La sfârșitul acestei săptămâni, în 7 februarie, doamna Raduly Elena, născută Bonta, la Iernut în anul 1924, împlinește o vârstă a deplinei maturități fizice și spirituale fiind locuitoare a orașului Luduș după ce timp de mai bine de 50 de ani a fost bucureșteană și a activat în importantele unități de cultură ale României, Radio și Agerpres.
Aprecieri laudative
După ce a parcurs un traseu de instruire școlară pe ruta Iernut-Tîrgu Mureș-București, doamna Raduly și-a început activitatea profesională în cadrul Radiodifuziunii ca redactor la redacția de știri. Acolo l-a cunoscut pe Mihai, un moldovean din Rădăuți cu care s-a căsătorit. Acesta, cunoscător a opt limbi străine a fost translator la Ministerul Culturii și a însoțit delegațiile oficiale ale României la întâlnirile de peste hotare.
În anul 1960, doamna Ița, cum îi spuneau colegii de muncă, s-a transferat la Agerpres și pentru că știa și limba maghiară a fost repartizată la secția maghiară, firește. Dintr-un material redactat de colegi cu ocazia pensionării, am aflat că de-a lungul anilor de activitate, doamna Raduly avea o ”judecată logică”, ”a dovedit hărnicie și atașament față gazetărie”, dădea dovadă de ”Disciplină și operativitate, răspundere și demnitate”, calități pe care ar trebui să le avem și noi, cei care suntem în activitate în aceste zile. Interesant este că în documentul respectiv este precizat că deși nu a fost comunistă cu carnet, își făcea datoria la locul de muncă. Să nu uităm că textul datează din anul 1982.
Acum, ”mentorul activ care multor tineri le-a călăuzit pașii în munca de gazetar” trăiește în Luduș alături de nepoatele Paraschiva Finta și Viorica Oaneș cu copiii lor și are mereu un sfat bun vecinilor și cunoștințelor, citește presa, participă la concursurile organizate de reviste și, surprinzător sau nu, chiar și câștigă mici premii pe care le dăruiește celor apropiați.
La urările de bine și de sănătate pe care doamna Ița le va primi vineri, ne alăturăm și noi ”Punctul” și Radio Transilvania Luduș. La Mulți Ani!
Ioan A. Borgovan