Nouă urşi au început să vină periodic în staţiune Băile Tuşnad şi creează mari neplăceri localnicilor, motiv pentru care specialiştii de mediu au început monitorizarea animalelor şi au solicitat aprobare de la Ministerul Mediului pentru relocarea a două dintre exemplare.
Atacuri
Şeful Biroului Deşeuri şi Arii Protejate, din cadrul Agenţiei de Protecţia Mediului (APM) Harghita, Both Jozsef, a declarat că este vorba de o ursoaică cu trei pui şi de una cu doi pui, precum şi de doi urşi tineri, de 2-3 ani. Ursoaica cu trei pui a intrat chiar şi în gospodăriile oamenilor şi le-a ucis găinile, iar un urs a atacat un automat de lapte instalat în Băile Tuşnad. Both Jozsef a spus că într-un alt caz un urs a forţat uşa de la locuinţa unei bătrâne şi a intrat în anticameră, a căutat de mâncare, dar din fericire nimeni nu a fost rănit.
Potrivit sursei citate, s-a solicitat aprobare de la Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice pentru relocarea a două exemplare şi s-a început monitorizarea celor opt urşi. Inspectorii de mediu ţin permanent legătura cu autorităţile locale din Tuşnad şi cu cetăţenii, pentru a stabili exact traseele pe care le frecventează animalele şi ce obiceiuri au, pentru ca apoi să poată fi capturate şu relocate.
Primarul staţiunii Băile Tuşnad, Albert Tibor, a declarat că situaţia este foarte delicată, pentru că numărul urşilor care vin în staţiuni este mare şi există riscul ca aceştia să atace chiar şi oamenii.
„Până acum, din fericire, nu au atacat pe nimeni. Dar intră în curţile oamenilor, produc mari stricăciuni. E o situaţie delicată, am luat legătura cu autorităţile şi sper să rezolvăm cumva”, a spus Albert Tibor.
Anual, urşii produc stricăciuni în Băile Tuşnad, în anii precedenţi mai multe exemplare fiind relocate în fondurile de vânătoare din alte judeţe.
Potrivit datelor furnizate de directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Harghita, Domokos Laszlo, în această perioadă a crescut numărul stricăciunilor provocate de urşi. Doar în ultimele patru zile, urşii au ucis mai multe bovine în localităţile Subcetate, Tulgheş şi Lunca de Sus. Domokos Laszlo consideră că o parte din vină o poartă şi oamenii care nu respectă condiţiile de păşunat şi nu îşi păzesc animalele pe care le scot la păscut.
Silvicultorii spun că aceşti urşi sunt habituaţi, adică îşi părăsesc mediul natural şi preferă să vină în localităţi, să caute de mâncare în containerele de gunoi sau în gospodăriile oamenilor, chiar dacă li se oferă hrană la punctele de monitorizare instalate în păduri.
În pădurile din judeţ trăiesc între 900 şi 1.000 de urşi
Anual, urşii produc stricăciuni în Băile Tuşnad, în anii precedenţi mai multe exemplare fiind relocate în fondurile de vânătoare din alte judeţe.
9 urşi atacă gospodăriile din Băile Tuşnad
Category: Stirile Punctul