Săptămâna trecută săptămânalul Punctul prezenta pe larg problema legată de creșterea prețului la gazele naturale, ceea ce, conform reprezentanților Azomureș, ar putea duce la închiderea Combinatului și astfel peste 3.500 de angajaţi riscă să ajungă în şomaj tehnic.
Astfel, în ultimele săptămâni, conducerea Combinatului a purtat negocieri cu producătorii de gaz metan şi cu reprezentanţii Ministerului Economiei în vederea obţinerii unui preţ acceptabil pentru principala materie primă folosită; deocamdată negocierile nu au ajuns la niciun rezultat. Cu toate acestea, Combinatul încă funcționează, deși au existat amenințări că se va închide de la 1 mai dacă nu se va obține un preț mai bun la gaz, situație în care Combinatul nu mai poate produce îngrăşăminte chimice la preţuri competitive… Mai mult, deși Combinatul amenință cu închiderea, modernizarea continuă…
Concesie
Purtătorul de cuvânt al Combinatului Azomureş, Ovidiu Maior, a anunţat că, pentru a-şi onora contractele pe care le are în derulare, societatea a decis să achiziţioneze gaze naturale pentru luna mai la un preţ „care depăşeşte costurile de producţie”, în aşteptarea unor soluţii din partea Guvernului, însă nu va putea suporta acest preţ şi în perioada următoare: „În vederea continuării activităţii şi menţinerii contractelor aflate în derulare, managementul Azomureş a luat decizia de a achiziţiona gaze naturale pentru următoarea lună la un preţ care depăşeşte costurile de producţie. Decizia a fost luată cu speranţa că, în perioada imediat următoare autorităţile statului român vor reuşi să ofere soluţiile necesare funcţionării în condiţii optime a ceea ce se numeşte acum ,,piaţa liberă a gazelor naturale”. Atâta vreme cât există doar doi mari producători de gaze naturale şi un singur importator nu se poate vorbi de condiţii corecte de negociere. Din punct de vedere financiar însă Azomureş nu va putea suporta un preţ la fel de mare şi în perioada următoare”.
Proteste amânate
La rândul său, vicepreşedintele Sindicatului Alternativa 2002 Azomureş, Maria Dăndărău, a declarat săptămâna trecută că sindicaliştii au fost informaţi de conducerea Azomureş că s-a reuşit contractarea gazului metan necesar pentru luna mai şi că, dacă promisiunile făcute de autorităţile române nu se vor concretiza, sindicatele vor recurge la acţiuni de protest începând cu a doua jumătate a lunii mai. Deci, acțiunile de protest s-au amânat, fiindcă trebuiau realizate în data de 5 mai, conform vechilor planuri ale sindicatului: „Ni s-a comunicat de către conducerea societăţii că deşi de la nivel guvernamental nu s-a primit încă niciun răspuns favorabil, sunt semnale cum că în următoarea jumătate de lună acele acte normative vor apărea – Azomureşul a reuşit să-şi contracteze gazul la un preţ care să-i permită funcţionarea în luna mai – urmând ca, după a doua jumătate a lunii mai, dacă nimic din cele promise în comisia de dialog social nu se vor materializa, să trecem la acţiunile pe care deocamdată le-am suspendat”, a declarat Maria Dăndărău.
Măsuri
„Şi noi, şi conducerea Azomureş ne-am dat seama că nu se poate face nimic în trei zile şi, pentru ca să fie un pachet legislativ complet, trebuie puţin timp. Astfel, am hotărât suspendarea acţiunilor pe care urma să le întreprindem. Pachetul legislativ înseamnă o Ordonanţă de urgenţă prin care urmează să se întreprindă următoarele acțiuni (după cum ni s-a promis): suprataxarea oricărui preţ care merge peste cel recomandat de Guvern; desfiinţarea coşului, care era şi o măsură cerută de Uniunea Europeană; ieşirea din piaţa reglementată a tuturor consumatorilor, deci, cu alte cuvinte, abandonarea calendarului. Acestea erau primele trei măsuri. Şi evident modificarea prin Hotărâre de Guvern a bugetului Romgaz, care cuprindea nu numai această mărire, ci şi cea care ar fi urmat, din luna iulie”, a completat Maria Dăndărău, referindu-se la măsurile așteptate a fi luate de autorități pentru rezolvarea problemei gazului la Azomureș.
