică) țară din top. Poate că a avea mai mulți bani în buzunar ajută la atenuarea stresului și oferă libertate financiară iar acest lucru stârnește fericirea rezidenților.
Ce trebuie să învățăm de la ei
Deși nu toată lumea poate fi bogată doar pentru că vrea, stabilitatea din punct de vedere financiar este foarte importantă. Această stabilitate reduce stresul și îngrijorarea, astfel încât preluarea unui control mai mare asupra finanțelor personale ar putea duce la mai multă fericire în propria viață. Un studiu recent al Universității din Arizona a constatat că persoanele care au economisit mai mult și au cheltuit mai puțin sunt mai fericiți decât cei care au făcut exact opusul, Concluzia este că cei care economisesc au satisfacție financiară, mai puțin stres și mai puțină depresie.
Canada
S-ar putea să vă surprindă să aflați câte țări cu climă rece se află printre cele mai fericite țări din lume. Canada, care este considerabil mai fericită decât țara vecină, SUA. Motivul pentru acest lucru este simplu: o sănătate bună, o economie stabilă, legături sociale puternice și, așa cum a constatat un alt studiu despre fericire, acceptarea rasială.
Ce trebuie să învățăm de la ei
Deschiderea canadienilor îi determină să facă voluntariat o mare parte din timpul lor. Voluntariatul nu este bun doar pentru alții. Cei care fac voluntariat s-au dovedit a avea o sănătate fizică mai bună. Mai mult decât atât, voluntariatul aduce o mai mare satisfacție în viață, stimă de sine și sănătate mintală. De asemenea, potrivit studiilor, voluntariatul reduce izolarea socială și încetinește declinul cognitiv.
Australia
Cunoscută ca fiind un continent insular plin de oameni fericiți, Australia a scăzut în top în ultimii doi ani. Sydney și Melbourne au devenit unele dintre cele mai scumpe orașe din lume, ceea ce ar putea provoca un oarecare stres pentru locuitorii săi, ca să nu mai vorbim de incendiile sălbatice care au avut loc la începutul anului 2020. Totuși, australienii sunt o națiune relaxată și iubitoare, ceea ce îi face să zâmbească an de an.
Ce trebuie să învățăm de la ei
Ca să fii relaxat nu ai neapărat nevoie de o plajă. Și fiind mai relaxat, poți reduce anxietatea. Cum poți face asta? Psihologia de azi sugerează să te concentrezi asupra dorințelor tale, nu asupra trebuințelor tale, să înveți să spui nu, să delegi și să fii mai mult proactiv decât reactiv.
Marea Britanie
Regatul Unit, alcătuit din Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord, a urcat două locuri în World’s Happiest Report. Orașele din Marea Britanie reprezintă un adevărat stimul, în special pentru studenți.
Ce trebuie să învățăm de la ei
Învățământul superior nu numai că duce la locuri de muncă care pot oferi mai mulți bani și beneficii care pot fi atribuite unei mai bune calități a vieții, dar, pot contribui și la o dietă mai sănătoasă și la un mediu mai sigur. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să vă înscrieți la un colegiu sau universitate pentru a simți beneficiile. Activitățile de stimulare a creierului sunt, de asemenea, binevenite pentru a ne proteja de demență și pentru a duce o viață activă.
Israel
Cel mai cosmopolit oraș al Israelului, Tel Aviv, orientat spre Marea Mediterană, face parte, pentru prima dată, din topul celor mai fericite orașe din lume, și este unul dintre cele două orașe din top 10 care nu este un oraș nordic. Ierusalimul a făcut, de asemenea, tăierea la numărul 33. Poporul evreu și arab numesc Israelul acasă de mai bine de 3.700 de ani și, deoarece trei sferturi din populație sunt adepții iudaismului și 17% sunt musulmani, probabil credința este ceea ce aduce fericirea locuitorilor săi.
Ce trebuie să învățăm de la ei
Oamenii de știință au studiat credința ani de zile, inclusiv modul în care aceasta afectează sănătatea. Oamenii care cred într-o putere superioară, participă la ceremonii religioase și experimentează spiritualitatea au demonstrat din nou că au o calitate a vieții mai bună a sănătății. Credința a ajutat oamenii să se recupereze după boli, precum și să aibă abilități mai bune de a face față problemelor și de a atrage fericirea în viața lor.
Costa Rica
Fericirea locuitorilor din Costa Rica nu ar trebui să fie o surpriză pentru nimeni. Pădurile tropicale și plajele cu nisip cu deschidere spre Oceanul Pacific și Marea Caraibelor aduc zâmbetul pe buze și celui mai posomorât personaj. Costa Rica se potrivește cel mai bine conceptului „pura vida”. Filosofia pura vida este modul de viață atât pentru nativi cât și pentru noii veniți.
Ce trebuie să învățăm de la ei
Să ne trăim viața fără griji și pur și simplu să ne bucurăm de darul fiecărei zile, așa cum se întâmplă în Costa Rica. Îngrijorarea constantă ne poate afecta sănătatea, durerile de cap, tensiunea musculară și insomnia fiind doar câteva dintre simptome. Mulți dintre locuitorii din Costa Rica sunt fani yoga și meditație conștientă. De la ei putem învăța să ne concentrăm asupra respirației și să devenim ceea ce se numește „intens conștienți de ceea ce simțim și simțiți în acest moment”.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.