Curtea de Apel Târgu Mureş a soluţionat, numai în primul semestru al acestui an, 1.068 de dosare având ca obiect ‘Legalitatea taxei privind emisiile de poluare provenite de la autovehicule’, ceea ce reprezintă 42,33% din totalul cauzelor civile, iar pentru degrevarea activităţii instanţei magistraţii solicită modificări legislative.
‘Pentru primul semestru al anului 2012 numărul cauzelor soluţionate de Tribunalul Mureş în această materie a fost de 1.062 de dosare, reprezentând un procent de 31,80 din totalul volumului de activitate, în timp ce la Curtea de Apel Târgu Mureş au fost soluţionate 1.068 de dosare, reprezentând un procent de 42,33 din totalul volumului de activitate (în domeniul civil – n.r.)’, se arată într-un raport al Curţii de Apel Târgu Mureş, dat publicităţii luni.
Potrivit raportului, pe parcursul anului 2011 au fost soluţionate de către secţia de contencios administrativ şi fiscal a Tribunalul Mureş, în primă instanţă, 1.747 de cauze având ca obiect legalitatea taxei de poluare, reprezentând 41,63% din totalul volumului de activitate al secţiei, iar la secţia a II – a civilă a Curţii de Apel Târgu Mureş au fost 825 de cauze, reprezentând 28,39% din totalul volumului de activitate al secţiei.
În opinia conducerii instanţei, pentru degrevarea instanţelor de judecată pe aceste speţe soluţiile posibile ar fi ori creşterea numărului de personal, ori soluţionarea pe cale administrativă a cererilor de restituire a acestor taxe fără implicarea instanţelor de judecată.
Potrivit documentului, prima soluţie ar fi una costisitoare care ar implica nu doar suplimentarea cheltuielilor de personal, dar şi cele legate de investiţii pentru suplimentarea suportului material pentru desfăşurarea activităţii, în timp ce a doua soluţie nu presupune cheltuieli suplimentare, ci reducerea de cheltuieli.
‘Pentru soluţionarea acestor cereri reclamantul plăteşte o taxă judiciară de timbru în cuantum de 39 de lei, în timp ce costurile soluţionării unui astfel de dosar a fost pentru anul 2011 de aproximativ 1.060 de lei, iar în 2012, în primul semestru, a fost de aproximativ 878 de lei, fără a se lua în considerare onorariile avocaţilor angajaţi de către reclamanţi, care reprezintă cheltuieli de judecată şi sunt puse în sarcina statului’, mai precizează documentul citat.
Costurile aproximative totale suportate de stat cu ocazia soluţionării definitive a dosarelor pentru restituirea taxei de poluare pentru anii 2011, 2012 la Curtea de Apel Târgu Mureş sunt de 878.500 de lei în 2011 şi de 937.704 lei numai în primul trimestru al acestui an.
‘Aceste date statistice arată nu doar faptul că aceste cauze reprezintă o proporţie importantă din volumul de activitate a instanţei dar şi o creştere îngrijorătoare a numărului de cauze soluţionate de instanţele mureşene în această materie. Acest fapt a dus practic la o supraîncărcare a activităţii secţiilor şi la imposibilitatea respectării dreptului la soluţionarea într-un termen rezonabil a cauzelor. Situaţia este din ce în ce mai dramatică şi în acest moment, s-a ajuns ca, încărcătura şedinţelor de judecată să fie atât de mare încât pentru dosarele nou intrate pe această materie, primul termen de judecată să fie de peste 13 luni, adică lunile octombrie, noiembrie ale anului 2013’, mai precizează documentul Curţii de Apel Târgu Mureş.
AGERPRES