La sfârșitul lunii mai va fi deschisă publicului o interesantă expoziție care promovează tehnicile și materiale tradiționale de construcție, proiectele Fundației Mihai Eminescu Trust în domeniul restaurării monumentelor istorice și dezvoltării durabile, dar și produse cum ar fi covoare țesute, balamale, potcoave, cuie, cărămizi și țigle făcute manual…
Fundația Mihai Eminescu Trust a închiriat în anul 2008 Turnul Cojocarilor, în vederea restaurării și amenajării lui ca spațiu public educațional și expozițional. Pentru îndeplinirea acestui obiectiv Fundația a depus un proiect, care prevede două etape de realizare: prima etapă de efectuare a lucrărilor de restaurare și a doua de amenajare a spațiului expozițional și educațional. Valoarea totală a proiectului de restaurare și amenajare a expoziției în Turnul Cojocarilor se ridică la valoarea de 35.890 de euro.
Lucrările
Prima etapă a început în octombrie 2008, cu elaborarea proiectului tehnic, care a fost realizat pe baza informaţiilor şi concluziilor desprinse din Studiul istoric şi din Studiul de fezabilitate pentru Reabilitarea şi revitalizarea Ansamblului Cetăţii Sighişoara. Dată fiind starea şi gradul de conservare a turnului, intervenţiile realizate s-au concentrat pe operaţiuni de conservare şi de reabilitare funcţională. Aceste lucrări au fost realizate de un partener fidel al Fundației, echipa de meșteri din Shropshire (Marea Britanie), împreună cu o echipă de constructori din Sighișoara.
Odată cu încheierea lucrărilor de restaurare, Fundația a propus Consiliului Local Sighișoara o asociere în participațiune, pentru realizarea celei de-a doua etape a proiectului, care se referă la amenajarea Turnului ca spațiu expozițional și educațional, și amenajarea unui atelier meșteșugăresc. Această etapă a început în luna februarie 2012, când au fost schițate primele idei de amenajare a expoziției și au început pregătirile pentru organizarea vizitei echipei din Marea Britanie, care urma să coordoneze lucrările de restaurare și amenajare a Turnului.
Pentru o imagine unitară a zonei din jurul Turnului Cojocarilor, Fundația Mihai Eminescu Trust a alocat din fonduri proprii o sumă pentru executarea lucrărilor de reparație a porții de intrare în Cetatea Medievală, denumită și Törle, și a zidului aferent. La începutul acestei luni, echipa din Shropshire coordonată de MBE Colin Richards, împreună cu o echipă de meșteri din Richiș, comuna Biertan și o echipă din comuna Porumbacu de Sus au realizat aceste lucrări de reparații a porții și zidului Cetății Medievale Sighișoara din zona Turnului Cojocarilor. La încheierea lucrărilor Viceprimarul municipiului Sorin Savu a înmânat echipei româno-britanice de constructori câte o diplomă de participare, în semn de recunoaștere a contribuției lor. Lucrările de reparații a porții și zidului Cetății vor fi finalizate în perioada imediat următoare de echipele de constructori din zona Sighișoarei, care au fost instruite de specialiști colaboratori ai Fundației.
În paralel…
… în această perioadă, partenerii din Marea Britanie, David Mallinson și MBE Colin Richards, în colaborare cu echipa MET și cu sprijinul unei stagiare a Fundației, Karin Faltlhauser, au demarat lucrările de amenajare a expoziției din Turnul Cojocarilor. Expoziția realizată promovează tehnicile și materiale tradiționale de construcție, proiectele Fundației Mihai Eminescu Trust în domeniul restaurării monumentelor istorice și dezvoltării durabile, dar și produse cum ar fi covoare țesute, balamale, potcoave, cuie, cărămizi și țigle făcute manual etc. Expoziția promovează astfel și micii producători și meșteșugari din zonă, contribuind la conștientizarea populației asupra valorii patrimoniului material și imaterial.
Expoziția din Turnul Cojocarilor cuprinde și amenajarea unui atelier al breslei curelarilor, care va fi deschis publicului la primul nivel al turnului. Meșteșugarul va amenaja o expoziție a produselor sale și va lucra demonstrativ pentru grupuri de elevi și turiști. Această activitate va avea succes deopotrivă în rândul vizitatorilor Cetății, dar și în rândul școlilor sighișorene, care vor putea programa vizite didactice în Turnul Cojocarilor. Alături de componenta didactică, proiectul va contribui semnificativ la diversificarea ofertei turistice din Sighișoara, reînviind tradiția breslelor sighișorene.
Expoziția va fi inaugurată oficial, la sfârșitul lunii mai și va fi deschisă publicului la începutul lunii iunie 2012.
Fundația Mihai Eminescu Trust și-a început activitatea în domeniul conservării patrimoniului săsesc în 1998 sub patronajul Alteței Sale Regale Prințul de Wales, iar până în prezent a derulat peste 1.000 de proiecte în 26 de sate din Transilvania cu implicarea comunității locale. În toți acești ani Fundația a căutat să îmbine tradiționalul cu modernul, să respecte în detaliu arhitectura existentă și în același timp a aplicat soluții inovative pentru îmbunătățirea funcționalității clădirilor de patrimoniu.