În comunicatul transmis agenţiei ungare de presă MTI, secretarul de stat a subliniat că scopul programului „Fără graniţe”, lansat în 2011, este ca toţi tinerii din Ungaria care studiază în învăţământul public să viziteze, cel puţin o dată pe parcursul studiilor, cu sprijinul guvernului maghiar, regiunile din ţările vecine cu Ungaria în care trăiesc comunităţi maghiare.
Oficialul ungar a subliniat că în timpul excursiilor, copiii nu numai că reuşesc să cunoască peisajele, comorile naturale şi patrimoniul construit din zonele de dincolo de graniţele Ungariei, ci pot să îşi facă şi o impresie personală, respectiv să construiesc relaţii cu copiii şi comunităţile maghiare din ţările respective.
Árpád János Potápi a subliniat că sentimentul şi conştiinţa apartenenţei naţionale prinde rădăcini în cineva cu cât acestea sunt experimentate mai devreme. Acesta este motivul pentru care în cazul programului „Fără graniţe”, grupa de vârstă desemnată ca grup-ţintă a fost cea a copiilor de clasa a VII-a.
Valoarea sprijinului care poate fi solicitat variază între 1-7 milioane de forinţi (2500-18 000 de euro), iar valoarea sprijinului acordat depinde de numărul de participanţi şi de kilometrii parcurşi în cadrul excursiei. Sprijinul este nerambursabil, a explicat secretarul de stat.
Árpád János Potápi a amintit că de la începutul programului, peste o jumătate de milion de şcolari din Ungaria au avut ocazia să viziteze, cu sprijinul statului ungar, maghiarii de peste graniţe. Până în prezent, la program au participat aproape 900 de aşezări maghiare, în fiecare an având loc aproximativ 1000 de excursii.
Sursa: MTI