Dacă propunerile de reorganizare administrativ-teritorială a României, vehiculate recent în spaţiul public, ar fi legiferate, pe teritoriul actualului judeţ Mureş ar mai rămâne doar 6 oraşe şi 16 comune.
Deocamdată, în actuala organizare administrativ-teritorială, moştenită de pe timpul lui Nicolae Ceauşescu, Mureşul are 11 oraşe: Reghin, Sighişoara, Târnăveni, Luduş, Sovata, Ungheni, Miercurea Nirajului, Sângeorgiu de Pădure, Iernut şi Sărmaşu. Plus reşedinţa de judeţ, Târgu-Mureş. Dacă se va legifera propunerea ca un oraş să aibă minimum 10.000 de locuitori, vor mai avea statut urban doar primele cinci enumerate. Cu menţiunea că Sovata, cu puţin peste 10.000 de locuitori, e la limită.
În schimb, Ungheniul, Miercurea Nirajului, Sângeorgiu de Pădure, Iernutul şi Sărmaşul vor redeveni comune. Având o populaţie de peste 10.000 de locuitori la ultimul recensământ, Sângeorgiu de Mureş ar urma să devină aşezare urbană.
La capitolul comune, însă, e jale: din 91 de comune câte are judeţul, doar 11 îndeplinesc criteriul avansat în propunerea menţionată, de a avea minimum 5.000 de locuitori.
După cum precizează un studiu (https://www.g4media.ro/cate-orase-si-comune-ar-disparea-din-fiecare-judet-daca-reorganizarea-administrativa-ar-presupune-praguri-de-10-000-respectiv-5000-de-locuitori-ce-judete-ar-ramane-fara-mediu-urban-orasele-care-ar.html) realizat de publicaţiile G4Media şi Info Sud Est, la nivel naţional 148 de oraşe din cele 310, câte sunt acum, vor deveni comune. Aproape jumătate.
Cât despre comune, ar mai rămâne doar 354 din 2.862, câte numără ţara acum.
Sorin Simion