De joi și până azi, 22 iunie 2024, Facultatea de Farmacie a UMFST „G.E. Palade” din Târgu Mureș a fost gazda celei de-a nouăsprezecea ediții a Conferinței Naționale de Cardiologie în Medicina Generală, sub înaltul patronaj al UMFST ”G.E. Palade” din Târgu Mureș, a Societății Academice de Medicină a Familiei (SAMF)și al Colegiului Medicilor din România – Județul Mureș.
La deschiderea oficială au participat prof. univ. dr. Leonard Azamfirei – rectorul UMFST G.E. Palade, conf. univ. dr. Andrada Loghin – prodecan Facultatea de Medicină din cadrul UMFST G.E. Palade Târgu Mureș, prof. univ. dr. Horațiu Suciu președinte Colegiul Medicilor din România – Județul Mureș, dr. Luminița Ecaterina Boitor președintele Asociației Medicilor de Familie Mureș, conf. univ. dr. Andreea Varga – președinte Conferință, prof. univ. dr. Ioan Țilea – președinte Comitet științific al Conferinței, respectiv a intervenit online și prof. univ. dr. Viorela Enăchescu președintele Societății Academice de Medicina Familiei.
Lucrările conferinței au fost deschise și moderate de conf. univ. dr. Andreea Varga – președinte conferință și prof. univ. dr. Ioan Țilea – președinte Comitet Științific al Conferinței alături de invitați de seamă din toate centrele universitare și nu numai din România.
La finalul lucrărilor am stat de vorbă cu dr. Valeria Herdea, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, prezentă la Târgu Mureș în ultima zi a conferinței:
Reporter: Vă rugăm să ne spuneți noutățile privind Planul Național de prevenire şi combatere a cancerului în România, Legea 293/2022?
Dr. Valeria Herdea: În România, cancerul reprezintă o problemă majoră de sănătate publică (de sân, de colon, bronho-pulmonar, etc). Boala oncologică poate afecta orice vârstă, orice persoană.
Persoanele asigurate beneficiază de servicii medicale destinate depistării precoce, diagnosticării, tratament, monitorizare a bolii oncologice, transport sanitar neasistat în vederea accesului la servicii din ambulatoriul clinic si servicii paraclinice, pentru asigurații nedeplasabili, servicii de asistență medicală la domiciliu și servicii medicale paliative.
Persoanele neasigurate cu suspiciune de boală oncologică beneficiază de servicii medicale destinate depistării precoce și diagnosticării bolii în ambulatoriul clinic, ambulatoriul paraclinic și spitalizare de zi.
La spitalizarea de zi s-au definit mai mult de 100 de pachete de servicii destinate diagnosticării, evaluării extensiei bolii și evaluării statusului clinico-biologic. Odată diagnosticată boala oncologică pacienții beneficiază de tratament în cadrul Programului Național de cancer.
Facem precizarea că fondurile destinate serviciilor medicale pentru depistarea precoce și diagnosticarea bolii oncologice la persoanele neasigurate provin de la Bugetul de Stat prin bugetul Ministerului Sănătății către bugetul FNUASS (Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate)
Reporter: Cum vedeți cardiologia în medicina de familie, având și funcția de președinte CNAS?
Dr. Valeria Herdea:Aș dori să felicit Comitetul Științific și Echipa de organizare a Conferinței Naționale de Cardiologie în Medicina Generală. Programul Conferinței a oferit participanților o gamă largă de subiecte cu aplicabilitate practică: de la prevenție și până la teme de finețe în domeniul diagnosticării precoce și îngrijirilor adresate pacientului cu boală cardiacă. Cardiologia practică aplicatăîn cabinetul de medicină de familie, am să o văd întotdeauna ca un practician: regula numărul unu rămâne să previi, apoi să diagnostichezi precoce, să poți să înveți pacientul să își poată controla boala, sprijinit constant de personalul medical. Medic și asistent au nevoie săînvețe cum să comunice cu pacientul cronic cardiac privind acceptanța stării de boală dar și mecanismele de control ale acesteia, având ca obiectiv principal creșterea calității vieții.
