Fosilele melcilor marini din jurasic denumiţi amoniţi, asemănători cu nautilii de astăzi, cei care l-au inspirat pe Jules Verne să conceapă submarinul Nautilus condus de căpitanul Nemo, au stârnit interesul ediţiei de vară a Expoziţiei Mineralia de la Târgu Mureş.
„Amoniţii sunt nişte strămoşi ai cefalopodelor de azi. Jules Verne a descris în romanele sale un submarin inspirat din aceste cefalopode, Nautilus. Amoniţii, în jurasic, erau mititei ca nişte monede, cu o structură foarte frumoasă, care s-a păstrat în transformarea în calcit sau, uneori, în bioxid de siliciu, în cazul amoniţilor de Madagascar. Au crescut în ultima perioadă a erei mezozoice, în cretacic (între 145 şi 66 de milioane de ani în urmă), deoarece condiţiile s-au îmbunătăţit şi au ajuns la un diametru de doi-trei metri. În ţara noastră, amoniţi jurasici găsim la Racoş, lângă Braşov şi pe malul Dunării. Aici apar cam de dimensiuni de 20-30 de centimetri, din ce am văzut în muzee. În Rusia mai apar nişte amoniţi piritizaţi, la care substituirea s-a făcut cu pirită. Sunt foarte frumoşi. La expoziţia de la Târgu Mureş avem amoniţi jurasici mici şi amoniţi din Madagascar şi Maroc”, a declarat, pentru AGERPRES, inginerul geolog Emil Şpiac.
Expoziţia Mineralia s-a deschis joi la Muzeul de Etnografie şi Artă Populară din Târgu Mureş şi poate fi vizitată până duminică.
AGERPRES
Foto: RadioTG.Mures/Valeriu Russu
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.