Ne arde gazul
În cadrul ultimei şedinţe a Comisiei de Dialog Social a judeţului Mureş, directorul general al SC Azomureş SA Tîrgu-Mureş, Mihai Aniţei, a declarat că, dacă Guvernul nu clarifică situaţia referitoare la preţul gazului metan, acţionariatul trebuie să închidă combinatul de îngrăşăminte chimice şi să anuleze toate investiţiile.
Aceasta deoarece gazul s-a scumpit foarte mult: „Gazul s-a scumpit de anul trecut cu mai mult de 67%. Acum vine încă o mărire de 25 %. Având în vedere că Azomureş nu arde gazul, ci îl procesează, în preţul de cost peste 80% este preţul gazului”, a spus Maria Dăndărău.
În plus, în situaţia majorării preţului la gazul metan, SC Azomureş SA va fi obligată să suspende sau să sisteze şi programul de modernizare al facilităţilor de producţie cu impact pozitiv asupra mediului în valoare de aproximativ 200 de milioane de euro, care este în curs de desfăşurare.
Combinatul funcționează, modernizarea continuă…
Dar, deocamdată, Combinatul funcționează. Iar pe site-ul propriu, Azomureș a publicat în 29 aprilie un anunț referitor la proiectul de modernizare instalație uree – construire unitate producție, instalație tehnologică pentru producerea soluției de uree: „S.C. Azomureş S.A. anunță publicul interesat asupra depunerii raportului privind impactul asupra mediului și a raportului de securitate pentru proiectul modernizare instalație uree – construire unitate producție, instalație tehnologică pentru producerea soluției de uree, propus a fi amplasat în Tîrgu-Mureş, str. Gheorghe Doja, nr. 300, jud. Mureș.
Tipul deciziei posibile luate de A.P.M. Mureş poate fi emiterea sau respingerea acordului de mediu. Raportul poate fi consultat la sediul autorității competente pentru protecția mediului, A.P.M. Mureş, Tîrgu-Mureş, str. Podeni, nr. 10, în zilele de luni-vineri, între orele 09.00 – 14.00 și la sediul S.C. Azomureş S.A., în zilele de luni-vineri, între orele 09.00 – 14.00.
Documentul menționat este disponibil la adresa http://apmms.anpm.ro, respectiv www.azomures.com. Ședința de dezbatere publică a raportului privind impactul asupra mediului va avea loc la Universitatea Petru Maior, aula Universității, în data de 20.05.2014, începând cu ora 16.00.
Publicul interesat poate transmite în scris comentarii/opinii/observații privind raportul la studiul de evaluare a impactului asupra mediului la sediul autorității competente pentru protecția mediului A.P.M. Mureş, din Tîrgu-Mureş, str. Podeni, nr. 10, până la data de 20.05.2014”.
Externalizarea continuă
Totodată, săptămâna trecută, președintele Sindicatului Alternativa 2002 Azomureş, Boantă Dumitru, a informat angajații Azomureș referitor la situația negocierilor referitoare la prețul gazului, dar și la procesul de externalizare a serviciilor din Combinat:
„Vă informăm prin prezenta că în ceea ce privește problema gazului, ni s-a comunicat de către domnul director general Mihai Aniței că a reușit ca pe luna mai să achiziționeze gaz la un preț care să permită funcționarea societății, dar că din partea factorilor de decizie (Guvern, ANRE, Parlament), încă nu s-a emis niciun act din cele promise în cursul întâlnirilor avute la Ministerul Economiei. Așteptăm ca în prima jumătate a lunii toate autoritățile să își onoreze promisiunile, astfel încât prețul gazului să fie unul corect, care să satisfacă atât agenții economici, cât și societățile producătoare de gaz metan. În funcție de apariția sau nu a acestor acte normative din a doua jumătate a lunii mai, vom demara o serie de acțiuni de protest în apărarea locurilor noastre de muncă. În datele de 28, 29 aprilie am avut întâlniri cu viitorii cesionari ai activității din secția PSU și grupa de macarale din secția Transporturi, iar externalizarea efectivă a salariaților de la PSU va fi din data 1 iunie și a celor de la macarale din 1 mai. Cu ambele societăți am reușit încheierea unor protocoale prin care să asigurăm că drepturile angajaților să fie respectate pe încă un an. Tot în întâlnirea din 28 aprilie am fost informați de faptul că se intenționează externalizarea serviciului de medicina muncii, datele concrete urmând a ne fi comunicate, dată de la care vi le vom transmite și dumneavoastră”.
Titi DÃLÃLÃU