Primul deziderat și poate cel mai important pe care mi-l doresc este ca fiecare român, fiecare om din țara noastră, să poată să înțeleagă importanța prezentării la medicul lui de familie o dată pe an, în luna lui de naștere pentru o evaluare a stării lui de sănătate. Dacă fiecare dintre noi va înțelege că prevenția este mama înțelepciunii, ca o evaluare a stării de sănătate, ne va ajuta să înțelegem ce factori de risc avem, cum să ne putem adapta la mediul în care trăim, cum stabilim niște repere pentru păstrarea stării noastre de sănătate sau cum se poate pune un diagnostic deja am făcut un pas uriaș pentru noi și sănătatea noastră. Împreună cu personalul medical, stabilim dacă suntem sănătoși sau bolnavi, dacă este necesară o schimbare a stilului de viață pentru a rămâne sănătoși sau dacă avem nevoie de tratament. Pacientul are nevoie săștie că sănătatea lui se menține în echipă, împreună cu medicii.
Prevenția rămâne cheia de boltă a oricărui sistem medical. Rezultatul acțiunilor de prevenție se traduc prin creșterea duratei active de viață a fiecărui om care va adera la acest concept de pro-activitate în menținerea sănătății propri.
Pentru pacient este foarte complicat să primească vestea că are o boală cronică, o boală pe care o duce toată viața. Vestea bună este posibilitatea de control al bolii prin stil de viață sănătos, medicație corect administratăși controale periodice. Acest control se realizează în echipa multidisciplinară, începând cu depistarea precoce în asistența medicală primară, diagnosticare precoce, cu referirea către ambulator dacă se impune, comunicarea între medicul specialist din ambulator cu medicul specialist din asistența medicală primară iar dacă boala evoluează, în acest triunghi intervine medicul din spital. Pentru a obține rezultate, avem nevoie să lucrăm în echipă multidisciplinară, astfel încât pacientul să beneficieze de expertiza fiecăruia dintre noi, în funcție de nevoile sale iar rezultatul să fie unul optim pentru sănătatea lui.
În cazul afecțiunilor cardiace la copil – depistarea se face de către medicul de familie sau pediatrul din ambulatoriu, referirea se face către cardiologul pediatru, urmată de preluarea, tranziția lină înspre serviciile de îngrijire medicală adulți pe măsura înaintării în vârstă. Sunt probleme specifice fiecărei boli, fiecărei zone geografice care țin de profilul pacientului sâ-și de acoperirea zonală cu specialiști.
Reporter: Cum vi s-a părut reîntoarcerea la Târgu Mureș?
Dr. Valeria Herdea: Superbă, ca întotdeauna. Superbă, pentru că retrăiesc aceleași emoții. Am văzut prima dată facultatea din Târgu Mureș în clasa a cincea – am plâns și atunci, plâng de fiecare dată când revin. Și de fiecare dată mă duc după veverițele din parcul din fața facultății și sunt foarte mândră că există această facultate. Atât de mult, că nici n-am cuvinte să spun. Pentru că am crescut, m-am format, m-am întors aici și am prieteni dragi la care vin întotdeauna. Și știu că sunt alături și că întotdeauna văd oameni dragi și ăsta este cel mai important lucru pentru mine.
În continuare, am stat de vorbă și cu conf. univ. dr. Andreea Varga, președintele conferinței:
Reporter: Sunteți președintele Conferinței Naționale de Cardiologie în Medicina Generală, vă rugăm să ne spuneți câteva concluzii după maratonul de 3 zile de prezentări și workshopuri.
Dr. Andreea Varga: Mulțumesc pentru întrebarea adresată! Ne bucurăm că am reușit să organizăm cu succes la Târgu Mureș a 19-a Conferință Națională de Cardiologie în Medicina Generală. Eforturile de organizare au fost răsplătite de impactul și participarea numeroasă.
