Un număr de 16 echipe formate din bucătari profesionişti şi amatori s-au înscris la cea de-a 19 ediţie a Paradei cârnaţilor, ce va avea loc sâmbătă la castelul Mikes din localitatea Zăbala.
Organizatorii vor pune la dispoziţia fiecărei echipe câte 10 kilograme carne şi 15 metri de maţe de porc, în schimbul taxei de participare, iar concurenţii vor avea trei ore pentru prepararea cârnaţilor.
Juriul va premia, ca în fiecare an, cei mai buni cârnaţi, dar şi prestaţiile echipelor, adică felul în care ştiu să-şi prezinte bucatele şi să le asorteze cu murături şi băutură, ospitalitatea, costumaţia şi buna dispoziţie.
Evenimentul se va desfăşura în hambarul castelului, începând cu ora 10 şi se va încheia la ora 17 cu festivitatea de premiere.
„După „majoratul” de anul trecut, Parada Cârnaţilor din Ţinutul Secuiesc ajunge anul acesta la cea de-a 19-a ediţie. Este al doilea an când acest eveniment se desfăşoară la Zăbala, devenind una dintre cele mai longevive tradiţii gastronomice ale judeţului. Pentru evenimentul din 9 noiembrie s-au înscris 16 echipe, printre care şi echipe de copii, care vor avea ocazia să îşi demonstreze măiestria. Acest tip de colaborare este un mod minunat de a transmite tradiţiile din generaţie în generaţie. Pe lângă prepararea cârnaţilor, va fi, bineînţeles, şi loc pentru voie bună, căci tăierea porcului nu este doar o muncă, ci şi o sărbătoare. Cei interesaţi vor putea urmări spectacolele ale Ansamblului de Dansuri Populare „Gyongyharmat” din Zăbala şi ale corului bărbătesc din Cernat. Muzica de petrecere şi acompaniamentul pentru cei care doresc să cânte vor fi asigurate de tinerii muzicieni ai formaţiei „Tarlo”. Copiii vor avea parte de jocuri tradiţionale, iar în grădina castelului vor avea şi posibilitatea de a face o plimbare cu trăsura”, au transmis organizatorii.
Parada cârnaţilor este organizată de Fundaţia Roy-Chowdhury Mikes, Asociaţia Pro Zabola, Ordinul Cavaleresc al Preparatorilor în Aer Liber şi Asociaţia Visit Covasna.
Primele ediţii au avut loc la Sfântu Gheorghe, după modelul festivalului cârnaţilor de la Bekescsaba (Ungaria), localitate renumită pentru cârnaţii picanţi care se prepară aici. AGERPRES
Iată programul evenimentului:
09:00 – 10:00 Înregistrare, primirea materialelor de bază și a aconsumabilelor
10:00 – 11:00 Decorarea mesei
11:00 – 11:30 Deschidere oficială
11:30 – 14:00 Pregătitul cârnaților
14:00 – 14:30 Predarea cârnaților juriului
14:30 – 16:30 Jurizarea
16:30 – 17:00 Festivitatea de premieră