Concentrația prafului din aer reprezintă un pericol mai mare pentru sănătatea târgumureșenilor decât oxizii de azot din coșurile de fum ale Combinatului de îngrășăminte chimice Azomureș. Potrivit comisarului șef de la Garda de Mediu Mureș, Székely Annamária, autoritățile locale ar trebui să acționeze pentru revitalizarea spațiilor verzi, pentru îmbunătățirea transportului în comun. Cetățenii urbei ar trebui să facă mai mult decât să se lamenteze de la bordul autoturismelor proprii, arătând cu degetul spre fumul de la Combinat. De o vreme încoace a devenit un clișeu să vorbim despre proasta calitate a aerului în Târgu Mureș.
Aerul din oraș e viciat, nu doar la figurat – din cauza primarului și a paraziților care domnesc în paraselena, dar și în sensul strict al cuvântului. Conform opiniei publice vinovatul principal de calitatea proastă a aerului ar fi Combinatul Azomureș, care produce zilnic câteva sute de tone de îngrășăminte chimice, în imediata apropiere a orașului.
Datele în schimb arată altceva. Azomureș tocmai a finalizat în 2015 o investiție de 240 de milioane de euro, cea mai mare investiție din existența sa de jumătate de secol. Acest aspect a fost una dintre condițiile necesare pentru a obține autorizația de funcționare, condiții ce sunt stipulate și în documentele de aderare la Uniunea Europeană în 2007.
Toate acestea nu i-au împiedicat pe târgumureșeni ca să organizeze proteste, să depună petiții pentru închiderea combinatului, sau să-l scoată la interval cu ocazia alegerilor.
Datele oficiale ale stațiilor de măsurare a calității aerului aparținând Gărzii de Mediu pot fi urmărite pe internet. Concentrația prafului din aer are un nivel ridicat în Târgu Mureș. ”PM10 nu este praful pe care –l ștergem, ci acela pe care-l inhalăm, acest praf microscopic ucide”, a subliniat comisarul. Aceste substanțe poluante însă nu provin din producție, ci mai ales din transport și din încălzire.
”Atacăm în stânga-n dreapta, dăm vina pe Combinat, dar de fapt și noi poluăm. Dumneavoastră, eu, toată lumea, care dimineața își duce copiii la școală cu mașina, merge la lucru cu mașina, trăiește comod într-o casă încălzită. Cifrele nu mint. Rezultatele sunt proaste, dar nu industria este principalul vinovat. Ar trebui să înțeleagă populația că e nevoie de schimbare. Ar trebui să diminuăm emisia. Pentru asta desigur e nevoie de parteneriatul autorităților locale. La nivelul orașului e nevoie de schimbare. Managementul spațiilor verzi e sub orice critică, transportul în comun e imprevizibil, mersul cu bicicleta e periculos. Toată lumea folosește centrale de apartament, deși cele comune sunt mai eficiente cu grad de poluare mai mic. Datele stațiilor de măsurare a poluării demonstrează în ce perioadă pleacă târgumureșenii în weekend și când se întorc în locuințele încălzite ca să facă o baie caldă. Circulația pe drumurile publice nu crește doar concentrația prafului din aer, dar și noxele emise de motoarele mașinilor, monoxid de nitrogen (NO), bioxid de nitrogen(NO2) sunt substanțe deosebit de periculoase pentru sănătatea omului. Ceea ce emite combinatul în situația unei functionări normale, corespunde prevederilor europene. Deci nu în cazul unor opriri și reporniri. Totodată trebuie menționat că nu e totuna dacă vorbim de emisie sau de imisie”, a mai menționat comisarul Székely Annamária.
”Emisia înseamnă câte miligrame de substanțe nocive ajung într-un metro cub de aer din toate coșurile combinatului la un loc. Această valoare este bună, aproape în toate situațiile. Imisiunea în schimb arată nivelul substanțelor poluante din aer. Târgu Mureșul se află în nefericita situație ca atunci când se lasă ceața peste oraș stă nemișcată. Substanțele poluante care la emisie corspundeau normelor, se adună, se tot adună până când imisia depășește valorile admise. Astfel substanțele poluante rămân în aer, și cele de la Combinat și cele emise de simpli cetățeni. În cazul în care se depășește nivelul imisiei admise se simte în aer mirosul înțepător de amoniac. În majoritatea cazurilor nu vorbim de depășirea nivelului, ci nasul nostru e mai fin decât legea, sesizând valorile de 0,120, sau 0,130mg, deși limita admisă este de 0,300mg de amoniac pe metru cub”, a subliniat comisarul.
Potrivit reglementărilor în vigoare Combinatul ține evidența măsurătorilor substanțelor nocive. Depășiri ale valorilor nu sunt decât din cauza unor defecțiuni, sau la opriri și reporniri programate. Aceste depășiri vin la pachet, nicio fabrică nu poate face nimic ca să le evite.
Cei care sunt împotriva combinatului se impart în două grupe: cei care văd în combinat sursa tuturor relelor și soluția o găsesc în închiderea lui, în celălalt grup sunt adepții teoriilor conspiraționiste și ar vrea limitarea drepturilor pentru combinat, ca să nu dăuneze sănătății populației.
”Concentrația prafului în aer – din păcate -nu s-ar schimba, chiar dacă s-ar închide combinatul”, susține Székely Annamária, admințând că pentru afirmațiile ei ar putea fi acuzată că ia apărarea combinatului. ”Nu am niciun motiv să apăr combinatul. Și familia mea respiră același aer. Înțeleg că marea parte a poluării nu de la ei vine, ei respectă nivelul admis de Uniunea Europeană”-a declarat comisarul.
Aerul poluat din oraș este un subiect tabu în domeniul sănătății. ”Nu cunoaștem nimic concret. În statele Uniunii Europene peste o jumătate de milion de oameni mor anual din cauza bolilor respiratorii cauzate de poluare”, a spus un medic-profesor care a vrut să-și păstreze anonimatul.
Potrivit datelor Institutului de Statistică din 2014 în județul Mureș, 7,5% dintre decedați au pierit din cauza unor boli respiratorii, de două ori mai mulți decât media pe țară.”Ce să-i sfătuiesc pe mureșeni? Cei care suferă de boli respiratorii serioase să se mute din oraș?”- a mai spus medicul .
Potrivit purtătorului de cuvânt al Azomureș, Ovidiu Maior, combinatul situat pe 125 de hectare a fost achiziționat de Ameropa în 2012, data de la care a scăzut efectul negativ al combinatului asupra mediului înconjurător. ”Datorită investițiilor de mai multe sute de milioane a scăzut nivelul prafului industrial cu 90%, emisia de amoniac cu 90% și cu 50% emisia de oxid de nitrogen. Fiind asociați programului unional de protecția mediului, până-n 2025 Azomureș trebuie să scadă și nivelul emisiilor cu efect de seră. Fumul de deasupra combinatului de fapt sunt aburi, care nu poluează, se eliberează cu ocazia răcirilor, din coșuri nivelul substanțelor nocive care ajung în atmosferă sunt în limite legale. Începând din luna martie se vor face noi investiții care vor crește nu doar productivitatea, dar vor scădea și mai mult efectul negativ al combinatului asupra mediului înconjurător”, a mai spus purtătorul de cuvânt, Ovidiu Maior.
Sursa Maszol
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.