3 alarme false cu mistreți morți, în anul trecut
3 alarme false cu mistreți morți, în anul trecut

3 alarme false cu mistreți morți, în anul trecut

Șeful Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Mureș, Kincses Sandor, afirmă că în anul trecut s-au înregistrat, la nivel de județ, 14 cazuri de porci mistreți morți și, tot pe acest subiect, au fost nu mai puțin de 3 alarme false, în contextul epidemiei de pestă porcină africană.

“În Mureș trăim în zonă montană, avem foarte mulți prădători, deci un cadavru de mistreț este mult mai repede găsit de lup sau urs și devorat. Nu este ca în zona de câmpie, că peste tot cade un mistreț, se adună corbii și îl găsim. Anul trecut am avut 14 cazuri de mistreți morți, dar au fost morți, sau accidentați de mașină sau au fost acte de braconaj, sau au fost împușcați și nu au fost găsiți în ziua respectivă de către vânători, ci ulterior. Am avut și 3 cazuri, din păcate, de alarme false, în care erau căzuți câini în apă, s-a alertat 112 și ne-am dus acolo și de fapt porcul era câine”, a declarat Kincses, care a adăugat că orice caz de mortalitate la mistreț trebuie anunțat.

Potrivit șefului DSVSA Mureș, cazurile de pestă porcină, mai ales din județele de graniță, ca Maramureș sau Botoșani, se datorează porcilor mistreți care coboară în căutare de hrană, din Ucraina și Moldova, o problemă fiind faptul că aceste state, nefiind în UE, nu se poate cunoaște situația exactă, deși se știe că este foarte gravă.

“Noi avem o înțelegere cu gestionarii fondurilor de vânătoare, de obicei vânătorile se organizează la sfârșit de săptămână, ei ne afluiesc probele luni și marți până la prânz, miercuri dimineață la ora 8 probele sunt la laboratorul DSVSA Cluj și pe parcursul zilei de miercuri, până la ora 16, ni se transmite rezultatul. Nu se transmit buletinele de analiză, acestea durează, că trebuie redactate. Ni se spune că sunt negative și atunci noi prin email transmitem asociațiilor și după primirea rezultatelor pot să împartă carnea, să o consume, mă rog, ce fac cu ea”, a mai precizat acesta.

Potrivit informațiilor oferite de șeful DSVSA Mureș, Kincses Sandor, până la acest moment, în Mureș nu sunt confirmate cazuri de pestă porcină africană, însă aceasta a fost semnalată în unele dintre județele limitrofe, precum Bistrița Năsăud și Cluj.

Foto: Arhivă