De la dealuri și văi, până la păduri și plaje, România este plină de locuri minunate. Fie că vrei să ai o experiență plină de aventură și emoție, fie că ai nevoie doar de inspirație de vacanță, iată 5 locuri sălbatice din țară care te vor încânta și intriga.
Pădurea Letea
Pădurea Letea este cea mai veche zonă protejată din România, fiind atestată în 1938. În acest loc vei găsi planta Periploca graeca care îți va da senzația că te afli într-o zonă subtropicală. Pe lângă această plantă, vei putea vedea liane, viță sălbatică și iederă. În ceea ce privește copacii, aici vei întâlni o mulțime de specii precum plopul, ulmul, teiul și arinul.
O destinație retrasă, pădurea Letea pornește din partea de nord a satului Lebăda și se întinde pe aproximativ 3.200 de hectare. Este singurul loc din Europa unde poți vedea plante agățătoare.
De la Tulcea la Sulina poți ajunge doar pe apă folosind navele de pasageri clasice sau navele rapide, iar de la Sulina la Letea poți călători atât pe apă, cât și cu un tur organizat cu mașina. Accesul în pădure se poate face numai cu însoțitor (un agent al Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării), deoarece este o zonă strict protejată.
Cele mai spectaculoase atracții din pădure sunt stejarii vechi care au dăinuit de-a lungul secolelor. Există numeroase exemplare care au o vechime de 400 de ani și câteva care rezistă de mai bine de 700 de ani. De asemenea, poți admira cei aproximativ 2.500 de cai sălbatici care au fost folosiți pentru agricultură în anii ‘80, dar după perioada comunistă, împreună cu căderea economică din zonă, mulți dintre acești cai au fost eliberați.
Pentru cazare în zonă, întră aici!
Plaja Tuzla
Vara devine tot mai dificil să găsești o plajă liniștită pe litoralul românesc. Turiștii care doresc să asculte valurile și să admire frumusețea pură a mării fără să fie întrerupți de muzică se deplasează din ce în ce mai mult pe coasta de sud a Deltei Dunării. Există însă o surpriză plăcută la jumătatea distanței dintre orașele Constanța și Mangalia.
Comuna Tuzla este cunoscută doar prin activitățile desfășurate pe aerodromul local de ani buni. Puțini oameni știu că acest mic sat are o plajă sălbatică care este protejată de o stâncă înaltă și urmărită de cel mai vechi far de pe litoralul românesc.
Drumul către plajă începe de la indicatorul care arată direcția pe care trebuie să o urmezi pentru a ajunge în sat. Drumul este asfaltat până la marginea satului, apoi continuă cu un drum de praf care traversează un câmp. Odată ce ai ajuns, te poți bucura de soare, liniște și de apa mării. Pentru cei care au fost în Vama Veche și 2 Mai înainte de 1990 este ca o întoarcere în timp. Pe plajă există mai multe corturi și adăposturi de pescari, unde puteți servi mâncăruri simple și delicioase de pește. Meniul depinde de ceea ce prind pescarii dimineața.
Pentru cazare în județul Constanța, intră aici!
Ochiul Beiului, Munții Aninei
Imaginează-ți un lac cu apă atât de limpede, încât poți vedea peștii înotând. Sau unul care pare a fi luat din basmele copilăriei, cu apă atât de cristalină încât te poți oglindi în ea. Un astfel de lac există în România și se numește Ochiul Beiului. Situat în partea de sud a Munților Aninei, această zonă protejată acoperă 36.758 de hectare din Caraș-Severin, singurul județ din România cu trei arii protejate de acest rang: Cheile Nerei-Beușnița, Domogled-Valea Cernei și Semenic-Cheile Carașului.
Cel mai interesant lucru despre lacul adânc de 3,6 metri este faptul că apa nu îngheață nici la temperaturile extrem de scăzute din timpul iernii, datorită izvorului care alimentează permanent lacul cu apă. Apa lacului are o culoare specială albastru-verde, o culoare care în fotografii pare modificată. Hai și tu și convinge-te că e reală!
După ce vizitezi lacul Ochiul Beiului, poți porni și spre zonele mai cunoscute, cum ar fi cascadele Beusnița, Bigar și Susara și Lacul Diavolului.
Cauți cazare? Intră aici!
Munții Șureanu
Sunt locuri pe care nu le poți uita indiferent de cât de mult ai călători într-o viață. Izolați și sălbatici, presărați cu sate și tradiții pastorale, cu ruine antice și misterioase, Munții Șureanu se află cu siguranță pe lista locurilor sălbatice din țara noastră.
Situat în Transilvania, în județul Alba, parcul natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina este cel mai ușor accesibil de la Costești sau Sarmizegetusa Regia, două dintre vechile situri dacice incluse pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Acestea sunt, de asemenea, puncte excelente de plecare pentru drumețiile în Munții Sureanu, coloana vertebrală a acestei zone protejate.
Multe legende se învârt în jurul Munților Șureanu, considerați pământul sacru al dacilor. Chiar și astăzi, Sarmizegetusa Regia, cea mai bine conservată și cea mai faimoasă dintre toate așezărilee dacice, inspiră povești despre vitejia și spiritualitatea vechilor noștri strămoși.
Printre atracțiile principale se numără și Cioclovina, Bolii, Șura Mica, Cheile Crivadiei și spectaculoasa Lunca Ponorului sau Fundătura Ponorului, o pajiște de o frumusețe rară, traversată de râul Ponor.
Cauți cazare în zonă? Intră aici!
Parcul Național Cozia
Destinația de vis a iubitorilor de drumeții și una dintre cele mai uluitoare zone protejate din România, Parcul Național Cozia te așteaptă. Panoramele naturii și bogatul patrimoniu cultural de la poalele sale transformă acest parc național într-una dintre cele mai bune locuri de drumeție din țară.
Diversitatea peisajelor și a habitatelor din Parcul Național Cozia nu poate însemna decât o bogată biodiversitate atât a speciilor de plante, cât și a speciilor de animale, incluzând carnivorele mari iconice, dar și căprioarele, păsările sălbatice, multe rozătoare și chiar o specie rară de vipere. O specie de pește, nisiparița, este ”vedeta” acestei zone protejate.
Acest parc național oferă experiențe mai mult decât memorabile. Ruine antice din vremea cuceririi romane, cu aproape 2.000 de ani în urmă, se găsesc aici. Castrul roman Arutela, foarte aproape de mănăstirile Turnu și Cozia, și castrul Pretorium sunt printre puținele urme ale fortificațiilor romane construite în zonă.
Pentru cazare în zonă, intră aici!
Racoș
Micul sat Racoș, situat la jumătatea drumului dintre Brașov și Sighișoara, este binecunoscut în România pentru importanța sa geologică. Craterul unui vulcan care a erupt în urmă cu mii de ani și coloanele de bazalt din apropiere atrag mulți călători curioși să descopere un peisaj care pare să vină dintr-o altă lume.
Pentru a vedea ce a rămas din fostul crater, trebuie să treci mai întâi prin satul Racoș. Istoria sa se întoarce la sfârșitul secolului al XIV-lea, iar cele mai vechi mărturii ale trecutului său sunt ruinele castelului medieval Sukosd-Bethlen. Deși parțial restaurat, castelul poate fi vizitat cu ajutorul unui localnic care locuiește chiar vizavi de monument.
Cauți cazare în zonă? Intră aici!
Sursa: travelminit.ro
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.