Biserica mică din strada Stefan cel Mare construită în stil baroc este a doua cea mai veche biserică reformată din oraş, iar de ea aparţin peste 2200 de credincioşi.
În predica pe care a susţinut-o, Béla Kató, episcopul Eparhiei Reformate a Ardealului, a atras atenţia asupra faptului că deşi fiecare generaţie construieşte, contează foarte mult şi cum este fundaţia construcţiilor realizate.
Acesta a subliniat că în fundaţia Bisericii Reformate Mici din Târgu Mureş au fost incluse şi nişte pietre funerare puternice, care în timpul reparaţiilor au apărut ca nişte memento-uri. “În lume au loc şi astăzi tot felul de lucrări de construcţie, însă piatra de temelie pe care o doreşte Dumnezeu este deseori dată la o parte”, a subliniat episcopul.
Béla Kató a subliniat că de-a lungul istoriei lor de o mie de ani, şi maghiarii din Transilvania au fost nevoiţi să îndure multe încercări, iar istoria a şi dovedit că totul îţi poate fi luat. “Ceea ce ne-a ajutat să răzbim, iar şi iar, este credinţa pe care o avem în Isus Hristos”, a spus Béla Kató. Dacă nu există tineri, ceea ce se construieşte nu are nicio valoare, a mai adăugat episcopul.
În discursul pe care l-a susţinut, Réka Brendus, şef de departament în cadrul Secretariatului de Stat pentru Politicile Naţionale, a spus: “uneori, visele devin realitate”, aşa s-a întâmplat şi la Târgu Mureş.
“Trebuie să recunosc că simt o mare linişte interioară atunci când văd că în ultimii ani, zeci de biserici şi centre comunitare din Transilvania au fost renovate sau chiar construite de la zero”, a declarat oficialul ungar. Politicianul a mai adăugat că acestea servesc nu numai la consolidarea comunităţii religioase, ci a întregii comunităţi maghiare din Transilvania, deoarece istoria a dovedit că Biserica este cea care poate asigura cea mai mare siguranţă pentru biserici, şcoli şi instituţii sociale.
În opinia lui Réka Brendus, fiecare reînnoire reprezintă o altă cărămidă “în zidul naţiunii”. “Nu am primit zidul naţiunii în dar, ci ca o sarcină: să continuăm să construim. Aşadar nici noi nu le transmitem mai departe în dar celor care vin după noi, ci ca o valoare care trebuie păstrată”, a spus oficialul.
Preotul Péter Lakatos a vorbit despre modul în care s-au desfăşurat lucrările de construcţie şi a relatat că planurile au fost făcute în 2009, iar până în 2017, doar o parte dintre lucrării au fost finalizate, însă din lipsă de fonduri, lucrările au trebuit oprite.
Lucrările au putut continua cu ajutorul unui sprijin de 80 de milioane de forinţi primit din partea Guvernului Ungariei, ceea ce a acoperit şi costurile de reînnoire a sistemului de încălzire şi a reţelei de electricitate, nu numai costurile de renovare ale clădirii. La renovarea bisericii au contribuit şi donaţiile eparhiei, respectiv ale credincioşilor, a mai spus preotul.
Biserica Reformată Mică din centrul oraşului Târgu Mureş a fost construită între anii 1815 şi 1829, în locul în care s-a aflat o bisericuţă de lemn. A fost sfinţită în 1830, iar aspectul său actual este cel care i s-a dat la sfârşitul anilor 1920.
Sursa: MTI