Afacerile germane preferă problemele din Europa de est celor de acasă. Opțiune, mutarea fabricilor și în România
Afacerile germane preferă problemele din Europa de est celor de acasă. Opțiune, mutarea fabricilor și în România

Afacerile germane preferă problemele din Europa de est celor de acasă. Opțiune, mutarea fabricilor și în România

”Dor de Europa de Est”? Potrivit unui studiu citat de o publicație specializată, 22% dintre companiile germane intenționează să-și mute fabricile din Republica Federală. Populare sunt Polonia și România. Dar și Ucraina.

Opțiunea relocării producției din Republica Federală în țări precum România sau Polonia, în anul 2025, este luată în calcul de aproape un sfert dintre companiile germane, după cum reiese dintr-o evaluare realizată de firma de consultanță pentru management KPMG împreună cu organizația ce reunește companiile active în partea răsăriteană a continentului, așa-numitul Ost- Ausschuss (Comitetul Est al Economiei Germane), relatează cotidianul mediului de afaceri Handelsblatt.

Procentajul celor interesați de relocare ar putea fi chiar mai mare, susține Michael Harms, directorul executiv al Comitetului Est al Economiei Germane, în condițiile în care chestionarul KPMG s-a adresat în general companiilor care au deja experiență în regiune. Și nu doar pentru că țările cele mai atractive din Europa de Est dispun de forță de muncă bine calificată într-un context de eficiență a costurilor mai rentabile decât în Germania – ci și pentru că piețele de acolo devin din ce în ce mai atrăgătoare, adaugă Harms: „În trecut, multe țări din Europa Centrală și de Est erau privite pur și simplu ca o prelungire a bancului de lucru extins. Lucrurile arată diferit, între timp. Polonia, de exemplu, este grozavă în domeniile tehnologic și digital”.

Investitorii direcți sunt un barometru politic relevant – chiar și într-o epocă plină de neprevăzut. Antreprenorii și managerii sunt oamenii cifrelor, nu doar ai vorbelor. Iar cifrele, arată un articol publicat de ziarul oamenilor germani de afaceri Handelsblatt, au diverse nuanțe, dar descriu destul de riguros starea de spirit a mediului de afaceri.

Statisticile, mai puternice decât populismul?

Prognoza de iarnă a Institutului de Studii Economice Internaționale din Viena (wiiw), publicată marți, 4 februarie 2025, sugerează pentru acest an o creștere medie de 2,8% a economiilor majorității statelor din centrul, estul și sud-estul Uniunii Europene. Pentru 2026, nivelul mediu anticipat rămâne relativ constant: alte 2,7 procente. Comparativ, Fondul Monetar Internațional are o estimare de creștere de 0,3% pentru Germania și de 1,3 la sută pentru zona euro, deci sub jumătate.

Citeste continuarea pe DW.com