Vara aceasta s-au împlinit cinci ani de la începutul derulării fondurilor europene Regio în Regiunea Centru. Rezultatul: 1.083 proiecte depuse, 123 de proiecte finalizate deja, peste 380 milioane de euro contractate prin proiecte de către județele regiunii Centru (Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu). Mai multe detalii despre principalele proiectele finanțate prin fonduri europene la nivelul județului Mureș citiți în rândurile care urmează…
Spre o nouă perioadă de finanțare
„Practic, acum în fiecare județ din regiune se pot vedea investiții Regio în drumuri reabilitate, în școli, în sistemul de intervenție SMURD, în ambulatorii și cabinete medicale, dar și în pensiuni, hoteluri, stațiuni turistice sau cămine sociale pentru tineri sau vârstnici. Unde vedeți scris și afișat în loc vizibil Regio vedeți de fapt un echipament achiziționat, un drum reabilitat, o clădire renovată sau extinsă din fondurile programului. Fondurile pe care le-am avut la dispoziție, adică peste 440 de milioane euro sunt angajate în proporție de 100% prin proiectele contractate sau aflate în curs de contractare, deși mai avem timp până la finele anului 2013 să finalizam contractarea. Deși implementarea acestor proiecte poate continua până în 2015, am demarat deja discuțiile pentru pregătirea viitoarei perioade de programare financiară a fondurilor Uniunii Europene, respectiv 2014-2020. Toate rezultatele obținute sau obstacolele întâmpinate în implementarea proiectelor Regio ne ajută să putem să identificăm viitoarele priorități de finanțare, dar și proceduri de lucru care să faciliteze implementarea și finalizarea cu succes a proiectelor”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.
Rezultate
Vorbind în rezultate, la finalizarea programului, 7 orașe din Regiunea Centru, respectiv Alba Iulia, Brașov, Tîrgu-Mureș, Sibiu, Sfîntu-Gheorghe, Miercurea Ciuc și Toplița, datorită unor investiții de peste 150 de milioane euro, vor putea să se ridice la nivelul celor europene, generând locuri de muncă și dezvoltare sustenabilă.
Peste 300 de kilometri de drumuri județene și străzi din orașe vor fi reabilitați din fondurile programului. De asemenea, vor fi dotate cu echipamente noi și performante cinci ambulatorii de specialitate și un spital județean. Peste 2.000 de elevi din 26 de scoli vor învăța, începând cu acest an, în săli de clasă noi, cu mobilier nou, dotate cu echipamente IT, încălzite și iluminate. Vârstnicii din Regiunea Centru și persoanele cu dizabilități vor avea noi centre sociale în care să poată practica un stil de viață activ, adaptat nevoilor lor. Sunt 203 de firme mici care au la dispoziție 21,68 milioane de euro pentru echipamente, extinderi și crearea de noi locuri de muncă. Un centru de afaceri modern a fost finalizat și alte cinci se vor da în folosință în anii următori. Sunt 21 de biserici vechi sau cetăți din patrimoniul cultural regional care primesc fonduri pentru restaurare și pentru reintegrarea lor în circuitul turistic național și internațional. Turismul regional va beneficia de modernizare datorită celor 26 de milioane euro, fonduri Regio, angajați în infrastructura din două stațiuni turistice, modernizarea a opt unități de cazare și a trei structuri de agrement. De asemenea, din aceste fonduri s-au mai construit și reabilitat patru puncte salvamont, se va amenaja o pârtie de schi și vor fi transformate în zone de agrement proiectele ce vizează crearea unui parc dendrologic, a unuia eco-didactic, unul urban și un parc unde se va putea observa evoluția dinozaurilor.
30 de proiecte
Cum era de așteptat, la nivelul județului Mureș, municipiul Tîrgu-Mureș conduce în topul accesibilității fondurilor Regio, cu 30 de proiecte. Le vom aminti doar pe cele mai importante sau mai interesante.
Reamenajarea și conservarea Cetății Medievale Tîrgu-Mureș este proiect aflat în derulare, cu o valoare nerambursabilă de 21.705.285,15 de lei. Un alt proiect de anvergură este Modernizare rețea stradală la nivelul municipiului – proiect finanțat în două tranșe cu o valoare nerambursabilă totală de peste 110 milioane de lei (acesta un proiect a cărui importanță a fost resimțită în ultimele luni, când au fost modernizate o serie de străzi din oraș, inclusiv unele străzi care nu au mai fost reparate de ani buni, de exemplu strada Remetea). De asemenea, este de remarcat proiectul Construire clădire de birouri pentru sprijinirea afacerilor în municipiul Târgu Mureș – proiect cu valoare nerambursabilă de 14.795.362,40 de lei.
Deosebit
Unul dintre cele mai importante proiecte, care ar putea avea repercusiuni inclusiv asupra turismului orașului, este legat de Platoul Cornești. Cu fonduri de 14,09 milioane lei, Platoul din Tîrgu-Mureş se va transforma într-un nou punct de atracţie turistică ce va diversifica oferta de servicii a orașului nostru.
