Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a anunţat, miercuri, că Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) a recepţionat 60 de locuinţe pentru tineri în municipiul Târgu Mureş, acestea fiind destinate închirierii.
36 de garsoniere, 18 apartamente cu 2 camere și 6 apartamente cu 3 camere, construite pe strada Depozitelor, vor fi date tinerilor înscriși în programul ANL.
După aprobarea listei finale în ședința Consiliului Local, vom începe repartiția apartamentelor. a anunțat primarul Soos Zoltan.
„Locuinţele (36 de garsoniere, 18 apartamente 2 camere şi 6 apartamente cu 3 camere), au fost construite în amplasamentul din strada Depozitelor f.n., pe un regim de înălţime P+3E ( parter + 3 etaje), valoarea investiţiei fiind de 13.347.847,36 lei (inclusiv TVA). Până în prezent, la nivelul judeţului Mureş, ANL a finalizat, în cadrul aceluiaşi program, 1.152 de unităţi locative, situate în localităţile: Sighişoara (304), Târgu Mureş (355), Luduş (76), Ungheni (42), Sântana de Mureş (54 de unităţi locative), Reghin (54), Iernut (97), Sâncraiu de Mureş (20), Miercurea Nirajului (50), Daneş (12), Târnăveni (48) şi Sovata (40)”, a arătat Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, într-un comunicat de presă.
Potrivit MDLPA, programul de construcţii de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii, a fost lansat de ANL în anul 2001, iar de acesta beneficiază tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, care îndeplinesc o serie de condiţii legale.
„Locuinţele sunt construite pe terenuri puse la dispoziţia Agenţiei de către autorităţile publice locale, beneficiarii fiind tineri între 18 şi 35 de ani, care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege pentru a putea accesa o astfel de locuinţă. Accesarea se face prin depunerea de cereri la primării, care urmează să întocmească listele de repartiţii. În prezent, locuinţele pentru tineri pot fi achiziţionate de chiriaşi, după o perioadă de închiriere de minimum un an, prin achitarea de rate lunare egale către autorităţile publice locale, prin contractarea de credite ipotecare de la instituţii financiare autorizate, inclusiv cu garanţia statului, sau cu achitarea integrală a preţului final din surse proprii”, a precizat MDLPA.
Sumele necesare finanţării programului se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA), din bugetele locale, precum şi din alte surse legal constituite. AGERPRES