17 sortimente de slănină tradiţională, degustate la prima ediţie a evenimentului ‘Fum şi Sare’ de la Miercurea-Ciuc
17 sortimente de slănină tradiţională, degustate la prima ediţie a evenimentului ‘Fum şi Sare’ de la Miercurea-Ciuc

17 sortimente de slănină tradiţională, degustate la prima ediţie a evenimentului ‘Fum şi Sare’ de la Miercurea-Ciuc

Prima degustare de slănină din Miercurea-Ciuc, care s-a desfăşurat în cadrul evenimentului „Fum şi Sare”, a fost foarte apreciată de localnici, care s-au bucurat de produse tradiţionale de calitate, dar şi de întâlnirile cu prietenii.

Într-un cort amplasat în centrul municipiului Miercurea-Ciuc, la intersecţia străzii pietonale Petőfi Sándor, cu Piaţa Majláth Gusztáv Károly, organizatorii au oferit spre degustare, vineri după-amiază, 17 sortimente de slănină, aduse de mici producători, care au putut fi savurate de toţi cei care au dorit.

Ulterior, degustătorii au trebuit să o aleagă pe cea care care le-a plăcut cel mai mult.

Interesul a fost foarte ridicat, oamenii mărturisind că multe dintre sortimente au fost pe placul lor, drept pentru care alegerea nu a fost întotdeauna cea mai uşoară.

„Slănina e foarte gustoasă şi foarte variată. Şi văd că toată lumea gustă şi se simte bine. (…) Am gustat, am şi votat. Mie îmi place slănina mai afumată”, a spus Kovács János.

La rândul său, Szabó László a mărturisit că a ales un sortiment pe gustul său, adică slănină nu foarte groasă, care are şi un pic de carne şi a adăugat că şi-ar dori să găsească aceste sortimente şi la vânzare.

„Evenimentul e foarte binevenit, dar ar trebui să le găsesc şi la vânzare, unde sunt standurile. Pentru că aici, bine, eu le gust, dar nu ştiu de unde să le iau. (…) Mie îmi place ca slănina să nu fie mai groasă de un deget şi să aibă un pic de carne. Deci, nu slănină albă, care e untură”, a arătat Szabó László.

O doamnă care, la rândul său, a degustat din slăninile oferite, a mărturisit că a regăsit în unele dintre ele gusturi din copilărie şi şi-a exprimat speranţa că astfel de evenimente vor atrage turiştii în judeţ.

„Am participat la degustarea de slănină, am degustat câteva feluri şi mi se par gusturi care îmi aduc aminte de copilărie. Deci, la bunici aşa am mâncat. Sunt foarte bune şi chiar sunt făcute tradiţional. (…) E un eveniment binevenit. Oamenii mai cunosc produsele din zona noastră şi sperăm să atragă şi turişti, nu numai cei din localitate, ci turiştii din zonă, din toată ţara să vină să guste produse de la noi”, a spus Márk Katalin.

Unul dintre producătorii care au oferit slănină pentru degustare este Fecső Attila, care deţine în localitatea Ocna de Sus o fermă de porci din rasa Mangaliţa, unde lucrează împreună cu membrii familiei.

Acesta a spus că slănina de Mangaliţa este mai sănătoasă, iar oamenii au început să aprecieze aceste produse.

„Din ce în ce mai mult oamenii încep să fie educaţi din punctul ăsta de vedere, din ce în ce mai mult se apreciează produsele unice, handmade, şi mai ales produsele de Mangaliţa. Dar e mult până o să fie o piaţă foarte înfloritoare”, a arătat Fecső Attila.

La eveniment a fost prezent şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, care a oferit spre degustare propriul sortiment de slănină, făcut împreună cu prietenii săi. Acesta a declarat presei că astfel de evenimente au rolul de a aduce în atenţie producătorii locali şi produsele sănătoase.

