Ziua Culturii Naționale, sărbătorită în 15 Ianuarie prin deja tradiționalul maraton de lectură “Citește-le tîrgumureșenilor”, a ajuns la a șaptea ediție. Potrivit Ligiei Voro, unul dintre organizatori, de la ora 12, când s-a deschis maratonul, au venit la Biblioteca Fundaţiei Studium-Prosperosă se programeze și să citească o poezie sau mai multe, printre alții, trei clase de elevi, de la două gimnazii din Târgu Mureș, de la Romulus Guga și de la Alexandru Ioan Cuza, și de asemenea o clasă de la Liceul Teologic Romano-Catolic.
“Elevii au citit în special din Mihai Eminescu, sărbătoriul de astăzi. De câțiva ani avem un parteneriat cu Biblioteca Județeană Mureș, care ne sprijină cu volumele din care se citește. Bineînțeles, cititorii pot să vină și cu propriile volume, dar preferăm să le oferim noi o paletă largă de scriitori mureșeni, atât de limbă maghiară, cât și de limbă română, din care să citească. Obiceiul este de a citi din autori mureșeni, pentru a afla despre ce au scris, până la urmă, cei aproape de noi. Unii chiar sunt contemporani cu noi și e păcat să nu știm, poate chiar despre județul nostru, pentru că au scris despre județul nostru, sau despre ce au simțit trăind aici, în județul Mureș”, a declarat Voro.
Potrivit acesteia, organizatorii pun în fiecare an la dispoziția celor care doresc să participe la maratonul de lectură o listă de autori aniversați, anul acesta ei fiind Eugen Ionescu, Max Blecher, Vasile Cârlova, Virgil Teodorescu și regretatul Emil Brumaru.
“Frumusețea, poate, a acestui maraton de lectură constă și în faptul că oamenii care vin aici citesc din scriitori din cealaltă cultură, fie română, fie maghiară. Și nu mică mi-a fost mirarea să descopăr că sunt români care citesc Petofi Sandor, spre exemplu, și maghiari care preferă să le dedice celor dragi câteva strofe din Mihai Eminescu”, a mai spus aceasta.
Potrivit lui Voro, cu aceeași ocazie, patru profesori de gimnaziu care predau limba română la clase maghiare – Liliana Sabău, de la “Bernady Gyorgy”, Claudia Văidean, de la “Romulus Guga”, Adela-Maria Belean, de la “Nicolae Bălcescu”, și Szofervi Emese, de la “Serafim Duicu” – au primit din partea fundației videoproiectoare, care să îi ajute în predare.
Peste o săptămână, în 22 ianuarie, maratonul de lectură de Ziua Culturii Maghiare va urma același tipic, astfel că va dura tot 10 ore și va începe tot de la ora 12. Și, pentru că suntem într-un oraș multicultural și multietnic, între cele două evenimente vor avea loc în fiecare zi lucrătoare, cu începere de la ora 18, o serie de dezbateri referitoare la alte culturi ale minorităţilor – săsească, romă, armenească și evreiască, la Centrul Cultural al Fundaţiei Studium-Prospero, de pe strada Revoluţiei 8, a mai spus Voro.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.