Organizatorii celei de-a 21-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de Scurtmetraj Alter-Native, care va avea loc la Târgu Mureş în perioada în perioada 6-10 noiembrie, au anunţat luni că în faza de preselecţie au fost înscrise 899 de pelicule pentru cele patru secţiuni – ficţiune, documentare, experimentale şi animaţie.
‘Data de 21 septembrie a fost termenul limită pentru înscrierea scurtmetrajelor la cea de-a 21-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Scurtmetraj Alter-Native. Până la data menţionată au fost înscrise în concurs 899 de pelicule, din care, până în momentul de faţă, organizatorii au reuşit să prelucreze datele a aproape 480 de pelicule. Acest număr, însă, va creşte semnificativ atât prin prelucrarea filmelor deja sosite, cât şi prin ajungerea la destinaţie a scurtmetrajelor expediate în ultimul moment. În perioada 25-29 septembrie juriul de preselecţie va decide care din filmele înscrise vor ajunge să concureze în cele patru categorii: ficţiune, documentare, experimentale şi animaţie’, afirmă organizatorii într-un comunicat de presă.
Juriul de preselecţie va fi format din Durst Gyorgy, producător (Ungaria), Radu Vasile Igazsag, artist vizual şi regizor de film (Bucureşti), Schneider Tibor, regizor şi operator de imagine (Cluj-Napoca) şi Marcel Ţintar, regizor de teatru şi film (Târgu Mureş).
Potrivit comunicatului, Festivalul Alter-Native are, în fiecare an, o ţară invitată de onoare. La ediţia din acest an invitatul de onoare va fi Israelul.
‘Spre deosebire de ediţiile anterioare, în acest an se pare că lungmetrajele vor lipsi din programul dedicat invitatei de onoare, lipsă pe care organizatorii încearcă să o compenseze cu un concert de muzică klezmer. Nu în ultimul rând, Israelul va avea doi membri – încă nenominalizaţi – în juriul care va decide soarta marelui premiu al festivalului. Ei se vor alătura lui Tudor Giurgiu (regizor), Paul Negoescu (regizor), Gergely Zsuzsa (realizator radio) din România, Miklauzic Bence (regizor) şi Papp Gabor Zsigmond (regizor) din Ungaria şi Radovan Sibrt (regizor) din Republica Cehă’, se precizează în comunicat.
Organizatorii celei de-a 21-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de Scurtmetraj Alter-Native – Uniunea Democratică a Tineretului Maghiar din judeţul Mureş (UDTM) – au anunţat că evenimentul a fost inclus în cadrul manifestării de amploare ‘100 de ani de cultură în Mureş’, iar în cadrul acestuia va rula în premieră pelicula ‘Palatul Culturii 100’, care vizează centenarul Palatului Culturii din municipiu.
Alături de UDTM, parteneri în organizarea festivalului sunt Universitatea de Arte din Târgu Mureş, Ambasada Israelului la Bucureşti şi Institutul Balassi – Centrul Cultural al Republicii Ungare din Bucureşti, iar finanţatori Centrul Naţional al Cinematografiei, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Ministerul Tineretului şi Sportului, Primăria Municipiului Târgu Mureş, Fondul Bethlen Gabor şi Fundaţia Communitas.
AGERPRES