„Vrem să aducem în atenţia publicului larg acele produse sănătoase, pe care le pot cumpăra aici. (…) Pentru că tot ce este aici, şi majoritatea produselor care pot fi procurate în astfel de târguri, nu conţin aditivi, nu conţin antibiotice, nu conţin foarte multe lucruri dăunătoare sănătăţii, ci totul este realizat aproape de natură. (…) Ştim că în 2027 vom fi în Regiune Gastronomică a Europei şi trebuie să ne pregătim. (…) Dar până atunci trebuie să oferim o posibilitate tuturor producătorilor, gospodarilor, să iasă în faţă, să îşi prezinte produsele şi publicul larg să îi cunoască. Şi noi sperăm că, în acest fel, vom deveni mai atractivi şi populaţia de aici poate să consume mâncare sănătoasă. Pentru că vedem că în această perioadă foarte multe lucruri se întâmplă în privinţa pregătirii alimentelor, folosirea unor aditivi şi a unor lucruri nocive, şi trebuie să ne întoarcem la rădăcini”, a spus Borboly Csaba.

Printre degustători s-a numărat şi viceprimarul municipiului Miercurea-Ciuc, Bors Béla, care i-a îndemnat pe toţi cei care doresc să vină şi să încerce produse de calitate.

„Este primul eveniment de degustare a slăninei. Este ceva special, deosebit, până acum n-am avut astfel de evenimente. Îndemn pe toată lumea să participe la astfel de evenimente şi să guste, să simtă care este diferenţa dintre un produs local, dintre un produs făcut de o familie mică, la o gospodărie mică şi un produs al industriei alimentare. Eu, în spatele meu, am o masă întreagă cu fel de fel de slănini gustoase. Am parcurs 14 degustări, toate sunt foarte delicioase şi juriul are o treabă foarte dificilă, (…) dar cred că toţi cei care au venit aici merită respectul nostru şi îndemn pe toată lumea să vină şi să guste”, a declarat presei Bors Béla.

Evenimentul „Fum şi Sare” este organizat, în premieră, de Asociaţia „Székely Gazdaszervezetek Egyesülete” – Asociaţia Agricultorilor din Secuime, în parteneriat cu Primăria Miercurea-Ciuc şi Visit Harghita.

Acesta a inclus, în primul rând, o testare regională a celor mai bune sortimente de slănină din Secuime, care s-a adresat firmelor producătoare şi distribuitoare a produselor din carne din regiune, mostrele fiind supuse unor analizele microbiologice şi chimice, efectuate la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Ştiinţe ale Vieţii din Ungaria şi la Institutul de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor din Budapesta, dar şi unor evaluări senzoriale făcute de de experţi din industria cărnii din România şi Ungaria.

De asemenea, organizatorii au decis să ofere locuitorilor oraşului şi evenimentul comunitar de degustare de slănină, la care au putut participa micii producători, în paralel fiind organizat, pe strada pietonală Petőfi Sándor, şi un târg al produselor tradiţionale.

„Uitându-mă astăzi pe strada Petőfi simt o mare bucurie. Am reuşit să aducem viaţa pe strada pietonală din Miercurea-Ciuc. Prin evenimentul ‘Fum şi Sare’ am adus în inima oraşului chiar ce este cel mai valoros: produsele şi producătorii locali, gusturile locale. Astfel, sperăm să îndemnăm localnicii să aprecieze produsele şi gusturile locale, prin urmare ajutând şi producătorii”, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Asociaţiei Agricultorilor din Secuime, Becze István.

Organizatorii au mai anunţat că produsele care au obţinut cel mai mare punctaj, atât la testarea regională cât şi la degustare, vor fi anunţate în cursul zilei de sâmbătă.

Manifestarea „Fum şi Sare” are rolul de a pregăti această ramură pentru anul 2027, când judeţul Harghita va fi Regiune Gastronomică a Europei, fiind în pregătire şi alte evenimente similare. AGERPRES