60 de scurtmetraje vor concura pentru marele premiu la cea de-a 21-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Scurt-metraj Alter-Native, care va avea loc în perioada 6-10 noiembrie la Tîrgu-Mureş.
În total au fost înscrise în concurs 874 de pelicule, din care 717 – provenind din 53 de ţări – au ajuns la sediul U.D.T.M. După o vizionare maraton, desfăşurată în perioada 25-29 noiembrie, au fost selectate pentru programul de concurs 60 de scurt-metraje, cu o durată totală de 11 ore. Cele 60 de filme reprezintă 26 de ţări, cele mai multe – câte 8 – provin din Franţa respectiv Spania, 6 din Ungaria, 5-5 din România şi Iran, dar au intrat în concurs şi scurt-metraje din Croaţia, Germania, Rusia, Ucraina, SUA sau Anglia. Trebuie remarcată calitatea filmelor de animaţie înscrise: din numai 101 animaţii ajunse în faţa juriului de preselecţie 27 au fost admise în concurs, lângă cele 23 de filme de ficţiune, 5 documentare şi 5 filme experimentale.
Juriul de preselecţie a fost format din: Durst György, producător (Ungaria), Radu Vasile Igazság, artist vizual şi regizor de film (Bucureşti), Schneider Tibor, regizor şi operator de imagine (Cluj-Napoca) şi Marcel Ţintar, regizor de teatru şi film (Tîrgu-Mureş). Lista filmelor admise în concurs va fi făcută publică, în curând, pe site-ul UDTM Mureş, www.madisz.ro.
În conformitate cu acordul de parteneriat încheiat între organizatori şi Consiliul Judeţean Mureş, în acest an festivalul este inclus în seria de evenimente culturale organizate de Consiliul Judeţean cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la înfiinţarea Palatului Culturii din Tîrgu-Mureş. Alţi parteneri ai festivalului sunt Universitatea de Arte din Tîrgu-Mureş, Ambasada Israelului la Bucureşti şi Institutul Balassi – Centrul Cultural al Repubicii Ungare Bucureşti, iar cei mai importanţi finanţatori sunt Centrul Naţional al Cinematografiei, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Guvernul României – Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Ministerul Tineretului şi Sportului, Primăria Municipiului Tg. Mureş, Fondul Bethlen Gábor, Fundaţia Communitas.
Sursa: Alter-Native