Anul acesta s-a încheiat perioada de finanțare a tinerilor fermieri, începută în 2007, toate fondurile europene alocate în acest sens fiind epuizate. 83 de tineri mureșeni (până în 40 de ani) au beneficiat de Măsura 112, care urmărește dezvoltarea afacerilor rurale. Astfel, județul Mureș a beneficiat de investiții în agricultură de aproape două milioane de euro. Măsura 112 – „Instalarea tinerilor fermieri“ va fi redeschisă în a doua jumătate a anului viitor, pentru perioada 2014-2020, iar finanţarea va fi mărită de la 40.000 la 70.000 de euro…
83 de beneficiari – 1.996.000 de euro
În acest moment, nu mai există sesiuni de primire a proiectelor pentru niciuna dintre măsurile de finanțare din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), deoarece fondurile alocate acestui Program pentru perioada 2007 – 2013 au fost consumate. Astfel, în județul Mureș, până acum 83 de fermieri au primit finanțare, în valoare totală de aproape două milioane de euro: „În cadrul Oficiului Județean pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit Mureș în perioada 2009 – 2013 au fost depuse 218 proiecte pentru Măsura 112 „Instalarea tinerilor fermieri”. Valoarea nerambursabilă solicitată prin aceste proiecte este de 6.562.000 de euro. Până în acest moment, au fost semnate contracte de finanțare în valoare nerambursabilă de 1.996.000 de euro, cu un număr de 83 de fermieri”, a declarat pentru Punctul Daniela Teodora Lupei, Directorul Oficiului Județean pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (OJPDRP) Mureș. „Menționăm că potențialii beneficiari mai pot accesa fonduri nerambursabile pentru investițiile propuse numai în cazul în care localitatea în care se va implementa respectivul proiect face parte dintr-un Grup de Acțiune Locală (GAL) constituit la nivel regional. Detalii cu privire la aceste Grupuri de Acțiune Locală se pot obține de la autoritatea publică locală (primăria) de care aparține localitatea respectivă”, a completat Daniela Teodora Lupei.
Afaceri rurale
Tinerii fermieri instalaţi la propria lor fermă au fost interesaţi, în mod deosebit, de culturile vegetale, dar şi de creşterea animalelor. Mai multe detalii despre tipurile de afaceri rurale dezvoltate de tinerii beneficiari ai Măsurii 112, am obținut tot de la Daniela Teodora Lupei: „Printre investițiile realizate de beneficiarii M112 în cadrul proiectelor depuse la OJPDRP Mureș sunt: modernizarea clădirilor utilizate pentru producția agricolă la nivel de fermă; achiziționarea de tractoare noi, combine de recoltat, mașini, utilaje, instalații, echipamente și accesorii; achiziționarea de animale; plantarea plantelor perene; achiziționarea de teren pentru producția agricolă.
Dificultăți
„Dificultățile întâmpinate de potențialii beneficiari ai programului FEADR sunt legate de cofinanțarea investițiilor. Astfel, pentru a fi evitate pe viitor astfel de situații, autorităţile poartă discuţii cu reprezentanții băncilor comerciale pentru identificarea și selectarea unor instituţii de credit care vor fi de acord să ofere pachete de finanţare sustenabile şi avantajoase pentru beneficiari”, a precizat Daniela Teodora Lupei.
2014. O nouă sesiune, mai mulți bani…
Fondurile europene pe Măsura 112 – Instalarea tinerilor fermieri, disponibile în perioada 2007 – 2013, au fost contractate în totalitate, după cum a declarat de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Ministrul a precizat că Măsura 112 – „Instalarea tinerilor fermieri“ va fi redeschisă în a doua jumătate a anului viitor, pe noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020, iar finanţarea va fi mărită de la 40.000 la 70.000 de euro.
Măsura 112 din PNDR 2007-2013 a beneficiat de şapte sesiuni de depunere. În cadrul acestor sesiuni au fost depuse, la nivel național, 22.494 de proiecte, în valoare totală de 630,1 milioane de euro, o sumă de aproape două ori mai mare decât fondurile europene alocate acestei măsuri (331,8 milioane euro).
Beneficiari eligibili
Conform informațiilor primite de la Ana Nistor, responsabil relații publice OJPDRP Mureș, beneficiarii eligibili pentru sprijinul financiar nerambursabil acordat prin Măsura 112 sunt: fermierii în vârstă de până la 40 de ani (neîmpliniți la data depunerii Cererii de Finanțare); persoane fizice sau juridice care practică în principal activități agricole și a căror exploatație agricolă are o dimensiune economică cuprinsă între 6 și 40 UDE, este situată pe teritoriul țării, este înregistrată în Registrul unic de identificare – APIA și Registrul agricol.
Pentru a putea primi sprijin în cadrul Măsurii 112, solicitantul sprijinului trebuie să respecte următoarele caracteristici: are vârsta sub 40 de ani și se instalează pentru prima dată în exploatația agricolă ca și conducător (șef) al acesteia; deține sau se angajează să dobândească competențe și calificări profesionale în raport cu activitatea pe care urmează să o desfășoare; prezintă un Plan de afaceri pentru dezvoltarea activităților agricole din cadrul exploatației agricole; este membru al unei familii de fermier și a lucrat mai mult de 50% din timpul său de lucru în cadrul fermei (nu neapărat în ferma familiei) cu cel puțin 12 luni înaintea instalării sale pe cont propriu; se angajează să urmeze, în primii trei ani de la primirea sprijinului, cursuri de formare profesională prin Măsura 111 „Formare profesională, informare și difuzare de cunoștințe” în cel puțin unul din domeniile: managementul exploatației agricole, contabilitatea fermei, protecția mediului, agricultură ecologică, altele.
Sunt eligibili solicitanții care au vârsta de cel puțin 18 ani împliniți la data depunerii cererii de finanțare. Solicitanții trebuie să facă dovada studiilor cu diplome de absolvire a liceului sau școala profesională / școala de arte și meserii sau diplomă / absolvent zece clase, însoțite de certificate de calificare sau de certificat de absolvire a unui curs de formare de minim 150 de ore în domeniul agricol, veterinar sau economic cu profil agricol, documente recunoscute de Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului.
Titi Dălălău