Despre oboseala ochilor se spune că este o afecțiune ușoară, însă poate produce un disconfort enervant, ce constă în: durere de cap, iritații oculare, senzație de arsură, usturime la ochi, presiune oculară. Disconfortul ocular apare din cauza luminozității computerului și poate persista chiar și după încetarea utilizării acestuia. Senzația este neplăcută, ochii dvs. sunt mereu obosiți, apar spasme ale mușchilor faciali și furnicături în jurul zonei retiniene.
Oboseala ochilor – principalele cauze
Toate aceste simptome precizate sunt consecințele utilizării prelungite a dispozitivelor electronice. Vestea bună este că acest fenomen, de oboseală la nivelul ochilor, se poate preveni și combate.
Lumina albastră este dăunătoare pentru ochi, poate crește riscul de degenerescență macularălegată de înaintarea în vârstă. Unii dintre dvs. probabil deja aveți anumite simptome de oboseală oculară, cum ar fi acele puncte negre din câmpul vizual, care arată faptul că sunteți prea obosit. Pe măsură ce degenerescența maculară se agravează, aceste puncte negre devin pete negre, din ce în ce mai mari.
Dacă navigați în mod frecvent pe Internet, probabil v-ați obișnuit cu efectele luminii intermitente, create de trecerea de la o pagină la alta. Acestea includ și oboseala oculară, senzația de ochi uscat, amețeala, durerea de cap.
Cum puteți ameliora oboseala oculară?
1. Ochelari de protecție PC
Pentru a preveni oboseala oculară, durerea de cap și a proteja vederea de afecțiuni oculare, aveți nevoie de o pereche de ochelari de computer, care au lentilele speciale cu filtru de lumină albastră.
Când ochii obosesc apare și durerea de cap. Dispozitivele electronice pe care le folosiți în fiecare zi (laptop, tabletă, smartphone) vă pot declanșa migrene și durere de cap. Lumina albastră de la ecranele digitale și de la LED-uri poate exacerba durerile de cap.
Unele studii ale cercetătorilor au arătat că această lumină poate avea un efect negativ și asupra atacurilor de cefalee. Stresul, oboseala oculară și senzațiile de ochi uscat apar din cauza orelor lungi de lucru pe computer, la birou sau acasă.
Tensiunea oculară poate fi cauzată și de lumina de la smartphone-uri și computere. Durerea de cap poate fi produsă și de stres, dar și de o postură necorespunzătoare și o stare de deprimare, când se stă mult timp pe calculator.
2. Picături de ochi
Oamenii care petrec mult timp uitându-se la televizor sau lucrând pe computer, pot suferi de oboseală oculară. Pentru a se simți mai bine, ei pot folosi picături oftalmologice, care sunt eficiente pentru oboseala ochilor. Aceste picături de ochi ar trebui să aibă ingrediente active de primă clasă (cum ar fi vitamina B6, B12, E) care oferă o serie de avantaje și anume:
- au efect reparator asupra nervilor periferici
- reduc oboseala oculară cauzată de uscăciunea ochilor
- îmbunătățesc circulația sangvină
- promovează metabolismul țesutului ocular
- nu au substanțe cu efect vasoconstrictor, ce pot cauza roșeață ochilor
- îmbunătățesc acuitatea vizuală.
Deși picăturile de ochi se pot lua fără prescripție medicală, este bine să cereți sfatul unui specialist oftalmolog pentru a afla care produs este mai eficient pentru ochi obosiți, care acoperă toate simptomele.
3. Felii de castravete
Pentru a elimina oboseala ochilor este importantă odihna, dar ajută și tratamentul cu felii subțiri de castravete, aplicate pe pleoape, timp de 10-15 minute. Castravetele proaspăt conține multă apă și nutrienți (vitamine A, B, C, calciu, potasiu) care reduc oboseala, retenția de lichide, inflamația, edemul și pungile de sub ochi.
4. Pliculețe de ceai din plante medicinale
În medicina populară se folosesc pliculețe de ceai din plante medicinale ca remediu împotriva oboselii oculare, cearcănelor, pungilor de sub ochi. Acestea au substanțe cu proprietăți antioxidante și antiinflamatoare, de aceea ajută și în ameliorarea simptomelor unor afecțiuni, cum este conjunctivita și blefarita.
5. Exerciții pentru ochi
Pentru relaxarea ochilor sunt indicate exercițiile pentru ochi, cum ar fi:
- mișcările circulare, acoperirea ochilor cu palmele
- masajul deasupra sprâncenelor
- mișcarea globului ocular pe verticală, în sus și în jos, câteva secunde
- apăsarea cu degetele pe zona tâmplelor
- închiderea și deschiderea ochilor timp de 3 secunde
- apăsarea ușoară cu degetul pe zona din colțul exterior al ochiului.
Toate aceste exerciții simple relaxează mușchii oculari, îmbunătățesc circulația în zona ochilor, combat oboseala și previn formarea ridurilor.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.