Consiliul Judeţean Mureş a organizat în cursul zilei de ieri o întâlnire de lucru cu reprezentanţii ONG-urilor care prestează servicii în domeniul social. Au fost prezenţi reprezentanţi a 16 astfel de organizaţii, reprezentanţii DGASPC Mureş şi consilieri judeţeni.
Consiliul Judeţean Mureş a fost reprezentat de domnul preşedinte, Péter Ferenc, domnul vicepreşedinte Alexandru Cîmpeanu şi domnul secretar Paul Cosma.
La întâlnire a participat doamna deputat Andrea Csép, secretar al Comsiei de Muncă şi Protecţie Socială pentru ca eventualele propuneri de modificare a legislaţiei în domeniu să ajungă astfel direct la autoritatea competentă.
Reprezentanţii ONG-urilor au fost informaţi cu privire la competenţele pe care autoritatea judeţeană le are în ceea ce privește serviciile sociale. Este important ca şi cetăţenii să cunoască faptul că autoritățile județene își îndeplinesc atribuţiile prin DGASPC – serviciu public specializat care funcţionează în subordinea Consiliului Judeţean. La acest nivel administrativ se gestionează toate problemele care nu pot fi soluţionate în comunitățile locale și care sunt atribuite prin lege autorităților județene. Acestea nu au o competenţă generală la nivel local, putând îndeplini doar acele activităţi atribuit de legea în sarcina lor.
Trebuie subliniat că la nivelul judeţului Mureş, Consiliul Judeţean Mureş gestionează problemele de această natură prin două instrumente juridice:
– contractarea de servicii sociale cu acele organizaţii private acreditate, care îndeplinesc condiţiile legale. Acest instrument se aplică în acele situaţii când serviciul social este încredinţat prin lege Consiliului Judeţean;
– finanţarea nerambursabilă acordată ONG-urilor care înființează şi administrează servicii sociale. Acest instrument este unul complementar primului şi se dresează şi nevoilor comunitare locale.
„Preocuparea noastră este să intervenim cât mai rapid posibil pentru soluţionarea problemelor legate de asigurarea serviciilor sociale. Apreciez că, la nivelul judeţului Mureş, organizaţiile private oferă persoanelor în nevoie o gama diversificată de servicii prestate la standarde înalte şi le mulţumesc pentru modul în care au înţeles să răspundă nevoilor societăţii. Ne dorim ca activitatea lor să continue în cele mai bune condiţii, însă, din punct de vedere legal ca administraţie nu putem ocoli o serie de proceduri. La nivel instituțional se realizează toate demersurile necesare pentru soluționarea situației legate de asigurarea acestor servicii. În acest moment, documentaţiile necesare pentru realizarea acestor proceduri sunt într-un stadiu avansat de realizare”- a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Péter Ferenc.
În ceea ce priveşte finanţările nerambursabile acordate ONG-urilor suma alocată a fost mărită cu 50% faţă de anul precedent şi se ridică la 600.000 de lei. În acest moment se lucrează la o procedură simplificată pentru contractarea de servicii sociale cu organizaţiile private acreditate, bugetul alocat fiind de 3,4 milioane de lei.
Le mulţumim reprezentanţilor celor 16 ONG-uri care au fost prezente la întâlnirea de lucru organizată ieri. Astfel de întâlniri se vor organiza de acum încolo cu regularitate între reprezentanţii prestatorilor, DGASPC şi ai Consiliului Judeţean.
Asigurăm toţi cetăţenii judeţului Mureş că ne îndeplinim rolul social cu respectarea prevederilor legale.
Biroul de Presă al Consiliului Județean Mureș