Am început 2012 cu un Consiliu Local şi l-am încheiat cu unul nou pentru că la jumătatea anului am avut alegeri locale. Problemele însă au rămas cam aceleaşi: termoficarea, datoriile şi micile – marile tunuri ce se vor date prin intermediul deliberativului târgumureşean. Cum a arătat anul 2012 în CL Tîrgu-Mureş în retrospectiva de mai jos…
Ianuarie socialist
În luna ianuarie, nimeni nu mai credea că PSD va avea vreodată consilieri locali dacă ţinem cont cât le-a luat liberalilor să îl înlocuiască pe Constantin Florea, fost director medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, care nu s-a dat dus din post. Aproape un mandat. După aproape un an de zile, fostul comisar-şef al Gărzii de Mediu Octavian Moldovan şi omul de afaceri Lucian Loghin depuneau jurământul şi îşi începeau mandatul de aproape jumătate de an. Cei doi i-au înlocuit pe ex-subprefectul Valentin Precup şi pe fostul lider al PSD Tîrgu-Mureş Florin Vlas, excluşi ambii din PSD.
Februarie – cu nasu-n buget
În februarie, cel mai important punct a fost adoptarea bugetului local. Cât de bine a fost structurat acesta observăm acum la final de an, când Electrica a ameninţat cu deconectarea oraşului de la reţeaua de energie electrică, nocturna stadionului Transil ar fi fost vândută la licitaţie publică dacă ar fi fost cine să o cumpere sau zeci de companii îşi aşteaptă rândul să îşi recupereze creanţele după ce au executat lucrările, acestea au fost recepţionate, dar banii nu au mai venit. Fiind an electoral, taxele şi impozitele nu au fost majorate decât cu rata inflaţiei astfel încât să nu se supere alegătorii.
Scandalul reabilitărilor termice. Tot în februarie
Ceea ce până în februarie a fost doar o bârfă, zvon sau acuzaţie a opoziţiei a devenit un scandal în toată regula în Consiliul Local Tîrgu-Mureş, şi anume facturile pentru reabilitarea termică a blocurilor din municipiu. Trecem peste hotărârile discriminatorii adoptate în deliberativ şi potrivit cărora doar locatarii puteau să beneficieze de aportul statului şi autorităţii publice locale pentru a-şi reabilita termic locuinţele şi ne concentrăm doar pe chestiunea adusă în plen. Makkai Gergely, abia ajuns în Consiliu Local, a arătat că valoarea investiţiilor efectuate la blocurile din municipiu este cam dublă faţă de preţurile de pe piaţă. Totuşi, nesprijinit, supărarea consilierului nu a prea avut efect, astfel încât aleşii locali au aprobat includerea în programul finanţat 80 % de la bugetul de stat şi bugetul local, prin grija contribuabililor care îşi plătesc taxele şi impozitele, a altor 20 de blocuri, cu 748 de apartamente. Valoarea investiţiei a fost stabilită la 11,385 de milioane de lei, adică 15.200 de lei per apartament. Doar economia pe banii contribuabililor trebuia susţinută şi nu mergem mai departe cu aprecierile.
Martie. Gratis la afișe
În martie, iar am aflat că afişajul electoral e gratuit, mai ales că anul acesta au fost două rânduri de alegeri plus un referendum. Cât de egal sau, dimpotrivă, discriminatorie e o asemenea măsură nu comentăm, ţinând cont că numărul maxim de afişe pe care candidaţii îl puteau lipi nu trecea de 20.
1 Aprilie în sport
În luna aprilie, cluburile profesioniste de fotbal, futsal, baschet şi volei au aflat că acele contracte de asociere încheiate în 2011 sunt prelungite şi pentru sezonul competiţional 2012 – 2013, iar sumele rămân aceleaşi. Dacă sumele s-au şi plătit nu am reuşit să aflăm foarte clar pentru că reprezentanţii cluburilor se cam codesc să vorbească. Cu excepţia lui Claudiu Maior, consilierul primarului Dorin Florea, şi membru în Consiliul de Administraţie al Fotbal Club Municipal care, cel puţin declarativ, susţine că Primărie ar datora clubului vreo 9 milioane de lei. Cum are biroul foarte aproape de cel al directorului economic Kiss Imola ne mirăm cum de există această restanţă uriaşă.
Mai. Oraşul ştiinţific. Încă o societate
În luna mai, consilierii locali aflaţi la final de mandat şi-au dat întâlnire de trei ori ca să rezolve numeroasele probleme pe care le-or fi descoperit în programul lor de candidat din 2008 şi nesoluţionate. Prima şedinţă a fost una extraordinară, când aleşii s-au întâlnit pentru a modifica anexa 1 – actul constitutiv al societăţii pe acţiuni „Oraşul ştiinţific pentru cercetare şi informatică medicală a Hotărârii Consiliului Municipal Nr. 84 din aprilie 2012. Potrivit acelei hotărâri, Consiliul Local ca unic acţionar a înfiinţat societatea pe acţiuni „Oraşul ştiinţific pentru cercetare şi informatică medicală” şi era necesar votul aleşilor pentru toţi reprezentanţii din Consiliul de Administraţie al noii companii. Această firmă, potrivit edilului-şef, era etapa de început în demararea programului Oraşului Digital. Ce o să fie concret acest proiect vom vedea în viitor.
