Începând cu dată de 14 octombrie 2020, la Curtea de Apel Târgu-Mureș un număr de 12 persoane (judecători + grefieri care din cele 3 secții ale instanței, una din secții fiind mai afectată sub acest aspect) au fost diagnosticate cu Covid-19 (SARS-CoV-2), pentru care s-a luat măsura izolării. În data de azi, încă se află-n izolare 6 persoane.
Ca urmare a anchetelor epidemiologice efectuate, începând cu dată de 14 octombrie 2020, a fost luată măsura carantinării față de un număr de 13 persoane (judecători + grefieri), iar în prezent se află în carantină un număr de 7 persoane.
Chiar și în aceste condiții, activitatea la Curtea de Apel Târgu-Mureș a continuat în aceeași parametrii la toate compartimentele, activitatea de judecată la toate secțiile desfășurându-se conform programărilor inițiale, inclusiv prin participarea judecătorilor și grefierilor din planificările de permanență, acolo unde situația a impus-o a urmare a carantinării sau izolării unora dintre colegi.
Încă de la începutul stării de urgență și apoi pe tot parcursul stării de alertă, deci și în prezent, au fost adoptate și puse în executare toate măsurile necesare pentru igienizarea spațiilor și pentru protecția sanitară atât a personalului cât și a celorlalte persoane care se prezintă la sediul instanței.
Zilnic, se efectuează lucrări de igienizare și curățenie, dezinfecție în toate încăperile instanței, se folosesc lămpile cu UV pentru dezinfectarea sălilor de judecată, după fiecare ședință de judecată; ultima dezinfecție a fost făcută în cursul zilei de vineri, 13 noiembrie 2020.
În prezent, activitatea continuă în toate birourile și departamentele și se desfășoară în conformitate cu prevederile Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 52/5 noiembrie 2020, fiind organizată atât muncă de acasă cât și muncă în ture, prima tură începe de la ora 7,30 la 11,30, o pauză de o oră pentru aerisire și igienizare, iar tura a două de la 12,30 la 16,30 cu mențiunea faptului că în celelalte 4 ore personalul își desfășoară muncă de acasă, utilizând aplicația InfoDosar și accesând dosarul electronic; această măsură a fost adoptată și organizată la nivelul Curții încă din perioada stării de urgență.
În ceea ce privește alocarea sumelor de bani de către Ministerul Justiției pentru combaterea epidemiei cu SARS-CoV-2, Curtea de Apel Târgu-Mureș a solicitat și i-au fost alocate sume de bani pentru combaterea epidemiei, respectiv pentru achiziționarea materialelor de protecție și a produselor de curățenie/dezinfecție. Aceșți bani au fost utilizați în proporție de 100% în scopul în care au fost solicitați, pentru curățenie, dezinfecție, protecție și anume: au fost achiziționate soluții dezinfectante atât de suprafețe cât și de mâini, materiale de curățenie, mășți, mănuși, combinezoane, viziere, lămpi UV, iar sălile de judecată au fost dotate cu despărțitoare de plexiglas, măsuri puse în aplicare încă din perioada stării de urgență.
Dacă ne referim concret la suma de bani alocată de către Ministerul Justiției, conform informațiilor furnizate de DEFA, Curții de Apel Târgu-Mureș și tuturor instanțelor din aria de competență, i-a fost alocată suma de 611.276 lei, din care Curții de Apel Târgu Mureș i-a revenit suma de 55.652 lei, bani utilizați în totalitate în scopul pentru care au fost alocați, Tribunalului Mureș și judecătoriilor din subordine le-au revenit suma de 386.080 lei, bani utilizați în totalitate scopului pentru care au fost alocați, iar Tribunalului Harghita și judecătoriilor din subordine le-au revenit suma de 169.544 lei, sume folosite în totalitate. Sumele menționate au fost alocate de Ministerul Justiției în perioada martie 2020 -31 octombrie 2020.
Aceste sume au fost utilizate în totalitate, deci în procent de 100% exclusiv pentru combaterea epidemiei cu SARS-CoV-2, așa cum am menționat anterior. În concluzie, pe toată perioada pandemiei, conducerea Curții de Apel Târgu-Mureș a avut o preocupare constantă pentru situația deosebit, în contextul răspândirii infecției cu SARS-CoV-2, fiind luate toate măsurile pentru că personalul și cei care se prezintă la sediul instanței să fie protejați, iar astfel activitatea de judecată să nu aibă de suferit, a precizat Anuța Leontina Liliac, expert in cadrul Biroului de informare și relații publice de la nivelul Curții de Apel Târgu-Mureș.