Astăzi a avut loc la Colegiul Agricol “Traian Săvulescu” din Târgu Mureș Simpozionul dedicat împlinirii a 65 de ani de la înființarea Asociației Crescătorilor de Albine (ACA) din județul Mureș. La eveniment au participat: ing. Vasile Bota – președintele ACA Mureș, directorul Colegiului Agricol “Traian Săvulescu”, Adriana Blaga, profesorul Ioan Macarie, deputatul PSD de Mureș Dumitrița Gliga, directorul Direcției Agricole Județene Mureș Ileana Gușatu, directorul APIA Mureș Ovidiu Săvâșcă, directorul Oficiului Județean pentru Reproducție Zootehnică Ioan Helgiu, directorul DSVSA Mureș Kincses Sandor, directorul AFIR Mureș Daniela Lupei, Inspectorul Școlar General al Juețului Mureș Sorin Pășcan, apicultor ing. Tofalvi Melinda, dr. ing Tomșa Mihai, reprezentantul Asociației Crescătorilor de Albine din România ing. Răzvan Coman, reprezentantul Institutului de Cercetare Dezvoltare pentru Apicultură, biolog Nicoleta Ion.
ACA Mureș a fost înființată la 28 decembrie 1957. În prezent, în județul Mureș sunt 80.000 familii de albine, îngrijite de 1.200 apicultori profesioniști și amatori, dintre care 450 sunt membrii asociației, cuprinși în cercurile apicole din Târgu Mureș, Sighișoara, Reghin, Târnăveni 1 și 2 precum și cercul apicol Luduș la care sunt arondate și localitățile din împrejurimi. ACA Mureș s-a situat, în toți acești ani, pe locuri fruntașe între unitățile din cadrul Asociației, atât pe linie economică cât și asociativă fapt atestat de cele 35 de diplome și medalii
Prezentă la manifestare, ing. Cristina Cojocaru, vicepreședinte al ACA Mureș și director al SC Apicola SRL a declarat că “în acest an, față de anul trecut, putem afirma că este un an mai slab. Anul trecut am avut o producție bună de miere de salcâm. Anul acesta, din păcate, condițiile meteo nefavorabile au dus la o producție mai slabă
Prezent la manifestare, ing. Răzvan Coman, vicepreședinte al ACA România susține că “de cinci ani încoace, schimbările climatice afectează apicultura. Seceta excesivă afectează apicultura mult mai mult decât alte ramuri. În agricultură dacă două săptămâni nu plouă și plouă în a treia săptămână plantele se revigorează. În cazul nostru înfloritul trece și am pierdut culesul”. “Noi trimitem la export miere cu analize extraordinar de bune, adică nu cred că pleacă o miere care să nu fie categorisită ca ecologică, bio, iar în ultimii ani, se importă cantități din ce în ce mai mari de miere de slabă calitate. Este un trend, de câțiva ani, pe care prima dată l-au aplicat procesatorii din Vest, la care s-au adaptat și procesatorii de la noi, și anume se cumpără cantități mari de miere ieftină din China mai ales care este amestecată apoi cu mierea românească și astfel prețul se duce în jos. Toate acestea pe o perioadă mai mare de timp vor submina apicultorul român pentru că duc prețul în jos”, a mai spus acesta, încurajându-I pe români să cumpere miere autohtonă.
Dumitrița Gliga, deputat PSD de Mureș și-a început discursul spunând că “Albert Einstein, obișnuit să facă afirmații șocante, spunea că dacă populația de albine din lume ar dispărea atunci omul ar mai trăi doar patru ani”. Aceasta a mai spus că “suntem (România – n.r.) al patrulea producător de miere de albine din Europa. Ne confruntăm însă cu problema distribuției mierii iar pe de altă parte consumăm de trei ori mai puțină miere decât state precum Germania, Olanda sau Belgia, Din acest punct de vedere trebuie să sprijinim producătorii și să încurajăm consumul mai ale datorită beneficiilor de sănătăate pe care acest aliment le are”.