Mureşenii culeg zi de zi kilograme întregi de afine, care ajung apoi pe tarabe, în pieţe. Iar cumpărători există. Fie că le iau pentru dulceaţă, compot sau afinată, fie că vor pur şi simplu să le consume proaspete, nimeni nu pleacă din piaţă fără o mână de afine.
În localitatea Gălăoaia, pe vârful muntelui, se afla o pășune de 360 de hectare dedicată afinelor. Există o tradiție pentru localnici, care urca în vârful muntelui de la mijlocul lunii iulie până la începutul lunii septembrie şi rămân acolo ca să strângă afine.
Gospodinele deja se pregătesc să le conserve pentru iarnă și fac tot felul de bunătăţi din afine, dar şi celebra afinată. Afinele de pădure au un gust mai aparte față de cele de cultură și sunt căutate atât pe piaţa internă, cât şi pe cea externă. Preţul este şi el piperat, dar gustul special îi face pe cumpărători să nu se mai uite la bani.
Vezi video pe Observator TV