Ieri, 21 martie, în jurul orei 13:20, incendiu produs la o casă dezafectată din localitatea Sovata, strada Lungă.
Au intervenit pentru lichidarea incendiului pompierii militari de la Punctul de Lucru Sovata și pompierii voluntari din cadrul SVSU Sovata. Incendiul s-a manifestat la o casă părăsită de aproximativ 80mp și la aproximativ 5Ha de vegetație uscată. Incendiul a fost lichidat înainte să se propage și la alte locuințe. Din cauza incendiului de vegetație uscată, focul s-a propagat și la casă.
Ieri, 21 martie, în jurul orei 16:55, incendiu produs la două construcții din localitatea Vărgata.
Au intervenit pentru lichidarea incendiului pompierii militari din cadrul Gărzii de Intervenție Miercurea Nirajului și pompierii voluntari din cadrul SVSU Vărgata. A fost vorba despre un incendiu de vegetație uscată care s-a manifestat pe o suprafață de aproximativ 3Ha și s-a extins la două construcții, una de aproximativ 80mp și una de aproximativ 40mp.
Cauza probabilă de izbucnire a incendiilor au fost: foc deschis în spații deschise.
Ieri, 21 martie, în jurul orei 17:40, incendiu produs la o garsonieră din municipiul Reghin, strada Livezilor.
Au intervenit de îndată pentru lichidarea incendiului pompierii militari din cadrul Detașamentului Reghin. Incendiul s-a manifestat cu degajări de fum la o garsoniera de la parterul blocului, din interior pompierii militari au extras la timp o butelie de gaz. În urma evenimentului s-au auto-evacuat persoanele de la parter si etajul I. Incendiul a fost lichidat înainte să se propage la întreaga locuință, după care pompierii militari au intervenit pentru ventilarea încăperilor.
Ieri, 21 martie, în jurul orei 20:30, incendiu produs la hornul unei case de locuit din localitatea Brâncovenești, strada Principală.
Au intervenit pentru lichidarea incendiului pompierii militari din cadrul Detașamentului Reghin. Acesta a fost lichidat înainte să se propage.
Cauza probabilă de izbucnire a incendiilor au fost: coșul de fum necurățat.
Tot ieri, 21 martie, în jurul orei 23:10, incendiu produs la traverse de cale ferată în gara CFR din localitatea Bistra Mureșului.
Au intervenit de îndată pentru lichidarea incendiului pompierii militari de la Punctul de Lucru Deda. În urma incendiului au ars aproximativ 10m steri de traverse pentru cale ferată care erau depozitate în gară.
Cauza probabilă de izbucnire a incendiilor au fost: foc deschis în spații deschise.
În această dimineață, în jurul orei 05:40, incendiu container de gunoi produs în municipiul Sighișoara, strada Mihai Viteazu.
Au executat misiunea pompierii militari din cadrul Detașamentului Sighișoara. În urma incendiului a ars gunoiul din interiorul containerului fără posibilități de propagare.
Tot in aceasta dimineata un incendiu s-a produs la o casa de locuit in localitatea Stejareni, comuna Danes. Intervin pompierii militari din cadrul Detasamentului Sighisoara împreună cu pompierii voluntari din cadrul SVSU Danes. Incendiul este lichidat. In urma acestui a ars hornul casei si aproximativ 1 mp din tavan. Info ISU Mures.
În ultimele 24 ore au avut loc 22 incendii de vegetație uscată, produse în localitățile Deleni, Târnăveni, Sânișor, Lunca Bradului, Reghin, Hădăreni, Vădaș, Petelea, Tireu, Vălenii de Munte, Vărgate, Tisieu, Răstolița, Sovata, Sâncraiu de Mureș, Dumbrăvioara, Târgu Mureș și Secuieni.
Au intervenit pentru stingerea incendiilor, pompierii militari din cadrul ISU Mureș după cum urmează: Detașamentele Târgu Mureș, Târnăveni, Reghin, Punctele de Lucru Deda, Sovata, Luduș, Garda de Intervenție Miercurea Nirajului, împreună cu pompierii voluntari din cadrul SVSU Sovata, SVSU Ideciu, SVSU Lunca Bradului, SVSU Ibănești, SVSU Gurghiu, SVSU Răstolița, SVSU Vărgata și Romsilva.
Cauza probabilă de izbucnire a incendiilor au fost: foc deschis în spații deschise.
Menționăm că de la începutul anului 2022 până astăzi 21 martie, ISU Mureș a intervenit pentru stingerea a 211 incendii de vegetație uscată.
Până în prezent, personalul din cadrul Inspecției de Prevenire a aplicat 10 sancțiuni cu amenzi contravenționale în cuantum total de 25.000 de lei și activitatea de control continuă împreună cu autoritățile publice locale.
Recomandăm cetățenilor următoarele:
Arderea miriștilor, vegetației uscate şi resturilor vegetale se efectuează numai după obținerea permisului de lucru cu focul, document care se eliberează de către Șeful Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență constituit la nivelul autorităților publice locale sau persoana desemnată în acest sens. De asemenea vă recomandăm respectarea următoarelor reguli:
• Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu, pe timp de vânt, de uscăciune avansată este interzisă;
• Arderea trebuie să se desfășoare doar în locuri special amenajate, cu respectarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți.
• Arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:
– colectarea în grămezi astfel încât arderea să poată fi controlată;
– executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcții și să nu afecteze rețelele electrice, de comunicații, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
– desfășurarea arderii numai pe timp de zi;
– asigurarea mijloacelor și materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
– supravegherea permanentă a arderii;
– stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii.
Vă mulțumim!