Încă de la începutul primăverii anului 2012, Săptămânalul Punctul informa că Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) se afla pe firul unor posibile infracţiuni în care sunt implicaţii directorii Administraţia Bazinală de Apă (A.B.A.) Mureș. De ce? Deoarece existau indicii clare de ,,căpuşare” a A.B.A. Mureş prin firmele controlate de directori, dar şi acte de evaziune fiscală prin firme fantomă şi facturi fictive … Iar acum, după mai bine de un an (în 13 septembrie 2013), DNA a publicat pe site-ul propriu un comunicat care prezintă trimiterea în judecată a patru persoane din fosta conducere a A.B.A. Mureş…
Inculpații
Comunicatul emis de DNA scoate la iveală numele angajaților ABA Mureș implicate în acte de corupție, nume pe care săptămânalul Punctul le-a sesizat în urmă cu mai bine de un an de zile: „Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Târgu-Mureș au dispus trimiterea în judecată a inculpaților: Giurgea Teodor, director la Administrația Bazinală de Apă (A.B.A.) Mureș la data faptelor, Orbán László Levente, director tehnic la Administrația Bazinală Mureș la data faptelor, Pătrașcu Maria, director economic la Administrația Bazinală Mureș, Popa Ioan, șef Birou Investiții ABA Mureș, în sarcina cărora s-au reținut următoarele infracțiuni: – abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată; – abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată; – uz de fals, în formă continuată; – complicitate la infracțiunea de bancrută frauduloasă, în formă continuată.
Huja Laurențiu Manuel, director tehnic la SC LAURENȚIU H SRL Negrești Oaș, în sarcina căruia s-au reținut următoarele infracțiuni: – complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată; – complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată; – fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată; – complicitate la infracțiunea de bancrută frauduloasă, în formă continuată.
Persoana juridică SC ANCORA CONS SRL în sarcina căreia s-au reținut următoarele infracțiuni: – complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată; – complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată; – fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată”.
Acuzațiile
,,În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: ,,În cursul anului 2011, inculpații Giurgea Teodor, director la A.B.A. Mureș, Orbán László Levente, director tehnic, Pătrașcu Maria, director economic și Popa Ioan, șef Birou Investiții, cu încălcarea prevederilor legale privind achizițiile publice, au avizat două contracte de cesiune încheiate de SC LAURENȚIU H SRL Negrești Oaș, firmă reprezentată de inculpatul Huja Laurențiu Manuel, cu societatea S.C. Globe Trotters S.R.L. Tîrgu-Mureș, societate aflată în procedura insolvenței. În continuare, inculpații reprezentanți ai A.B.A. Mureș au încheiat cu SC LAURENȚIU H SRL trei contracte de investiții având ca obiect efectuarea unor lucrări de amenajare și regularizare a unor ape din județul Mureș.
În această modalitate, aceste lucrări, inițial atribuite S.C. Globe Trotters S.R.L. și nefinalizate, au fost încredințate direct către SC LAURENȚIU H SRL, consecința fiind prejudicierea creditorilor S.C. Globe Trotters S.R.L., firmă aflată în procedura insolvenței și, ulterior, în procedura falimentului.
Ulterior, pe baza unor documente justificative fictive ce atestau în mod nereal că lucrările au fost executate de S.C. LAURENȚIU H S.R.L, inculpații Giurgea Teodor, Orbán László Levente, Pătrașcu Maria și Popa Ioan au avizat la plată contravaloarea acestor lucrări în sumă totală de 1.014.000 lei, executate anterior încheierii acestor contracte de către S.C. Globe Trotters S.R.L. Târgu Mureș.
În baza unor contracte de subcontractare, suma de 1.014.000 lei a ajuns, după reținerea unui comision, în conturile inculpatei SC ANCORA CONS SRL Sâncraiu de Mureș, societate comercială care era administrată în fapt de reprezentantul S.C. Globe Trotters S.R.L. Tîrgu Mureș. Pentru că această sumă de bani nu a mai intrat în patrimoniul societății aflate în stare de insolvență, această situație a condus la prejudicierea creditorilor acestei societăți comerciale, în rândul cărora se află inclusiv Direcția Generală a Finanțelor Publice Mureș. Lichidatorul judiciar s-a constituit parte civilă în numele SC GLOBE TROTTERS CONS SRL cu suma de 1.014.000 lei. În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor aparținând SC ANCORA CONS SRL. La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofițeri din cadrul Serviciului Român de Informații. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Mureș. Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.
