Sofranul este cel mai scump si cautat condiment la nivel mondial, cunoscut si sub denumirea „aurul rosu”. Este folosit in cele mai exclusiviste restaurante ale planetei si in cele mai gustoase preparate din bucatariile traditionale din diferite zone de pe glob.Potrivit Ghidului „Cultivarea aurului rosu„, sofranul este mai scump decat cel mai tranzactionat metal la nivel mondial, in speta aurul.
Pretul sau de vanzare pe pietele europene variaza intre 8.000 si 13.000 euro/kilogram! Pentru ca totul se bazeaza pe valoroasele stamine ale florilor de sofran!
Valoarea sa s-a mentinut constant ridicata din cauza metodelor intensive de recoltare, fiind necesara strangerea a peste 200.000 de fire delicate de sofran de la aproximativ 70.000 de flori sofran.
Bucatarii confirma. Sofranul este lux si delicatesa. Spaniolii il folosesc la paella, careia ii da culoarea galben-rosiatica specifica. Italienii il adauga in celebrele lor risotto-uri, iar indienii il pun si la dulciuri.
„Este intr-adevar mai scump decat caviarul, decat vita kobe si decat aurul. Il folosim foarte rar, il folosim la mese speciale pentru ca are o aroma delicata si nu toata lumea stie sa aprecieze.” a declarat Claudia Turbatu, bucatar-sef pentru digi24.ro.
Sofranul necesita soluri lutoase, bine drenate si uscate, obisnuite, de gradina. un sol mediu cu reactii neutre pana la alcaline este potrivit pentru cultivarea sofranului. terenurile care primesc ploaie de 30 pana la 40 cm si sunt acoperite cu zapada in timpul iernii sunt potrivite pentru cultivare. Ploile de primavara sunt favorabile pentru promovarea producerii de noi bulbi, in timp ce un al doilea val de ploi la sfarsitul verii sau la inceputul toamnei incurajeaza inflorirea abundenta.
Foto: pixabay.com
La pregatirea solului este, totusi, foarte importanta evitarea stagnarii apei, ceea ce este foarte periculos pentru aceasta cultura, astfel incat solul este adesea pregatit in creste pentru a scurge apa. Crestele pot fi realizate in diverse moduri, dar cel mai bun este sa puna in aplicare orice fel de creste care, cu un pic de efort, combina masinile folosite pentru plantarea materialului vegetal.
Culegerea florilor de sofran necesita forta de munca intensiva: florile sunt la doar cativa centimetri deasupra solului si sunt in mod frecvent, dar nu intotdeauna, inconjurate de frunze subtiri si lungi, care nu trebuie sa fie deteriorate – pentru a se forma alti bulbi si pentru a inlocui generatia actuala. Inflorirea are loc in toamna, dureaza doar doua pana la trei saptamani si este necesara culegerea aproape zilnica.
Din lucrarea pe CD „Cultivarea aurului rosu” poti afla toate secretele unei afaceri de succes!