Expoziţia care cuprinde lucrările clasate pe primele 30 de locuri la prima ediţie a Concursului Internaţional de Caricatură ”Rabarbura”, singurul concurs de acest gen din lume care vizează această plantă, a fost prezentată în premieră mondială, sâmbătă, la cea de-a VII-a ediţie a ”Sărbătorii Rabarbărului”, organizată la Saschiz de Asociaţia Vecinătatea Femeilor.
Preşedintele juriului, caricaturistul Gabriel Rusu, artist recunoscut la nivel internaţional, a declarat că la această primă ediţie a concursului au fost înscrise aproape 300 de lucrări realizate de 129 de artişti din 34 de ţări, însă expoziţia prezintă creaţiile clasate pe primele 30 de locuri.
”Iacătă, Saschizul a apărut pe harta internaţională a saloanelor de caricatură cu o temă inedită pentru artişti. S-a întâmplat ca mulţi să nu ştie ce înseamnă rabarbura, dar totuşi am avut surpriza plăcută, fiind prima ediţie, să fie aproape 300 de lucrări de la 129 de artişti din 34 de ţări, ceea ce e un lucru foarte, foarte bun. Ideea cu rabarbura i-a aparţinut lui Mircea Munteanu, el cultivând rabarbură, împreună cu care venim la acest festival încă de la început”, a arătat caricaturistul.
Gabriel Rusu a precizat că toate caricaturile înscrise la acest concurs unic în lume sunt de foarte bună calitate, dată fiind participarea unor artişti renumiţi la nivel internaţional, iar departajarea s-a făcut destul de greu.
În urma deliberării juriului, locul I i-a revenit lui Kustovsky Olensky din Ucraina, locul al doilea i-a fost atribuit lui Constantin Sunnenberg din Belgia, iar locul al treilea – lui Towasz Rogowski din Polonia.
„O surpriză plăcută, am primit lucrări de la graficieni şi caricaturişti satirici importanţi, mulţi premiaţi la Saloanele internaţionale de caricatură, unii dintre ei regăsindu-se printre premianţii noştri. S-a întâmplat să fie un ucrainean, un belgian şi un polonez pe podium, trei caricaturişti internaţionali de marcă. Desigur, printre caricaturişti s-au regăsit şi de-ai noştri, dar şi de pe alte meridiane”, a anunţat preşedintele juriului.
Concursul a fost iniţiat de Asociaţia TransilvaniaCLOUD, condusă de Mircea Munteanu, unicul producător de rabarbură în cultură organizată din România.
„Ne bucurăm că suntem aici, în inima Transilvaniei, şi că prin spiritul nostru liber, care ne caracterizează pe noi, locuitorii de aici, putem genera aceste premiere mondiale – primul Concurs Internaţional de Caricatură care are ca temă centrală rabarbura – rabarbărul, cum i se mai spune. Concursul a fost foarte bine primit de către caricaturiştii de pe toată planeta, am primit 274 de lucrări de la 129 de artişti. Am tipărit aici 30 de lucrări, primele 30 în ordinea descrescătoare a punctajului obţinut. Practic acesta este primul festival de caricatură care vizează rabarbura şi al doilea care are ca tematică o plantă. Este prima ediţie şi vizează exclusiv rabarbura, dar de la ediţia a II-a ne gândim la teme cum ar fi, de exemplu, ‘rabarbura şi pacea mondială’. Da, a fost ideea mea, o am demult, sunt primul cultivator de rabarbură în câmp deschis din România. Cunosc această plantă de când eram copil şi am zis că merită o şansă de a fi exploatată pe o scară mai largă, nu neapărat din punct de vedere comercial, ci şi cultural, identitar”, a spus Mircea Munteanu.
Concursul Internaţional de Caricatură ”Rabarbura”, ediţia I, a fost lansat în data de 18 februarie, prin publicarea unui anunţ dedicat artiştilor şi specialiştilor din domeniu din toată lumea, iar în 15 aprilie s-a încheiat perioada până la care artiştii şi-au putut înscrie creaţiile.
Membrii juriului au fost Gabriel Rusu, caricaturist, Kiss Attila, arhitect, Mircea Munteanu, sociolog/preşedintele TransilvaniaCLOUD.
Mircea Munteanu este cel care a reuşit să înfiinţeze la Nadeş, în judeţul Mureş, prima cultură de rabarbură cu plante tradiţionale, care până acum creşteau doar sporadic în satele din zona Sighişoarei, după ce, în anul 2011, a pus bazele primei culturi organizate de rabarbură din ţară, importând rădăcini din Germania.
În prezent, producătorul de rabarbură deţine o cultură de 7 ari de teren cu plante de import şi alţi 7 ari de teren cu rabarbură autohtonă, însă planurile de extindere a culturii sunt oarecum zădărnicite de faptul că majoritatea populaţiei nu cunoaşte proprietăţile acestei plante şi nici reţetele care se pot prepara din ea.
„E destul de dificil pentru că nu există o cultură de consum pentru aşa ceva. Există o parte a populaţiei care cunoaşte planta – ştie că se utilizează la compot, plăcinte sau la acrit ciorba – există o parte de public mai cosmopolit care a umblat prin lume şi a gustat din sutele de produse care se pot face din rabarbură, în Nordul Europei şi în SUA, şi există cea mai mare parte a populaţiei care nu ştie aproape nimic despre plantă, dar care o descoperă cu interes. Rabarbura (sau rabarbărul) se poate consuma crudă, compot, se poate face fresh – e o băutură bună şi energizantă – plăcinte, tarte, sosuri, garnituri pentru fripturi, se pot face sute de reţete”, a arătat producătorul.
Mircea Muntean a precizat că planta ”este extrem de rezistentă, nu are boli, nu e o sursă care să tenteze hoţii şi nu necesită stropiri”. Aceasta se înmulţeşte prin rădăcină, care în străinătate este intens folosită în industria farmaceutică, fiind un diuretic natural, iar în gastronomie de la aceasta se consumă peţiolul, care poate ajunge şi la 80 de centimetri. (AGERPRES)