Prof. univ. dr. Istvan Benedek, şeful Clinicii de Hematologie şi Transplant Medular din Târgu Mureş, a declarat presei, joi, că deşi Guvernul a alocat sume mari pentru achiziţionarea de medicamente citostatice, există şapte sau opt citostatice de bază împotriva leucemiei care lipsesc.
”Lipsesc acele medicamente care ar fi absolut necesare. Am încercat ca prin acea firmă despre care s-a vorbit să aducem medicamente din afara ţării, dar nu merge. Guvernul a alocat o sumă mare pentru achiziţionarea de medicamente, dar şi la ora actuală lipsesc o serie de medicamente absolut necesare pentru tratamentul acestor bolnavi, pe care nu îi ţii în viaţă, ci poţi să-i vindeci, să fie clară treaba asta pentru toată lumea, dacă ai la dispoziţie condiţii şi medicamente poţi să-l vindeci, altfel îl pierzi pe bolnav. Sunt o serie de medicamente, sunt vreo 7-8 citostatice de bază cum este Endoxanul, Bleomicina şi altele care lipsesc cu desăvârşire şi bolnavii încearcă prin rude să facă rost din ţările vecine. La transplant lipsesc Melphalanul şi un alt un citostatic absolut necesar dar care trebuie să-l procure aparţinătorii”, a arătat dr. Benedek.
Şeful Clinicii de Hematologie şi Transplant Medular din Târgu Mureş a arătat că transplantul de celule stem, de măduvă osoasă etc., s-ar putea face în ţară în orice centru, întrucât este dovedit faptul că bolnavul de leucemie se poate vindeca, însă în lipsa unei medicaţii durata de vindecare a bolnavului se poate prelungi.
”În aceste condiţii, când nu ai posibilitatea să-l tratezi corect, te costă şi mai mult, pentru că îngrijirea durează mult mai mult faţă de un tratament corect condus şi rezultatele nu sunt aceleaşi. Deci ai nevoie de aceste medicamente. Situaţia asta începe să ţină deja de mai mult de un an. Suntem un centru care semnează pentru plecarea pacienţilor în străinătate, unde costă de 3-4 ori mai mult decât la noi”, a susţinut dr. Benedek.
Problema lipsei citostaticelor pentru bolnavii de leucemie va fi ridicată de reprezentanţii Clinicii de Hematologie şi Transplant Medular din Târgu Mureş la Congresul Internaţional de Transplant care va avea loc la Londra, la începutul lunii aprilie.
”La congresul internaţional de transplant de la Londra, de la începutul luni aprilie, unde vor fi cei mai renumiţi transplantologi, unde se va discuta despre ţările care au dificultăţi şi noi să prezentăm acolo că lipsesc medicamente de bază şi să intervină la Bruxelles, dacă se poate. Din păcate, am impresia că la noi în ţară pe nimeni nu interesează, ba din contră dacă lucrezi bine te dezavantajează”, a susţinut Istvan Benedek.
Doctorul a precizat că atunci când s-a apucat de hematologie nici nu a visat că va putea vindeca bolnavi cu leucemii şi că la ora actuală există peste 40 de foşti bolnavi, care sunt vindecaţi, fie prin transplant, fie prin aplicarea unui tratament corect.
AGERPRES