Se pare că anul 2019 va aduce o îmbunătățire substanțială a situației învățământului mureșean. Pe lângă faptul că la sfârșitul anului trecut Consiliul Local Tîrgu Mureș a aprobat alocarea a două milioane de lei pentru achiziționarea de material didactic pentru gimnaziile și liceele din Tîrgu Mureș, în urmă cu câteva zile s-a aprobat și finanțarea din fonduri europene a modernizării unei școli din mediul rural, precum și a 13 grădinițe mureșene.
Din nou vești bune pentru cei din Ceuașu
În urmă cu mai bine de patru ani școala din Ceuașu de Câmpie a fost reabilitată integral cu fonduri guvernamentale. Reabilitarea şcolii a însemnat: izolarea termică a clădirii, montarea de geamuri termopane, refacerea structurii acoperişului şi montarea ţiglei metalice, renovarea completă a sălilor prin montarea parchetului laminat, a lambriurilor pe pereţi, refacerea pereţilor prin aplicare de gips carton, placarea cu gresie a holurilor, lărgirea şi renovarea completă a toaletelor. În plus, sălile de clasă au fost dotate cu mobilier nou (bănci, scaune, tablă), au fost refăcute instalaţiile electrice (inclusiv au fost montate prize şi corpuri de iluminat noi) şi, foarte important, a fost realizat un sistem de încălzire modern, prin caloriferele (cu centrală termică proprie) care au înlocuit teracotele vechi, ineficiente.
Acum, la sfârșitul lunii ianuarie 2019, școala din Ceuașu de Câmpie a primit o nouă veste bună: va beneficia de fonduri europene pentru modernizare, alături de alte cinci scoli din județele Brașov și Sibiu, ca urmare a semnării proiectului gestionat la nivel regional de Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, prin care titularul – Ministerul Educației Naționale – împreuna cu administrația publică locală. În total, pentru cele cinci școli, proiectul are o valoare de peste 9,7 milioane lei.
Finanțarea este acordată în cadrul Axei Prioritare 10 a Programului REGIO 2014-2020, pentru investiții privind dezvoltarea infrastructurii prin construirea și dotarea unor noi spații pentru școli și licee care funcționează în clădiri ce nu mai prezintă siguranță în exploatare, sunt amplasate în construcții ce fac obiectul retrocedării sau au spații insuficiente și inadecvate pentru educația de nivel primar și mediu. Obiectivul general al proiectului îl reprezintă creșterea gradului de participare a populației școlare din învățământul obligatoriu la un sistem educațional de înaltă performanță, care să asigure resursele umane necesare unei dezvoltări socio-economice durabile. Obiectivul specific al proiectului constă în asigurarea unei oferte educaționale adecvate, accesibile și de calitate, în liceele și școlile cuprinse în proiect, prin reabilitarea, modernizarea infrastructurii educaționale și dotarea acestora cu mobilier școlar. Atingerea obiectivului specific al proiectului se va realiza prin construirea de clădiri adecvate, dar și prin reabilitarea și modernizarea spațiilor destinate procesului educațional, precum și dotarea acestora cu mobilier specific învățământului școlar.
Lucrările și dotările vizate includ refacerea instalațiilor electrice, montarea unor becuri LED cu consum redus de energie, montarea la exterior a unor corpuri de iluminat cu senzori de mișcare, montarea unor baterii de lavoar cu senzori, montarea sau înlocuirea centralelor termice cu unele mai performante și termoizolarea corespunzătoare a clădirii, iar climatizarea spațiilor se va efectua exclusiv în mod natural.
„Supraîncărcarea spațiilor școlare, ca urmare a transformării grupei pregătitoare în „Clasa 0” și includerea acesteia în ciclul învățământului primar a condus, în multe cazuri, la desfășurarea activităților educaționale în spații neadecvate. Peste acest aspect se suprapune și dotarea relativ slabă cu echipamente moderne, bănci, mese, scaune, table și multe altele. În acest sens, pentru asigurarea bazei materiale minime, resursele financiare nerambursabile europene reprezintă o soluție foarte bună. Avem astfel convingerea că desfășurarea actului educațional în condiții mai bune va putea duce și la co-interesarea elevului, la descurajarea absenteismului și reducerea fenomenului de abandon a școlii. Prin Axele Prioritare ale programului REGIO 2014-2020 vom gestiona investiții la mai multe obiective din învățământ, fie la grădinițe și școli, fie la licee profesionale și universități, inclusiv pentru reabilitarea energetică a mai multor clădiri din sistemul educațional. Acest proiect face parte din categoria de finanțare a investițiilor demarate la nivel local și nefinalizate, dar în foarte scurt timp, vom începe contractarea proiectelor depuse de autoritățile publice locale din Regiunea Centru. Prin toate proiectele pe care le coordonăm la nivel regional vom gestiona investiții în valoare totală de peste 40 milioane euro pentru creșterea confortului și a calității actului educativ, precum și pentru a se achiziționa echipamente moderne, potrivite cerințelor actuale din învățământ”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.