Contractul de finanţare semnat în prezenţa reprezentanţilor Primăriei municipiului Tîrgu-Mureş şi ai ADR Centru prevede ca, în următorii trei ani, utilităţile Platoul Corneşti să se modernizeze şi să ofere un spaţiu de agrement inedit ce va atrage cât mai mulţi cetăţeni din oraş şi turişti veniţi să viziteze municipiul nostru. Din fondurile proiectului se va amplasa o fântână arteziană pe o suprafaţă de 116 mp, se va construi un amfiteatru în aer liber, iar parcările, aleile şi căile de acces la obiective vor fi amenajate pe o suprafaţă de peste 9.000 de metri pătrați. Pentru amatorii de sport în aer liber va fi construită o pistă de alergare de 1.270 m lungime, se va construi un skate parc pe o suprafaţă de 1000 de mp şi un traseu off-road pentru biciclişti, cu o lungime de peste 2400 m. Pentru cei ce doresc să se relaxeze, trenuleţul de agrement le va sta la dispoziţie, traseul acestuia fiind mai lung la finalizarea proiectului prin lucrările de prelungire a căii ferate.
Prin implementarea acestui proiect, Primăria estimează că numărul de turişti va creşte cu 15%, iar numărul de înnoptări cu cel puţin 5%.
Doar 5 la Reghin
Site-ul Agenției pentru Dezvoltare Regională prezintă pentru Reghin doar 5 proiecte, toate în mediul privat: Centru Medical Stomatologic – Servicii integrate de stomatologie și radiologie dentară; Eficientizarea serviciilor în construcții prin implementarea noilor tehnologii în domeniu, beneficiar SC LUX CONSTRUCT SRL; Modernizarea și extinderea sistemului de producție a panourilor din lemn pentru pereții portanți ai caselor ecologice prin achiziționarea de echipamente performante de către S.C. MORACOM S.R.L; Performanta prin diversificarea activității societății SC Ideal Foodpack SRL; Specializarea în producția de serie a gâturilor instrumentelor muzicale cu coarde în vederea valorificării superioare a lemnului de paltin din zonă, beneficiar SC Acustica SRL. Valoarea totală nerambursabilă a acestor proiecte depășește doar 3 milioane de lei.
Trei la Luduș…
La Luduș site-ul ADR Centru prezintă doar trei proiecte din care unul finalizat, unul în derulare și unul reziliat: Reabilitare, modernizare și dotare clădire pentru înființare Centru de recuperare și reabilitare neuropsihiatrică Luduș (Beneficiar Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș); Modernizarea cabinetului stomatologic CORLAMED SRL Luduș (proiect finalizat); Realizarea sistemului integrat și eficientizarea serviciilor de întreținere și reparații auto cu echipamente de ultimă generație -Beneficiar S.C. Girarom S.R.L Luduș, Jud Mureș (proiect reziliat). Valoarea totală a acestor proiecte depășește cu puțin 3 milioane de lei.
Ultimul și… cel din urmă
Din păcate, la Tîrnăveni, ADR Centru a afișat pe site-ul propriu un singur proiect: Îmbunătățirea serviciilor de proiectare la SC Geoplan Consulting SRL, cu o valoare nerambursabilă de 58.017,52 de lei.
În schimb, situația se prezintă cu mult mai bine în cazul Sighișoarei, care a obținut șase proiect Regio: Achiziție echipamente tehnică dentară; Achiziționare echipamente stomatologice, radiologie dentară și tehnică dentară; Construirea, utilarea, amenajarea şi dotarea unei clădiri care să permită o mai bună interacţiune cu clienţii – S.C. CRIS INSTELECT S.R.L; Diversificarea și extinderea activității SC Nati Com SRL prin deschiderea unui complex format din service auto, linie ITP, spălătorie auto, vulcanizare anvelope și centrare roți; Extinderea activității S.C. Nati Com S.R.L. prin deschiderea unui atelier de vopsire și service mobil pentru roți de camioane și tractoare. Valoarea nerambursabilă a acestor proiecte se aproprie de 1,5 milioane de lei.
Probleme
Desigur, în implementarea proiectelor europene apar și numeroase probleme. Un caz semnificativ este cel referitor la reţeaua de apă şi canalizare a judeţului Mureş. Acest proiect are întârzieri mari datorate contestaţiilor care apar după fiecare licitaţie pentru atribuirea lucrărilor. În cazul proiectului european de extindere şi modernizare a reţelei de apă şi canalizare din judeţ, care are o valoare de 111 milioane de euro, întârzierile au ajuns chiar la un an, a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Ciprian Dobre: „În total, există întârzieri de aproximativ 12 luni. Vom solicita de la Ministerul Mediului, de la Autoritatea de management o prelungire. Noi în 2015 suntem practic la sfârşitul contractului. La sfârşitul perioadei. Există numeroase întârzieri, dar nu mai mari de 12 luni. Până la urmă, fiind cea mai întinsă, cu cele mai multe licitaţii, s-au înregistrat întârzieri”.
Vasile Dancea