A fost, într-adevăr un maraton de trei zile de prezentări și workshopuri, o experiență extrem de îmbogățitoare. Participanții au avut ocazia să se actualizeze cu ultimele cercetări și practici în domeniul cardiologiei, ce pot fi aplicate în practica de medicului de familie. Acest lucru este crucial întrucât bolile cardiovasculare rămân o cauză principală de morbiditate și mortalitate la nivel global.
În cadrul conferinței s-a discutat despre noi strategii de screening și intervenție timpurie pentru pacienții cu risc crescut de boli cardiovasculare, evidențiind rolul crucial al medicului de familie în detectarea precoce și managementul unor patologii rare, dar nu numai.
De asemenea, workshopurile au oferit oportunități valoroase de învățare practică, cum ar fi utilizarea ecocardiografiei în cabinetul medicului de familie sau interpretarea electrocardiogramelor, ceea ce este esențial pentru diagnosticul rapid și precis.
Am încercat, și spun că am reușit, ca prin acest eveniment să oferim o platformă excelentă pentru networking între medicii din specialitatea medicină de familie și specialiștii în cardiologie, facilitând schimbul de cunoștințe și experiențe și posibile colaborări pe viitor.
Reporter: Spuneți-ne câteva tendințe pe care le experimentează acest domeniu „cardiologia în medicina generală”.
Dr. Andreea Varga: Tendințele se adresează practicii medicale curente și îmbunătățirii îngrijirii pacienților cu probleme cardiace în contextul medicinii de familie. Cardiologia în medicina de familie este un domeniu dinamic care evoluează continuu pentru a răspunde nevoilor tot mai complexe ale pacienților. În ultimii ani, s-au dezvoltat mai multe tendințe semnificative în acest domeniu:
Conștientizare și educație pentru pacienți adresată importanței educării pacienților cu privire la stilul de viață sănătos și managementul factorilor de risc cardiovascular, precum fumatul, dieta neechilibrată sau sedentarismul dar și alți factori de risc cardiovasculari modificabili, asupra cărora medicul de familie poate comunica cu pacientul.
Integrarea noilor tehnologii de diagnostic, dispozitive portabile, cum ar fi ceasurile inteligente și monitoarele de activitate, care pot înregistra date vitale precum ritmul cardiac și activitatea fizică, sunt din ce în ce mai utilizate. Aceste dispozitive permit medicilor de familie să colecteze date în timp real, ajutând la diagnosticarea și monitorizarea anumitor tipuri de afecțiuni cardiace.
Îmbunătățirea accesului la serviciile de cardiologie prin extinderea competențelor medicilor de familie în realizarea unor proceduri simple și interpretarea testelor cardiologice contribuie la reducerea timpului de așteptare și a costurilor pentru pacienți, și consider că acesta este un punct important pe care este necesar să ne axăm în formarea tinerilor rezidenți în specialitatea de medicină de familie.
Sunt doar câteva din tendințele care subliniază un angajament crescând pentru îmbunătățirea gestionării bolilor cardiovasculare la nivel primar, cu un accent pe prevenție, inovație tehnologică și abordări personalizate.
Universitățile de medicină și farmacie din țară au asigurat resursa academică, membri comunității academice au contribuit cu expertiza lor, participând ca lectori, moderatori sau organizatori de workshopuri. Cu sprijinul acestora am elaborat agenda științifică a Conferinței și am asigurat calitatea conținutului prezentat punând un puternic accent pe cercetarea aplicată și dezvoltare profesională continuă în scopul avansării cunoștințelor medicale și la îmbunătățirea practicii medicale în medicina de familie.
UMFST G.E. Palade din Târgu Mureș nu doar că a sprijinit organizarea efectivă a conferinței, dar a cultivat experiența educativă pentru participanți întărind profilul academic și comunitar al medicinei de familie.
