Şeful Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltarea Rurală (DADR) Mureş, Liviu Timar, a declarat presei vineri că aproape 80% din laptele produs în judeţ respectă normele de igienă impuse de Uniunea Europeană şi că ceilalţi producători vor fi nevoiţi să ia măsuri pentru creşterea calităţii produselor. ‘România a beneficiat de trei derogări privind calitatea laptelui. Începând cu 2014, UE nu mai acceptă decât prelucrarea conformă a laptelui. Din analiza făcută la nivelul judeţului Mureş, cam 70-80% este lapte conform. Ceilalţi trebuie să ia măsuri, să îşi cumpere instalaţii… Dar lapte conform se poate obţine şi printr-o igienă a mulsului corectă, în sensul că trebuie să fii spălat pe mâni, vasul trebuie să fie foarte curat şi trebuie să pui laptele la rece. Se poate obţine lapte conform chiar şi prin mulsul manual. Dar acest lucru trebuie să îl spunem la oameni, ca aceştia să ştie. Acestea sunt regulile de la UE şi e clar că de la 1 ianuarie 2014, nu se va mai accepta preluarea laptelui care nu respectă normele de igienă’, a subliniat Liviu Timar. Micii fermieri vor trebui să respecte norme minime de igienă, începând cu 1 ianuarie 2014, dacă vor să-şi vândă laptele pe piaţă, în condiţiile în care, la finele lui 2013, expiră perioada de tranziţie aprobată României pentru alinierea la cerinţele comunitare de igienă a laptelui de vacă – materie primă.
AGERPRES