Luna septembrie a constituit pentru primarul Cristian Moldovan, şi echipa sa de la Primăria oraşului Luduş, un prilej de a vedea pe teren unele realităţi ale oraşului şi ale cetăţenilor săi, neajunsuri, semnalări şi atenţionări primite în cadrul audienţelor săptămânale.
În perioada scursă de la instalare şi până acum, primarul a avut mai multe întâlniri cu cetăţenii oraşului. A renunţat la întâlnirile de la Casa de Cultură, acolo unde participarea cetăţenilor a fost dezamăgitoare şi a început adevărate audienţe colective în cartiere unde oamenii participă în număr mai mare.
Garofiţa poate fi mai frumoasă
Pentru informare şi pentru a constata starea de fapt din cartiere, vizita staff-ului de la Primărie a început în zona străzii Garofiţei, din cartierul Dacia, la solicitarea cetăţeanului Szabo Pável care a scos în evidenţă problemele cu care se confruntă locatarii blocurilor. Mai întâi, parcarea a ajuns într-o stare avansată de degradare din cauza apei care bălteşte în caz de ploaie. Apoi, acolo sunt încă prezente fostele case de reglare a presiunii agentului termic din perioada funcţionării Centralei Termice. Acum, aceste construcţii au devenit inutile şi nu se încadrează în peisaj.
În 13 septembrie, Cristian Moldovan a fost însoţit de Daniel Şofron, Liviu Botezan şi Ovidiu Pop care au luat act de solicitarea oamenilor de a se demola construcţiile respective şi, în plus, primarul a promis că parcarea se va amenaja în acest an prin asfaltare şi marcare, iar spaţiul de joacă din apropiere va fi amenajat. Propunerea unor cetăţeni de a se amenaja parcări cu plată a rămas în studiu pentru că numărul de locuri este insuficient şi trecerea la acest sistem ar genera multe nemulţumiri.
În noile lucrări de amenajare din zonă este inclusă şi drenarea apelor pluviale spre canalizarea oraşului. Directorul ADP şi APL Daniel
Şofron a întocmit un grafic de execuţie a lucrărilor care vor începe la sfârşitul acestei luni, dar finalizarea lucrărilor se a face doar la primăvară.
Greu la deal…
Zona Luduş-Nord are câteva străzi care pornesc din strada Avram Iancu şi poartă nume pitoreşti, aşa cum sunt şi mulţi locuitori de acolo. Casele, cele mai multe modeste, se înşiră îngrămădite unele în altele pe străzile De Sus, Şarpelui, Grecilor, Mică, Bujorilor şi Dealului şi sunt ocolite de binefacerile secolului XXI într-un oraş european. „A fost şi mai rău, odată”, spune prof. Mircea Gheborean care pe timpuri îşi vizita elevii acasă. S-a mai făcut câte ceva acolo, dar nu este suficient. În 20 septembrie, primarul însoţit de echipa sa i-a invitat pe locuitorii din zonă la o discuţie, acolo pe străzile lor. La început mai timizi, cetăţenii de pe strada Avram Iancu au spus tot ce aveau pe suflet, neajunsuri din care relatăm câteva. Strada în discuţie este calea spre eternitate, adică spre cimitirele oraşului şi nu se prezintă în cele mai bune condiţii. „În decursul unui an toţi luduşenii şi, în plus, mulţi alţii merg la cimitir pentru că aşa este viaţa şi strada nu arată bine”, a spus o doamnă.
Are dreptate, dar până anul viitor nu se poate face nimic. Cristian Moldovan a spus că în anul 2014 încep lucrările de realizare a canalizării menajere şi până atunci nu se poate face nimic. Daniel Şofron a anunţat că se organizează licitaţii pentru aceste lucrări şi dacă nu vor fi obişnuitele contestaţii, şantierul poate să se deschidă mai repede. Am văzut la faţa locului că problema cea mare este lipsa canalizării. Pe stradă, printr-un şanţ se scurg apele reziduale de la vecini certaţi cu regulile de bună convieţuire. Disperarea unei femei şi a vecinilor săi este mare şi au solicitat Primăriei tuburi şi materiale pentru a executa ei lucrarea.
Au fost multe nemulţumiri şi la adresa salubrităţii oraşului şi la calitatea apei potabile, au fost incriminaţi hoţii de fier vechi care fură până şi din cimitir, au fost amintiţi vecinii din vale care ard anvelope şi frigidere pentru a recupera metalul. La acest capitol, noul şef al Poliţiei Locale, Cornel Boitoş, vecinul lor, ar putea face ordine.
A fost o vizită utilă pentru şefii de la Primărie, sperăm că şi pentru oamenii locului şi un prim ajutor a constat în acordarea de dale de beton şi nisip şi în promisiunea că la primăvară începe şantierul.
Ioan A Borgovan