Ruta curiilor din Transilvania ne poartă într-o călătorie pe domeniile nobilimii maghiare, unde clădirile impunătoare, grădinile somptuoase, fermele și hergheliile ne transportă în timp, evocând povești despre istoria uitată și mai ales despre oamenii care au contribuit la crearea acesteia. Perioada de glorie a acestor edificii a fost una de renașterea politică și culturală, reconfigurând destinul Transilvaniei.
O mulțime de curiozități ni se relevă în această călătorie și sperăm că unele dintre ele vă vor încuraja să planificați cât mai curând o călătorie. Am adunat mai jos 5 astfel de detalii inedite pe care le-am aflat pe Ruta curiilor din Transilvania și vă invităm să le descoperiți.
Știi de ce sătenii dintr-un mic sat din județul Sălaj spun că locuiesc în Brazilia?
La Castelul Bánffy din Nușfalău există o legendă locală care spune că Albert Bánffy, proprietarul castelului, se plimba într-o zi cu un prieten de-al său pe malul râului Barcău, iar acesta, observând stufărișurile dese de pe malul opus, ca o junglă, l-a întrebat, în glumă, pe baron: „Ce-i aici? Brazilia?”. Astăzi, după 200 de ani, sătenii au păstrat vorba, fiind o parte vie a limbajului lor: în partea sudică a Barcăului este satul, iar în partea nordică aceștia spun că este Brazilia. Află mai multe despre Castelul Bánffy din Nușfalău, aici.
Știi că în satul Olteni, jud. Covasna, există o replică a castelului Elysee din Paris?
Este oare Castelul Mikó din Olteani o replică transilvăneană a Palatului Élysée din Paris? Cunoscătorii menționează asemănări evidente ale fațadei și planului clădirii, dar chiar și în lipsa unui răspuns ferm, te vei convinge că impunătoarea clădire din Olteni este unică în felul ei. Castelul își datorează renumele picturilor murale cu valoare de unicat în Europa Centrală, atribuite prin tradiție meșterului transilvănean „bun la toate” Péter BODOR. Frescele te poartă prin cinci dintre încăperile castelului și aduc în atenție o varietate de tematici: scene de vânătoare și reprezentări dure ale războaielor napoleoniene, respectiv cadre idilice și vederi ale orașelor europene. Ba chiar mai mult, în dormitorul contelui poți admira o scenă cheie din viața lui Napoleon BONAPARTE, mai exact o copie după opera pictorului francez Horace VERNET: „Adieux de Fontainebleau”. Află mai multe despre Castelul Mikó din Olteani, aici.
Știi că în secolul XX nobilii erau atât de pasionați de jocurile de noroc încât erau în stare să își parieze castelele și soțiile la masa de joc?
La Castelul Thury-Banyai din Tamașfalău, județul Covasna, unul dintre bătrânii satului, domnul Béla Szőcs, născut în anul 1920, aduce în atenție o amintire a familiei sale, legată de o piesă de mobilier din castel, deținută de Gergely Thúry. Legenda mesei verzi prinde astfel contur: se spune că lui Gergely Thúry i-au plăcut mult jocurile de noroc cu cărți. Atât de mult încât într-o zi ar fi plătit serios pentru „distracția” sa. Gurile satului spun că domnul Kristóf, tatăl domnului Bányai, a câștigat de la Gergely Thúry toate proprietățile din Tamásfalvi, castelul și chiar și pe soția lui. Pierderea uriașă l-a zguduit atât de tare pe domnul Thury, încât a mai cerut încă o rundă de joc, pentru a-și recâștiga cel puțin soția – Mária Bíró de Csíkszentkirály. Află mai multe despre Castelul Thury-Banyai din Tamașfalău, aici.
Știi că în secolul XIX, în județul Harghita îți puteai da seama de ospitalitatea și generozitatea unei familii în funcție de mărimea porții de la intrare?
Aflat pe străduțele cu iz rural din Armăşeni, județul Harghita, frumosul conac Adorján Imre te îmbie să-i treci pragul. Și nu oricum, ci printr-o impunătoare poartă secuiască din lemn, construită în anul 1828, fiind una dintre cele zece cele mai vechi porți din zonă, decorată într-un stil unic. Înscrisul în latină de pe poartă ne confirmă, încă de la intrare, că aici era o casă bogată. Conacul familiei Adorján, o adevărată capodoperă a arhitecturii din regiunea văii Fișag, prezintă statutul nobililor secui, fiind o gospodărie ce-ți prezintă viața bună de secol XIX, așa cum era ea. Află mai multe despre Conacul Adorjan Imre din Armăşeni, județul Harghita, aici.
Știi că unul dintre cei mai cunoscuți istorici maghiari a trăit și studiat în anii tinereții într-un conac din județul Bihor?
Jakó Zsigmond a crescut și și-a petrecut anii tinereții în Conacul Baranyi-Jakó din Mişca, județul Bihor, deținut în trecut de bunicul său. Acesta a fost un cunoscut istoric maghiar al secolului al XX-lea, născut în Transilvania. Considerat un om de știință extraordinar, Jakó Zsigmond și-a dedicat viața studiului privind istoria culturii medievale, cât și științele auxiliare istorice. Fiind unul dintre cei mai respectați reprezentanţi ai istoriografiei maghiare din Ungaria şi România, activitatea sa a fost influenţată evident de moştenirea culturală a familiei sale, familia Jakó, având un trecut de 700 de ani în comitatul Bihor. Află mai multe despre Conacul Baranyi-Jakó, aici.
Sursa: Iubesc Transilvania România