20.000 de materiale pirotehnice deţinute fără drept, ridicate în vederea confiscării de către poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş
În perioada 18-22 decembrie a.c., poliţiştii Serviciului Arme Explozivi şi Substanţe Periculoase au acţionat pe raza mai multor localităţi din judeţul Mureş, respectiv în localităţile Tg. Mureş, Reghin, Deda, Batoş şi Ibăneşti, pentru identificarea persoanelor neautorizate care deţin, în scop de comercializare, obiecte pirotehnice din categoriile F2 şi F3, respectiv produse destinate doar societăţilor autorizate.
Activităţile desfăşurate se înscriu în cadrul Planului de acţiune „Foc de artificii 2016/2017”, privind operaţiunile cu articole pirotehnice.
Astfel, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul subunităţilor de poliţie, au fost identificate 14 persoane, cu vârste cuprinse între 16 şi 21 de ani, care deţineau la domiciliu 20.000 de materiale pirotehnice din categoriile F2 şi F3.
Având în vedere că aceste materiale pirotehnice fac parte din categoria celor interzise a fi deţinute de către persoanele fizice, ele prezentând un grad ridicat de risc pentru persoanele neautorizate (respectiv pentru cele care nu au calificarea de pirotehnician), poliţiştii le-au ridicat în vederea confiscării.
Cercetările continuă sub aspectul săvârşirii infracțiunii de „ Efectuarea fără drept a oricăror operaţiuni cu articole pirotehnice” faptă prevăzută şi pedepsită de Legea 126/1995, privind regimul materiilor explozive.
Atenţie!
În conformitate cu prevederile Legii nr. 126 din 1995, republicată, privind regimul materiilor explozive, orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 1 an.
Persoanele neautorizate pot folosi doar materialele pirotehnice din categoria FI, în care sunt incluse obiectele pirotehnice care prezintă un risc foarte scăzut, un nivel de zgomot neglijabil şi care sunt destinate utilizării în spaţii restrânse. Acestea pot fi achiziţionate doar de la persoanele autorizate, fiind inscripţionate cu „F1”. Din această categorie nu fac parte petardele.
În aceasta perioadă, se recomandă părinţilor să supravegheze copiii cu atenţie, deoarece aceştia pot fi expuşi incidentelor survenite în urma folosirii necorespunzătoare a obiectelor de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice.