Anul 2022 este Anul european dedicat tineretului, iar activitatile programate pentru urmatoarele luni de catre Centrul Europe Direct Regiunea Centru – sustinut de structura gazda Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru – au in centrul actiunilor tinerii din Regiunea Centru. Crosul Europei, Friendship Challenge si o suita de dezbateri pe teme de mediu in fiecare judet, reprezinta activitatile ce vor implica tinerii din judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu. Scopul activitatilor va fi de a transmite tinerilor informatii despre modul in care UE ii sprijina si de a transmite Comisiei Europene opiniile si impresiile participantilor. Activitatile se vor derula in parteneriat cu Inspectoratele Scolare Judetene si cu asociatii din Regiune.
Prin activitati interactive, tinerii sunt provocati sa se implice in viata comunitatilor si le sunt transmise informatii despre rolul UE destinat sprijinului lor. Astfel, le sunt transmise principii importante sustinute de Comisia Europeana pentru dezvoltarea lor pe viitor, pentru a cunoaste alti tineri, dar si reprezentanti ai institutiilor europene. Dupa cum atesta datele statistice, tinerii din ziua de astazi sunt mai putin interesati de formele traditionale de participare, dar isi apara cu fermitate ideile, adoptand abordari inovatoare. De aceea, Anul european al tineretului urmareste sa aduca un omagiu implicarii tinerilor si sa recunoasca acest fenomen, mai ales dupa perioada grea a pandemiei care i-a afectat pe multi dintre ei.
”Am propus aceste activitati cu scopul de a scoate in evidenta rolul important pe care il joaca tinerii in construirea unui viitor mai bun – mai verde, mai incluziv si mai digital – la nivel european. Le oferim numeroase posibilitati de a invata, de a-si impartasi opiniile, de a cunoaste oameni si de a participa la activitati in Regiunea Centru. Dupa cum ne-au transmis si reprezentantii UE, Anul european al tineretului este ocazia potrivita pentru a privi inainte cu incredere si speranta, in perspectiva post-pandemica. Obiectivul este includerea tinerilor si prioritatilor acestora in elaborarea politicilor viitoare de dezvoltare, precum si in organizarea de activitati dedicate lor, incurajandu-i astfel sa contribuie la schimbare, sa incerce sa modeleze un viitor european asa cum isi doresc”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.
Pentru Crosul Europei, derulat incepand cu luna octombrie, echipa Europe Direct Regiunea Centru se va deplasa in cel putin doua licee din fiecare judet al regiunii (Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu), in care tinerii vor fi invitati sa aleaga un stil de viata sanatos, petrecand un timp de alaturi de prieteni, cu posibilitatea de a pleca acasa cu multe informatii, materiale promotionale si premii.
Prin Friendship Challenge, de la inceputul lunii noiembrie, vor fi mobilizati elevii din mai multe scoli din toate judetele Regiunii, pentru a constitui echipe care vor parcurge probe si provocari in mai multe etape. Pe parcursul acestora participantii vor raspunde la intrebari despre UE, vor colabora cu colegii de echipa pentru a obtine un scor mai bun, pentru a obtine chei, indicii si oportunitati de a forma comunitati puternice.
In cadrul dezbaterilor pe teme de mediu, in ultimul trimestru al anului, elevii si profesorii vor fi invitati sa dezbata solutiile cu aplicabilitate si eficienta in domeniul imbunatatirii calitatii mediului inconjurator, iar cele mai bune echipe vor participa la dezbaterea finala, pe parcursul a 2-3 zile, intr-o locatie reprezentativa din Regiunea Centru. Juriul constituit din reprezentanti ai structurii gazda, ai Parlamentului European si publicul larg, vor decide la final care este echipa castigatoare.
Background info:
Comisia Europeana a lansat un sondaj online in octombrie 2021, pentru a cunoaste opiniile, asteptarile si sugestiile tinerilor. Analiza rezultatelor primite prin cele aproape 5.000 de raspunsuri a aratat, printre altele, ca 64% dintre acestia isi doresc ca „educatia si formarea” sa fie tema centrala a Anului european al tineretului, iar 61% au indicat ca „dezbaterile si dialogurile interactive” sunt cea mai buna modalitate prin care tinerii sa-si faca auzita vocea.
La nivel european a fost lansat Portalul pentru tineret (https://europa.eu/youth/year-of-youth_ro) este centrul de comunicatii al Anului european al tineretului. Activitatile, evenimentele si initiativele politice sunt publicate aici, astfel incat tinerii sa se poata implica mai usor si mai eficace in viata publica.
Tinerii s-au confruntat cu dificultati semnificative in timpul pandemiei. Inchiderea institutiilor de invatamant, desfasurarea limitata a unor activitati de tip hobby, precum si lipsa interactiunii sociale sunt doar cateva dintre aspectele care si-au lasat puternic amprenta asupra dezvoltarii lor. In acest context, initiativa denumita „Anul european al tineretului„ onoreaza straduinta lor de a depasi momentele mai putin placute cu care s-au confruntat in decursul ultimilor doi ani. Asadar, „Anul european„ presupune organizarea de conferinte, evenimente, programe, dar si campanii de informare, promovare.
Combaterea somajului in randul tinerilor
Rata somajului constituie un subiect de interes pentru Uniunea Europeana. In acest sens, au fost gandite o serie de masuri pentru a combate aceasta chestiune, printre care:
➔ Programe pentru ocuparea fortei de munca in randul tinerilor
„Garantia pentru tineret” reprezinta o initiativa europeana cu scopul de a oferi tuturor tinerilor cu varsta sub 30 de ani acces la o oferta de calitate pentru un loc de munca, curs de formare continua, program de ucenicie sau stagiu.
Totodata, „Initiativa privind ocuparea fortei de munca in randul tinerilor” se refera la o alta resursa financiara importanta a Uniunii Europene cu rolul de a sprijini punerea in aplicare a programului mentionat anterior, precum si asistenta acordata tinerilor pentru a-si gasi primul loc de munca, prin acordarea unor stimulente angajatorilor. Proiectul vizeaza in special tinerii care locuiesc in regiuni unde rata somajului depaseste 25%.
➔ Stagii de practica si ucenicie
Platforma „Alianta europeana pentru ucenicii” a fost lansata pentru a sprijini „Garantia pentru tineret” si pentru a imbunatatii calitatea internshipurilor derulate in cadrul Uniunii Europene.
➔ Programul Erasmus+
In primavara anului 2021, a fost adoptat de catre Parlamentul European noul program Erasmus+ pentru perioada 2021-2027. Astfel, eurodeputatii au asigurat obtinerea unui fond suplimentar de circa 1,7 miliarde euro pentru derularea programului, adica un total de aproximativ 28 de miliarde de euro. Bugetul amintit are o valoarea dubla comparativ cu finantarea perioadei precedente, respectiv 2014-2020.
Din perspectiva directiei stabilite, noul Erasmus+ se va axa pe incluziune sociala, tranzitia catre o economie verde si digitala, asigurand participarea celor care provin din medii defavorizate.