Azi se împlinesc 40 de ani de când teatrul din Târgu-Mureș a primit denumirea de „Teatrul Național Târgu-Mureș”.
Cu această ocazie, directorii artistici ai celor două companii au fost întrebați ce înseamnă Teatrul Național pentru ei.
Nicu Mihoc, director artistic Compania „Liviu Rebreanu”:
„Denumirea de TEATRU NAȚIONAL poate însemna mult sau puțin… Desigur, un Teatru Național presupune o responsabilitate în plus, pentru că este o miză foarte mare în joc. Bineînțeles că este un titlu onorant faptul că ne numim „Teatru Național”, dar uneori simt că trebuie să fim mai mult teatru decât național. Consider că ar trebui să acceptăm acest titlu într-o manieră onorabilă. Cei care au construit acest teatru, atât secția maghiară cât și secția română, trebuie să recunoaștem că au făcut un lucru mare prin obținerea acestei titulaturi. Iar această reușită ne obligă la anumite lucruri, să putem menține un anumit statut, pentru că cei 40 de ani sunt plini de istorie, și una care trebuie respectată. Ceea ce-mi doresc eu, este ca acest teatru să fie mare, dar cel mai mult îmi doresc să fie un teatru în adevăratul sens al cuvântului. Pur și simplu teatru…”
Attila Keresztes, director artistic Compania „Tompa Miklós”:
„Teatrul de Stat din Târgu-Mureș, urmașul Teatrului Secuiesc, a primit titulatura de Teatru Național acum 40 de ani. Dacă vrem să simplificăm foarte tare lucrurile, am spune că Teatrul Național este doar o denumire și un statut administrativ, pe care noi va trebui să le umplem cu substanță și valori artistice. Totodată, acest titlu este o onoare de care puține instituții au parte. Iar această onoare ne obligă.
Au existat perioade mai grele în decursul ultimelor patru decenii, din care am reușit în timp să ne ridicăm, de fiecare dată, deoarece teatrul este cea mai vie artă, care renaște în fiecare seară. Astăzi, Teatrul Național Târgu-Mureș este considerat unul dintre cele mai bune teatre din țară, ne putem mândri cu o serie întreagă de premii profesionale.”
Tradiție, contemporaneitate, gust, esențialitate, actualitate și extindere – construim, acum și aici, un teatru care se adresează publicului său într-un mod care să fie valid atât în cultura teatrală maghiară cât și în cea românească. Aceste lucruri se armonizează cu evoluția națională și internațională a artei dramatice fără ca să rămână un teatru de nișă. Astfel, nu suntem prezenți doar în România sau pe teritoriile de limbă maghiară, ci și pe plan internațional: avem colaborări europene, spectacolele noastre sunt prezente, în mod regulat, la cele mai importante festivaluri. Atât creatorii cât și publicul pot fi mândri de acest Teatru Național.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.