325 de mii de euro vor fi cheltuite din bugetul local pentru achiziţionarea a 35 de containere subterane. Interesant este că alte localităţi au cumpărat astfel de containere la jumătate din preţ.
Administratorii de la câteva zeci de asociaţii de proprietari din Tîrgu-Mureş s-au prezentat joia trecută la şedinţa ordinară a Consiliului Local Tîrgu-Mureş pentru a susţine cumpărarea a 35 de containere îngropate în municipiul Tîrgu-Mureş. Altfel spus, un grup de presiune asupra consilierilor locali, ca nu care cumva să nu voteze proiectul. De altfel, deşi inclus pe ordinea de zi la numărul 15, proiectul a fost dezbătut primul, iar reprezentanţii asociaţiilor de proprietari şi-au putut spune păsul cu prioritate.
Din mulţimea de preşedinţi de asociaţii de proprietari au primit cuvântul doar unul. ,,E un proiect pe care îl aşteptăm de multă vreme. Mai nou ghenele arată într-o stare deplorabilă. Pentru Salubriserv poate că este un business. Pentru noi este un chin, fizic şi financiar, ca să le întreţinem”, a explicat Călin Moldovan, preşedintele uneia dintre asociaţiile de proprietari din cartierul Mureşeni, de ce este atât de necesar acest proiect, indiferent de costuri.
În favoarea proiectului a pledat şi Dumitru Rus, preşedintele Ligii Asociaţiilor de Proprietari, care vă reamintim este fostul angajat al Primăriei Tîrgu-Mureş, mai precis fostul şef al Serviciului privind Relaţia cu Asociaţiile de Proprietari. „Actualul sistem de colectare a deşeurilor menajere nu mai face faţă. Vă rugăm să aprobaţi achiziţionarea containerelor, urmând ca în viitor să rezolvăm şi alte cereri“, a spus acesta.
Taberele
Bineînţeles, consilierii locali s-au divizat în două tabere, pro – PDL şi UDMR – şi contra – PNL, iar social-democraţii au optat de această dată pentru o poziţie neutră. Vocea taberei contra a fost viceprimarul Ionela Ciotlăuş care a susţinut că necesarul de astfel de containere în Tîrgu-Mureş este mult mai mare, trecând de 300. De asemenea, aceasta a arătat că pentru a implementa această hotărâre ar fi nevoie de modificarea regulamentului privind serviciul de salubrizare în municipiul Tîrgu-Mureş, respectiv a militat ca această investiţie să fie suportată de compania Salubriserv, cea căreia i-a fost delegat acest serviciu.
A fost apoi rândul consilierilor locali să îşi exprime poziţia faţă de acest proiect de hotărâre. ,,Acest proiect necesită revizuirea proiectului de gestionare a transportului de deşeuri în Tîrgu-Mureş. Vorbim de un management integrat al deşeurilor din judeţ care în curând trebuie să intre în aplicare în 2014. Această investiţie trebuie să o facă operatorul Salubriserv, iar Consiliul Local nu poate hotărî în contradicţie cu caietul de sarcini”, a fost opinia viceprimarului.
Inutilă am spune pentru că jocurile erau deja făcute după cum a arătat votul ulterior. Mai precis, UDMR şi PDL au votat pentru, liberalii – împotrivă, iar social-democraţii s-au abţinut. În consecinţă, din taxa de salubrizare încasată la bugetul local, se va achita 325 de mii de euro pentru achiziţia a 35 de containere, fiecare a câte 7 mc, adică 9.300 de euro pe fiecare unitate.
Și la Mediaș
Deşi prin primăvara acestui an am aflat că Primăria Tîrgu-Mureş ar introduce în premieră această modalitate de colectare a deşeurilor, de fapt moda containerelor îngropate a început în municipiul Mediaş în 2010. Atunci, reprezentanţii companiei medieşene de salubritate Eco-Sal a introdus pentru prima dată în România sistemul subteran de depozitare a gunoaielor, utilizând containere de 3 şi 5 mc. De atunci, din bugetul local al municipiului aflat la 70 de km de Tîrgu-Mureş au fost achiziţionate câteva zeci de astfel de containere. Și la Mediaș
Ultima achiziţie chiar în vara acestui an când au fost cumpărate astfel de ghene de gunoi cu aproape 2.100 de euro bucata. Exemplul Mediaşului a fost urmat şi de alte localităţi din România, spre exemplu de Miercurea Ciuc, Slatina, Tîrgu-Jiu sau Bucureşti – sectorul 3. În mai toate localităţile, cu excepţia Bucureştiului unde aveam să descoperim că o platformă de colectare selectivă a deşeurilor costă spre 15.000 de euro – 4 containere a 3 mc – în restul localităţilor nu s-a plătit mai mult de 2.500 de euro per bucată, la o capacitate a containerului de 3 mc.