În 24 mai, consilierii locali şi-au dat din nou întâlnire pentru a hotărî dacă cofinanţează cota de 50% ce îi revenea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului în programul de reabilitare a blocurilor pentru 29 de astfel de imobile. Pentru că MDRT descoperise că nu are bani. Zis şi votat. Ce nu a trecut însă a fost proiectul podului peste Mureş care să lege cartierele Unirii şi Aleea Carpaţi. Nici în ziua de azi, locuitorii din zonă nu agreează proiectul, dar, pe stilul românesc, dacă e musai, cu plăcere.
Nu mai insistăm asupra modernizării Pieţei Teatrului a cărei valoare a lucrării a fost majorată deoarece ţinând cont cât de rău-platnică e Primăria, nici nu ne mirăm că executanţii lucrărilor îşi iau măsuri de protecţie suplimentare.
Dacă era bine sau rău să fie vândute terenurile din Complexul de Agrement şi Sport ,,Mureşul”, sincer nu vă putem răspunde. Depinde ce opinii asculţi. Cert este că acestea nu au fost vândute, iar proprietarii localurilor vor investi tot cu teama că într-o zi cineva se supără şi rămân fără autorizaţie şi obiectul muncii.
Această şedinţă ordinară a intrat în prelungiri, fără prea mult folos pentru că majoritatea proiectelor cu cântec a fost respinsă, doar era campanie electorală.
Iunie. Termoficarea, pe butuci
În iunie am luat o binemeritată pauză nu înainte să vedem cum arată noul Consiliu Local. Vacanţa proaspeţilor aleşi, ieşiţi dintr-o campanie electorală, a fost însă de scurtă durată deoarece în iunie, în perioada electorală a izbucnit scandalul apei calde şi a termoficării. Ţinut sub control, acesta a erupt în prima săptămână din iulie într-o şedinţă extraordinară de Consiliu local. Am aflat atunci de datoriile Primăriei către E.Star Mureş Energy, compania care concesionase serviciul de furnizare a energiei termice în 2010 şi de lipsa de soluţii clare. Spunem lipsa de soluţii cu toată responsabilitatea pentru că luni bune, târgumureşenii din vreo 7.000 de apartamente au făcut duşuri reci, iar în prag de iarnă au aflat că pot să îşi cumpere liniştiţi centrale termice pentru că apa caldă nu va mai curge prea repede pe conducte. Această problemă a ţinut capul de afiş şi în august şi în septembrie şi în octombrie şi va mai ţine probabil până ce un grup de ridicători de mâini transpartinici va răspunde pentru zecile de milioane de euro îngropate în reţeaua de energie termică falimentară sau falimentată, numită în ultimii ani Energomur. Pentru această victorie asupra sistemului centralizat, în septembrie, am aflat că noi, contribuabilii, trebuie să mai susţinem şi ajutoarele pentru familiile nevoiaşe – care suntem de acord că nu aveau nicio vină. Dar, fie-ne permis, am fi vrut cum aceşti bani ar fi fost suportaţi din buzunarele celor care au contribuit în mandatele de prin 1996 încoace la punerea pe butuci a Energomur şi la pomparea de fonduri publice într-o societate aflată în moarte clinică de multă vreme.
August, cu tavanul în cap
În august ne-am mai opri asupra a două probleme. În vacanţa de vară, trecătorilor prin clasele Liceului de Artă le-a căzut tavanul în cap, la propriu, moment în care s-a mai descoperit o problemă: cea a reparaţiilor la şcoli sau lipsei lor. Precum şi a datoriilor Primăriei către proprietari şi multe, multe lucruri ascunse sub preşul administrativ. A doua ar fi modul minunat de vot practicat paralel cu legea şi cu regulamentul de organizare şi funcţionare a CL. Proiectul de hotărâre care a readus în discuţie această procedură de a relua votul pentru că nu a ieşit ceea ce trebuie se referea la majorarea tarifelor de apă de către Compania Aquaserv. Aleşii au respins prima dată, au votat din nou, au adoptat proiectul, iar apoi acesta a fost atacat în contencios administrativ unde vom vedea care va fi deznodământul juridic.
Septembrie. ANL la vânzare de principiu
În sfârşit, după lupte seculare ce s-au purtat câteva luni, proiectul de hotărâre privind vânzarea locuinţelor ANL a trecut. De principiu pentru că nu a fost şi nu este clar dacă Guvernul va înapoia vreodată sumele obţinute din vânzarea locuinţelor pentru construcţia altora. Aşa prin luna ianuarie trec şi cele 45 de zile pentru exprimarea intenţiei de achiziţie din partea tinerilor şi suntem curioşi cam ce a ieşit din acest proiect.
Octombrie și noiembrie pe două roți
În luna octombrie s-a dat undă verde pentru pistele de bicicletă din Centru până la Week-end, iar în noiembrie, firesc, a venit şi aprobarea proiectului privind accesul motocicletelor, scuterelor şi bicicletelor prin centru. Ar fi fost interesant să avem piste, dar fără acces prin Centru. Dar absurdul nu a fost niciodată străin de deliberativ, aşa că nu ne-am fi mirat.
De asemenea, mult discutata achiziţie a locuinţelor de la Grupul Benţa a revenit în atenţia aleşilor. Povestea ţine cam din iarna anului 2008 şi nu ştim unde se va sfârşi. Cert este că unii aleşi nu o să voteze vreodată cumpărarea locuinţelor la preţul de 880 de euro plus TVA pe metru pătrat. Ajunge că vor fi plătite 136, deja contractate.
Ultima şedinţă nu am mai prins-o pentru că ediţia era deja închisă, dar suntem siguri că a fost spumoasă.
Ligia Voro