Ziua neagră pentru ABA Mureș
În februarie 2012, trei persoane de la DNA au intrat în sediul Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Mureș cu un mandat de percheziție, pentru a ridica documente oficiale ale instituției. În primă instanță, oficialii A.B.A. s-au ferit să comenteze situația, însă n-au prea avut de ales. Prima declarație a venit de la purtătorul de cuvânt, Călin Fokt, și suna așa: „În data de 22 februarie a fost la noi (sediul A.B.A. n.r.) o comisie formată din doi comisari de la Direcția Națională Anticorupție Serviciu Teritorial Mureș. Nu știu dacă a fost o percheziție sau o verificare la fața locului. Într-adevăr s-au ridicat documente și înscrisuri legate de achiziții și licitații publice din anul 2011. Au fost ridicate atât documente de la membrii conducerii, cât și de la serviciul de specialitate. Nu a fost solicitată nici o declarație în acest sens și n-a fost invitat la sediul DNA niciun salariat de la noi. Ei doar s-au prezentat, au spus care este motivul, au luat documentele care îi interesa și urmează să-și facă procedurile. … Vreau să precizez că apreciem profesionalismul celor doi comisari. N-au amenințat, n-au zdrăngănit cătușe, așa cum am auzit prin oraș”.
Documente ridicate
La câteva zile după eveniment, redactorii săptămânalului Punctul au luat legătura și cu directorul instituției, Teodor Giurgea, care ne-a relatat câteva detalii suplimentare: „Ne-au arătat o listă (n. r. cei doi comisari și procurorul de caz de la DNA), vizavi de o plângere anonimă, pentru că așa-zisul Fodor Alexandru nu lucrează la noi, cu date destul de precise. Au făcut un control și, văzând că sunt multe acte, la un moment dat au spus că este mult mai operativ să ridice actele decât să stea aici zeci de ore să le verifice. Asta s-a și întâmplat: într-un mod absolut corect s-au ridicat actele, s-au pus în cutii și s-au sigilat. I-au interesat contractele pe PNDI, pe hotărâri de guvern, lucrări de proiectare, de investiții, contracte de achiziții și contracte de lucrări de întreținere din tot anul 2011”.
Atunci, au fost ridicate documente legate de actele instituției, din birourile celor patru directori, şi anume: Teodor Giurgea, director A.B.A. Mureş, Orbán Levente şi Monica Gheorghe, directori tehnici, şi Maria Pătraşcu, director economic.
Alte percheziții
Pe de altă parte au fost făcute percheziții și în afara sediului ABA, mai exact la societăţile controlate de Orbán Levente şi Dávid Csaba, directorul Administrației Naționale Apele Române, dar şi la câteva societăţi aparținând unei doamne Dimache Ioana, despre care se spune că este în relaţii apropiate cu Teodor Giurgea. Directorul a declarat însă că are doar o relaţie instituţională director – om de afaceri. „Au fost ridicate laptopurile, dar nu cele personale, ci cele de instituție. De la mine au ridicat laptopul Consiliului Județean. Din ce am auzit au fost la fostele firme ale directorului tehnic, Orbán Levente. Dar, din câte știu, nu mai este acționar la respectivele firme”, a mai precizat Giurgea.
Teodor Giurgea, ne-a declarat că, din punctul lui de vedere, nu sunt probleme: „Din punctul meu de vedere, tot ce s-a făcut este legal, iar ceea ce este de subliniat e că s-a făcut în beneficiul unității și al Statului, din punctul de vedere al prețului și al calității. Lucrările în parte au fost și recepționate. De exemplu, cele pe PND, au fost recepționate toate”.
Despre Orbán…
Orbán László Levente este unul dintre tinerii care au intrat sub pielea greilor din UDMR. Ca funcţii publice a fost director tehnic la ABA Mureş şi consilier judeţean. Controlează ,,din umbră” mai multe societăţi comerciale. Ce-a mai cunoscută este S.C. Procon 16 S.R.L. A avut multe lucrări la Consiliul Judeţean…
Cu toate că, de aproape câţiva ani, din cauza problemelor de incompatibilitate și a anchetelor ANI, Orbán nu mai apare în actele societăţilor, ,,acest lucru nu-l împiedică să conducă un BMW X5 de 100.000 de euro pentru care plăteşte o rată de leasing în mod sigur neacoperită de salariu. Pe lângă asta, mai are de întreţinut trei imobile în Tîrgu-Mureş, de 40, 60, respectiv 721 de metri pătrați şi o ,,viluţă” așezată într-o zonă superbă din judeţul Harghita. Dar unde mai punem şi impozitul pentru un teren de 5.000 de metri pătrați, teren achiziţionat în comuna Cristeşti, la niciun kilometru de oraș.
În plus, pentru că partidul o cere, este unul din principalii sponsori ai echipei de baschet BC Mureş”, informa săptămânalul Punctul în 2012.
Vasile Dancea