La suprapreţ?
În consecinţă, dacă facem un calcul simplu, în condiţiile în care Tîrgu-Mureşul achiziţionează containere de 7 mc, observăm că vom plăti dublu pentru fiecare container. Mai mult, studiind ofertele mai multor companii din România – Unilift Serv, Sc Elkoplast Romania Srl observăm, de asemenea, că un container de 5 mc e undeva sub 3000 de euro, iar cel de 3 mc în jur de 2000 de euro. Retoric ne întrebăm atunci de ce nu s-a organizat o licitaţie pentru achiziţia acestor containere subterane şi da cui afacere mai este şi aceasta în care se vor achiziţiona containere la suprapreţ, din punctul nostru de vedere. Nu ne mai întrebăm câte asociaţii de proprietari din cele câteva sute din municipiu ar fi avut containere pentru că în condiţiile date e o discuţie fără sens.
Taxe mai mari
De asemenea, consilierii locali au dezbătut în ultima şedinţă de Consiliu Local noile taxe şi impozite locale pe anul 2014. UDMR, prin vocea viceprimarului Peti András, a precizat că facţiunea din CL a uniunii este împotriva majorării de taxe şi impozite în municipiu. „Nu susţinem nicio majorare. Dar o ajustare pentru a nu stopa investiţiile este necesară. Nu susţinem introducerea unor taxe suplimentare, în schimbul cărora cetăţeanul nu primeşte nimic. Referitor la taxele de Week-end şi ZOO nu scumpim nimic pentru târgumureşeni, doar pentru cei care vin din afara oraşului”, a subliniat, apăsat, reprezentantul UDMR.
A fost apoi rândul PNL să îşi exprime punctul de vedere asupra proiectelor de hotărâre vizând noile taxe şi impozite. Viceprimarul Ionela Ciotlăuş s-a distrat pe semantica UDMR, ai cărei reprezentanţi au încercat să acrediteze ideea că ajustare nu ar însemna majorare. Apoi a susţinut că liberalii vor vota împotriva acestor proiecte deoarece taxele şi impozitele vor fi majorate. PSD, prin vocea consilierului local Olimpiu Sabău Pop, a anunţat că vor susţine o îngheţare a taxelor.
PDL a avut o poziţie mai colorată, consilierul local PDL lansând un atac virulent la adresa Guvernului USL care în opinia sa a impozitat excesiv acest popor.
În această mare de politică şi de interese politice, interesantă a fost opinia consilierului local Bakos Levente. „Cred că ar trebui o analiză apolitică. Propun să discutăm din februarie 2014 în fiecare lună despre taxele şi impozitele unui serviciu, astfel că la sfârşitul anului să avem un buget echilibrat“, a spus acesta.
În ciuda opoziţiei PNL şi a abţinerii PSD, în final tot PDL şi UDMR au avut câştig de cauză deoarece şi-au impus punctele de vedere. Puncte de vedere care le putem transpune aşa: taxele şi impozitele vor fi majorate cu 4%, rata inflaţiei pe 2013, taxele speciale noi au fost eliminate din proiectele de hotărâre – dacă nu se oferă servicii suplimentare în contrapartidă – , iar majorarea biletelor de intrare şi a altor taxe în Complexul de Agrement şi Sport Mureşul şi la Grădina Zoologică vor fi discutate într-o şedinţă viitoare.
Dialog între Palate
O comisie de dialog a Consiliului Local va negocia şi va discuta aspectele juridice cu Consiliul Judeţean în vederea lămuririi proprietăţii asupra celor 20 de hectare din jurul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Tîrgu-Mureş. Comisia va trebui să clarifice astfel dispozitivul hotărârii pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care a dat câştig de cauză, parţial, Municipiului Tîrgu-Mureş în procesul referitor la acest teren.
Sub supraveghere
«Suntem prima administraţie care are pieţele supravegheate video şi cetăţenii pot vedea de acasă pe site-ul administraţiei ce se întâmplă în pieţe prin camerele de supraveghere montate», este declaraţia lui Vasile Filimon, administratorul unic al SRL-ului, rostită în plenul şedinţei Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) societăţii.
În locul lui Brassai
Piros Magda îl va înlocui pe Brassai Zsombor în Consiliul de Administraţie (CA) al Transport Local SA. Consilierii au mai hotărât în AGA societăţii ca indemnizaţia membrilor din CA, şi anume acestea vor fi remuneraţi cu 500 de lei pentru fiecare şedinţă la care participă.
Ligia Voro
Asa da! Da-i sa sune! Daca-i dublu, dublu sa fie! 😀
O alta modalitate de a mai fura niste bani de la buget…