Punctul.ro a atras atenția în repetate rânduri că anul 2025 va fi extrem de complicat în relația om-urs pentru că s-a acumulat un set de factori care anul acesta ajunge la apogeu. Nu este vorba doar despre numărul record și în creștere rapidă de urși ci și de faptul că anul trecut a fost un an foarte bun roditor de ghindă iar anul acesta va fi ”repaos” prin pădure, deci miile de urși vor fi obligați să-și diversifice meniul. La asta se adaugă creșterea numărului de lupi în zonele montane – singurul prădător care lucrând în haită este și mai eficient la vânat, deci concurență directă pe hrana ursului, dar o haită puternică poate fi un pericol pentru urșii mici și medii.
Toți acești factori contribuie la ceea ce am văzut azi: două apariții în plină zi la Ungheni și pe Gheorghe Marinescu în zona UMFST, Târgu Mureș. Și va fi din ce în ce mai rău pe măsură ce trece timpul. Iar urșii care se obișnuiesc să intre în gospodării sau să-și procure hrana din gunoaiele oamenilor sunt urși care au soarta pecetluită: vor fi eliminați mai repede sau mai târziu.
Întrebarea este ce așteaptă autoritățile locale?
La Târgu Mureș odată cu instalarea provizorie a lui Kovacs Mihaly Levente în funcția de primar au apărut și primii pași concreți, dar ”procedural” ne mâncă urșii de vii până să fie ei eliminați. Deci, e nevoie de viteză mai mare pentru că, așa cum am mai menționat – și nu e glumă – în jurul municipiului Târgu Mureș bântuie în jur de 70 de exemplare de urși!
Punctul.ro deține zeci de filmări private care conțin apariții de urși în imediata apropiere a orașului, la mai puțin de 1 kilometru de unul dintre traseele cele mai frecventate de turiștii autohtoni: de la antenele din strada Dealul Viilor Mici la Vațman. Autorii filmărilor ne-au solicitat să nu difuzăm aceste clipuri pentru a proteja atât animalele de oameni cât și oamenii de animale, dar este șocant să vezi cum prin fața unei singure camere de luat vederi trec 12-15 urși diferiți într-un interval de câteva ore!
Dar mai este și un alt aspect: trebuie să ne învățăm să nu mai stăm la mila autorităților. Instituțiile afectate să se mobilizeze să-și pună garduri electrice de apărare, gospodăriile trebuie să-și ia măsuri, noi trebuie să avem grijă unde lăsăm gunoiul, administratorii de spații publice să golească tomberoanele sau să achiziționeze tomberoane anti-urs. Sunt măsuri normale iar localitatea Băile Tușnad – cândva lider în România la situațiile periculoase create de interacțiunea om-urs – a demonstrat că prin măsuri active, clare și concertate a devenit din nou lider la nivel național dar de data asta la eliminarea situațiilor periculoase. Practic, Băile Tușnad a demonstrat că se poate, chiar și în inima teritoriului ursului brun.