În final am schimbat câteva gânduri cu prof. univ. dr. Ioan Țilea, președintele Comitetului Științific al Conferinței:
Reporter: Vă rog să ne spuneți care sunt concluziile pe care le puteți extrage în urma prezentărilor din cadrul Conferinței?
Dr. Ioan Țilea: Pentru a extrage concluzii din prezentările Conferinței, este important să analizăm câteva aspecte cheie ale evenimentului. Conferința Națională de Cardiologie în Medicina Generală a beneficiat de sprijinul și implicarea UMFST G.E. Palade alături de reprezentanți ai comunității academice din celelalte universități de medicină și farmacie din țară: Cluj, Brașov, București, Iași, Constanța, Sibiu, sub egida Societății Academice de Medicina Familiei.
În prezentările conferinței s-a punctat necesitatea unei abordări holistice și multidisciplinare în îngrijirea pacienților, implicând colaborarea între cardiologi, medici de familie și alți specialiști, pentru a oferi o îngrijire optimă.
Un alt rezultat important consider că este reprezentat de extinderea unei rețele profesionale, care să faciliteze schimbul de idei și colaborările între diferiți specialiști și instituții de sănătate, alături de prezentările cu referire la ultimele cercetări și inovații în cardiologie care pot influența practica de medicină de familie, oferind noi perspective și opțiuni terapeutice.
Importanța diagnosticului precoce este una dintre temele centrale în medicina de familie, detectarea timpurie a bolilor cardiace pentru a preveni complicațiile. Conferința a subliniat noi metode sau tehnologii care sprijină medicii de familie în identificarea semnelor incipiente ale bolilor cardiace. S-au discutat de asemenea strategii și ghiduri actualizate pentru managementul eficient al pacienților cu boli cardiace cronice, cum ar fi insuficiența cardiacă, hipertensiunea arterială sau boala aterosclerotică, abordarea cardiologiei intervenționale sau imagistica avansată în contextul medicinii de familie.
Reporter: Cardiologia este o temă centrală în România din mai multe motive, iar medicii de familie sunt în prima linie prin care populația are acces la sistemul medical. Cât de important considerați a fi ca medicii de familie să fie bine formați și informați privind temele de cardiologie?
Dr. Ioan Țilea: Pentru a susține aceste obiective, este esențial ca medicii de familie să aibă acces la educație continuă, resurse actualizate și traininguri specializate în cardiologie. Asta trebuie să includă participarea la conferințe, workshop-uri, cursuri de formare și accesul la literatură de specialitate și ghiduri clinice actualizate. Astfel, ei vor putea oferi cele mai bune servicii posibile, adaptate nevoilor pacienților și evoluțiilor recente în domeniul medical.
Prevenția primară, este sfera în care medicii de familie joacă un rol esențial în educarea pacienților despre factorii de risc cardiovasculari, cum ar fi hipertensiunea, colesterolul ridicat, obezitatea, fumatul și lipsa activității fizice. Medicii de familie sunt cei de la nivelul cărora se pot implementa strategii de prevenție primară și pot monitoriza eficacitatea acestora.
Consider că acest deziderat este atins și prin colaborarea multidisciplinară, medicii de familie trebuie să colaboreze eficient cu specialiști în domeniul cardiologiei și alți specialiști pentru a asigura o abordare integrată a îngrijirii pacienților, ceea ce poate îmbunătăți rezultatele tratamentului și calitatea vieții pacienților.
Aș concluziona spunând că formarea și informarea adecvată a medicilor de familie în domeniul cardiologiei este de o importanță crucială, mai ales într-o țară ca România, unde bolile cardiovasculare rămân una dintre principalele cauze de morbiditate și mortalitate.
Aceasta a fost, într-o formulă extrem de comprimată, experiența a trei zile de cardiomedica2024.ro. O conferință care a reunit personalități marcante ale cardiologiei din România, peste 150 de participanți, care au făcut față unui ambițios program de prezentări, workshop-uri și sesiuni interactive.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.