12 grădinițe mureșene norocoase
Anul 2019 aduce o veste bună pentru aproape 1.800 de copii de la 34 de grădinițe din Regiunea Centru, pentru care vor fi realizate investiții din fonduri europene în modernizarea și dotarea unităților de învățământ. În județul Mureș vor beneficia de fonduri grădinițele din comunele: Acățari, Apold, Cristești, Fântânele, Hodac, Hodoșa, Nadeș, Sângeorgiu de Mureș, Solovăstru, Sânpaul, Vânători și Viișoara. Grădinițele din toate aceste localități vor fi reabilitate și dotate, cu sprijinul fondurilor nerambursabile REGIO. Acest fapt este posibil ca urmare a semnării proiectului gestionat la nivel regional de Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, prin care titularul – Ministerul Educației Naționale – alături de administrația publică locală vor utiliza peste zece milioane euro pentru educația timpurie a copiilor. Cele 34 de grădinițe din județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita Mureș și Sibiu beneficiază de posibilitatea de a-și achiziționa dotări și echipamente, și de a-și finanța, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, lucrările de reabilitare a clădirilor și chiar unele construcții noi. Este vorba de proiectul cu denumirea „Construcții grădinițe Regiunea Centru, cod MySMIS 125151”, a cărui valoare totală este de peste 48 milioane lei, din care aproape 40 milioane lei sunt fonduri nerambursabile.
Finanțarea este acordată în cadrul Axei Prioritare 10 a Programului REGIO 2014-2020, pentru investiții privind dezvoltarea infrastructurii prin construirea de clădiri noi pentru grădinițele care se află în clădiri ce nu mai prezintă siguranță în exploatare, sunt amplasate în construcții ce fac obiectul retrocedării sau au spații insuficiente și inadecvate pentru acest tip de educație.
„Aceste proiect răspunde necesității de modernizare și dotare a multor grădinițe care funcționează în spații improprii și cu echipamente necorespunzătoare. La nivel național vorbim de 380 de grădinițe, din care noi vom sprijini modernizarea a 34 de unități educative. Este foarte bună inițiativa de a fi finanțate, din fonduri europene nerambursabile, achizițiile derulate de unitățile școlare și de administrația publică locală, deoarece astfel părinții și copiii pot vedea că se folosesc și fonduri europene pentru creșterea calității în învățământ. Prin Axa Prioritară 10 vom asigura investiții la mai multe obiective din învățământ, fie la grădinițe și școli, fie la licee profesionale și universități, în acest moment având în evaluare peste 130 de proiecte, a căror valoare totală este de peste 820 milioane lei. La aceste proiecte se adaugă și 30 de proiecte gestionate de noi și implementate de administrația publică locală din regiune pentru reabilitarea energetică a unor clădiri din sistemul educațional, fie ele grădinițe, școli, licee și internate școlare. Necesarul de finanțare este foarte mare și vom reuși să susținem doar o parte din aceste cereri de finanțare, ținând cont că pentru întreaga Axă Prioritară 10, avem o alocare financiară cu puțin mai mare de 163 milioane lei, gradul de acoperire cu cereri de finanțare pe unele priorități fiind de peste zece ori mai mare decât fondurile disponibile. Concret, prin toate proiectele pe care le coordonăm la nivel regional vom gestiona investiții în valoare totală de peste 40 milioane euro pentru creșterea confortului și a calității actului educativ, precum și pentru a se achiziționa echipamente moderne, potrivite cerințelor actuale din învățământ”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.
Toate școlile din Tîrgu Mureș vor fi finanțate
Cu puțin timp înainte de Crăciun, în decembrie 2019, CL Tîrgu Mureș a aprobat finanțarea materialului didactic pentru gimnaziile și liceele din Tîrgu Mureș. Suma care va fi alocată în anul 2019 este de 1.300.000 de lei pentru gimnazii și 720.000 de lei pentru licee. Aceasta înseamnă că vor fi alocați peste 40.000 de lei pentru fiecare liceu. Este o sumă utilă, dar în continuare insuficientă având în vedere că multe dintre școlile mureșene duc o lipsă acută de materiale didactice moderne. Dacă ne gândim că un proiector bun începe de la 2.000 de lei, iar o tablă interactivă de la 4.000 de lei, ne putem da seama că totuși, acești bani nu vor acoperi toate investițiile de care școlile târgumureșene au nevoie. Totuși este un pas înainte, iar următorii ar putea fi realizați în anii care urmează…
Vasile Dancea
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.