Dintre cele peste 200 de tipuri de instrumente muzicale care se fabrică la SC HORA SA Reghin, 60% din producţie este personalizată în funcţie de dorinţa clienţilor, a declarat miercuri pentru AGERPRES directorul general al societăţii, Nicolae Bâzgan. ‘În momentul de faţă producţia este foarte diversificată, asta şi datorită faptului că se preferă ceva specific. Avem de-a face cu un fenomen care se întâmplă şi în modă, fiecare vrea să aibă personalitatea lui, ceva să îl pună în evidenţă, iar din acest motiv această gamă s-a lărgit foarte mult. Din seriile mari care s-au fabricat până nu demult, acum au devenit serii mici, dar personalizate, în funcţie de cerinţele clienţilor. Asta este şi un avantaj al nostru, în sensul că avem mai multe comenzi, dar, pe de altă parte, suntem influenţaţi în mod negativ la productivitate (…) Instrumentele muzicale se fabrică şi în serie, dar personalizarea ajunge chiar şi la 60% din producţie. Şi români, şi străini. Nu doar chitare, ci şi instrumente de suflat din lemn, naiuri, fluiere, instrumente etnice de suflat – cavalul, chena, naiuri asemănătoare naiului românesc’, a spus Nicolae Bâzgan.
Pe lângă personalizarea instrumentelor muzicale, Nicolae Bâzgan a arătat că societatea a scos pe piaţă în acest an şi câteva noutăţi, cum ar fi o serie de chitare electrice şi bouzouki irlandez de concert. ‘Chiar în acest an am scos pe piaţă chitarele electrice cu patru corzi, cinci corzi, şase corzi, bas. De asemenea, chitara electrică cu şapte corzi este chitară cu acord rusesc, am prezentat şi fabricăm deja bouzouki irlandez de concert, care este foarte apreciat în zonele în care influenţa culturii celtice se mai menţine. Deci în partea regiunii Bretania, dar şi în Anglia, în Irlanda, Ţările de Jos şi Germania. Pentru bouzouki irlandez e o tendinţă în această muzică. Noi am făcut şi varianta de preamplificare electrică şi pot spune că se ridică în zonele amintite aproape la nivelul chitarei ca popularitate’, a susţinut managerul HORA SA Reghin.
La HORA SA Reghin producţia de instrumente muzicale din lemn la scară industrială a început în anul 1951, când s-au fabricat 37 de instrumente şi a ajuns la jumătatea acestui an la peste 4.150.000 de instrumente muzicale. ‘Instrumentele sunt din lemn cu corzi – cu corzi ciupite, de tipul chitarei, mandolinei, altele sunt cu corzi lovite, de tipul ţambalului, iar altele cu corzi frecate, aici intră toate instrumentele cu arcuş – vioară, violă, violoncel, contrabas, chiar şi instrumente preclasice, cum este psalterul, care a fost unul dintre strămoşii viorii’, a afirmat Nicolae Bâzgan.
Societatea din Reghin exportă în jur de 85% din producţie în peste 30 de ţări ale lumii, însă cei care câştigă nu sunt producătorii, ci cei care fac comerţul. ‘Oricum, satisfacţia este că reuşim să dăm de lucru la 290 de persoane, reuşim să ducem mai departe o industrie care dovedeşte o calificare deosebită. De obicei există o regulă nescrisă, în Uniunea Europeană un produs se vinde pe piaţă la un preţ de 3-4 ori mai mare decât cel care se plăteşte fabricantului. În SUA, Canada, fiindcă lanţul de distribuţie este mai lung, coeficientul de multiplicare a preţului este de 4-5 ori. Însă, din fericire, comerţul electronic îşi face treaba din ce în ce mai impetuos, reuşeşte să stăvilească oarecum această creştere de preţuri, în aşa fel încât această distribuţie online ar putea oferi consumatorului preţuri de circa 2-2,5 ori mai mici faţă de preţul de fabrică’, a spus managerul HORA SA.
Societatea a fost privatizată în 1994, prin metoda MEBO, iar PAS-ul, din care făceau partea conducerea societăţii şi muncitorii, a reuşit să cumpere 51,5% din acţiuni, restul acţiunilor fiind deţinute de FPS şi FPP. ‘Ulterior, în 1996, am cumpărat 38,5% cât deţinea FPS, devenind noi, PAS-ul, acţionari majoritari. Vreau să vă spun că în momentul în care am făcut acest pas spre privatizare am avut asmuţite asupra noastră toate organele de control, probabil că nu se dorea această privatizare sau probabil era gândită pentru altcineva. Dar, cu toate acestea nu s-au găsit nereguli, însă, spre deosebire de alte societăţi privatizate prin MEBO iar apoi şi-au vândut activele şi terenurile, nepăţind nimeni nimic, pe noi au continuat să ne controleze, supervizeze, să ne ceară tot felul de raportări’, a precizat Nicolae Bâzgan.
La sfârşitul anului trecut, la HORA lucrau 290 de angajaţi şi cifra de afaceri a fost de 20.500.000 de lei.
AGERPRES