Părinții unei fetițe care abia împlinise 3 ani acuză medicii din 5 unități sanitare din Reghin și Târgu Mureș pentru că nu au reușit să găsească diagnosticul corect și să înceapă un tratament eficient în timp real.
Tatăl fetiței, Pocsantek Hărșan Robert, povestește că în data de 1 spre 2 februarie, noaptea, au început durerile de cap și febră.
”Când am ajuns la spital, la Reghin, o deranja lumina, avea dureri de cap. Medicul de gardă de la pediatrie i-a pus diagnosticul de viroză. Pentru că starea fetiței nu mi se părea că evoluează spre bine, în data de 7 februarie am dus-o la SMURD Târgu Mureș. După un set de analize de sânge medicul de gardă ne-a spus că nu își dă seama din ce cauză nu îi scade fetiței temperatura și o doare capul în continuare, chiar dacă se află deja sub tratament. Când am auzit că îmi sugerează să mergem acasă am reacționat, întrebându-l ce să facem acasă, de acolo venim…Ne-a trimis să o internăm la Clinica de Pediatrie II, Târgu Mureș. Timp de 3 zile fetiței nu i s-a făcut nicio investigație. După cele 3 zile m-au trimis să duc la analiză sângele la Clinica de Chirurgie I, la laborator. În aceeași seară fetița face convulsie, de abia atunci medicii s-au panicat și au trimis-o la oftalmologie. De acolo a fost dusă la neuro-psihiatrie unde i se pune diagnosticul de suspect de meningită și encefalită. De acolo, a fost trimisă de urgență la Clinica de Boli Infecțioase, unde medicii confirmă același diagnostic și încep tratamentul. Asta se întâmpla în seara de 10 februarie. Nu i s-a făcut un RMN, o puncție. Marți, în data de 12, i se face o tomografie. Miercuri ni se spune că fetița a contactat rotavirus. Sâmbătă dimineața s-a trezit la ora 7, la ora 9 adoarme. Medicul ne spune că fata doarme profund, că nu reacționează atunci când i se vorbește, când i se ia sânge. Din nou suntem trimiși la Spitalul Clinic Județean, aici ni se pun multe întrebări…De ce nu s-a făcut RMN, de ce nu s-a făcut puncție…nu aveam răspunsuri la aceste întrebări…”
Familia a pierdut din nou 2 zile, la ATI Pediatrie, nu i s-a făcut fetiței puncție, nici RMN, de abia numai luni, în data de 18 februarie.
”Au urmat 6 săptămâni de chin, 5 săptămâni de comă profundă și 1 săptămână de moarte cerebrală. Ni s-au cerut medicamente care nu se găsesc în țară, le-am adus din Chișinău, Moldova. Am cumpărat lacrimi artificiale, picături și șervețele speciale, dar cred că nici măcar nu le-au folosit. Fetița avea pleoapele lipite, nu au curățat-o, sondele lipite cu leucoplast i-au făcut rană pe față… Ne-am oferit să le aducem tot ce au nevoie, dar a fost prea târziu. Nu înțelegem de ce nu i s-au făcut investigații serioase de la bun început, au bâjbâit între diagnostice gen suspect de gripă, insuficiență respiratorie…Spitalul este în carantină din cauza gripei, de ce nu au făcut testul să excludă această variantă? Diagnosticul final a fost de encefalită și TBC, care bănuiesc eu că a fost contactat din mediul intraspitalicesc.”
În total, fetiţa a fost plimbată între 5 spitale şi a fost văzută de cel puţin 15 medici şi asistenți – spun părinţii.
”În secolul XXI., în România se moare de o boală care este tratabilă! În data de 30 martie, la ora 22,30 fetița noastră a murit…La ora 23 și câteva minute am fost sunați la telefon, întrebați dacă avem în spital o fetiță internată și după ce am confirmat numele am fost anunțați sec că a decedat, după care ne-au închis telefonul…Avea 3 ani, 4 luni și 1 zi în ziua în care a murit…”
Mariana Moldovan Negoiță, purtător de cuvânt- Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș:
”Pacienta a fost internată în cadrul Secţiei ATI Copii a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş în data de 16 februarie 2019, prin transfer de la Secţia Clinică Boli Infecţioase I a Spitalului Clinic Judeţean Mureş, cu diagnosticul meningoencefalită acută.
În data de 16 februarie s-a efectuat CT cranian. Starea generală a pacientei s-a agravat progresiv. În data de 18 februarie s-a efectuat examenul RMN, care a pus în evidență o suferinţă severă cerebrală şi de trunchi cerebral. În urma consultului neurochirurgical s-a recomandat efectuarea unei puncţii lombare, care s-a efectuat.
În data de 20 februarie Laboratorul Clinicii de Pneumoftiziologie a SCJM ne-a anunţat că rezultatul examamenului LCR (lichidul cefalorahidian) este pozitiv, stabilindu-se astfel diagnosticul de meningită acută TBC.
În ciuda tratamentului instituit, evoluţia pacientei a fost nefavorabilă, starea acesteia agravându-se, iar în data de 20 martie s-a declarat moartea cerebrală.
În data de 30 martie pacienta a intrat în stop cardio-respirator, fiind neresponsivă la manevrele de resuscitare, la ora 22:30 s-a declarat decesul.”
Familia Pocsantek s-a sfătuit cu un avocat și urmează să își caute dreptatea în instanță.
GRAMA IMOLA